Medie: Løkke fik sommerhus-tur af kvotekonge

Statsministeren fik ferie i Skagen som gave af kvotekonge, som Løkke ellers nægtede at kende til.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tilbragte sommerferien med familien i 2016 i et hus midt i Skagen, som tilhører den omstridte kvotekonge John-Anker Hametner Larsen, der har tætte bånd til Venstre. Det skriver Ekstra Bladet.

Statsministeren oplyser, at opholdet var en fødselsdagsgave fra kvotekongen.

”Da jeg fyldte 50 år i 2014, fik jeg blandt andet et gavekort på et sommerhusophold i Skagen, som Sólrun og jeg på grund af travlhed desværre først fik lejlighed til at indløse godt to år senere. Jeg fik fødselsdagsgaven fra en fisker, som vi havde lært at kende, fordi han tidligere på året tog initiativ til at afholde et velgørenhedsarrangement i Thyborøn og derigennem rejste et flot beløb til Løkkefondens arbejde med knægte på kanten”, skriver Lars Løkke i en kommentar til Ekstra Bladet.

Lånet af feriehuset i Skagen kommer i kølvandet på en lang række historie om hvordan kvotekongerne, med John-Anker Hametner Larsen i spidsen, har forsøgt at spænde ben for politiske tiltag, der skal gøre op med den koncentration af givtige fiskekvoter, som de har tilranet sig.

Der kom ellers en klar afvisning fra statsministeren, da han for nylig blev forelagt, at han ’personligt kendte kvotekonger’ på et samråd i folketinget.

Han kaldte det ved den lejlighed ”ulækkert og uværdig” at ”insinuere”, at hans forbindelse til kvotekonger skulle have haft indflydelse på regeringens politik på fiskeriområdet.

Løkke mente desuden, at den megen fokus på forbindelserne mellem Venstre og kvotekongerne var udtryk for en ”smædekampagne”.

Læs vores dækning af samrådet her.

Over bagatelgrænsen
Folketingsmedlemmer er ikke omfattet af nogle regler for gaver, men skal blot oplyse dem til det frivillige register over hverv og økonomiske interesser, hvis værdien overstiger 3.000 kroner.

Søger man på et lignende feriehus i Skagen, så koster et hus tilsvarende det, som Løkke har lånt, fra 5.000 kroner og opefter, ifølge hjemmesiden feriehuse.dk.

Det er ikke umiddelbart muligt at se gamle indberetninger til hvervsregistreret.

Tætte bånd til V-politikere
Kvotekongen John-Anker Hametner Larsen har udover lånet af feriehuset til statsministeren også været en stor bidragyder til Løkkefonden, ligesom han sammen med andre af storfiskerne i Thyborøn har været medlemmer af en såkaldt erhvervsklub, som har givet penge til Venstres valgkamp.

John-Anker Hametner Larsen er ikke helt ukendt i andre Venstre-kredse, hvor han også har skudt et stort millionbeløb ind i firmaet DayWorks Aps, som var ejet af Venstres folketingsmedlem og fiskeriordfører Thomas Danielsen og byrådsmedlem Jette Lund (DF) fra Struer.

Et firma som blev lukket kort før sidste års kommunalvalg.

Kommentator: Hvorfor?
Det er ikke første gang, at Lars Løkke Rasmussen er genstand for kritik i en sag, hvor han har fået privat ferie betalt af enten sponsorer eller skatteydere. Foruden sagen om GGGI, hvor Løkke rejste ekstravagant dyrt, så har Venstre blandt andet betalt for en ferierejse til Mallorca for Lars Løkke og familien, som amtsborgmester fik han betalt en luksustur til Sydney i Australien og som finansminister overnatninger i San Francisco i USA.

At Lars Løkke Rasmussen endnu en gang havner i en sag, der handler om at han får andre til at betale for sine private udgifter, vækker forundring blandt politiske iagttagere.

”Kan nogen forklare mig, hvorfor landets statsminister igen og igen bringer sig i situationer som denne? Jeg begriber det simpelthen ikke,” skriver den borgerlig-liberale kommentator Jarl Cordua på Facebook.

Debattøren David Trads er også ude med riven efter statsministeren. ”Så kan vi genkende statsministeren - går den, så går den, som de siger i Venstre,” skriver han på Twitter.

David Troels Garby-Holm er redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook