Medie overdriver ghettopakke-konsekvenser

Boligminister Kaare Dybvad (S) betegner Mandag Morgens konklusion af kortlægning af parallelsamfundspakken som ”faktuelt forkert”
Pressenævnet har udtalt kritik af artiklen.

”Tusindvis af mennesker bliver tvunget til at forlade deres bolig i løbet af de kommende år uden nødvendigvis at vide, hvor de skal flytte hen. Det sker som følge af den såkaldte ghettopakke.”

Sådan skriver Mandag Morgen på baggrund af ”en kortlægning” af, hvor mange mennesker der bliver berørt af den ”kæmpemæssige” ghettoplan.

placeholder

Kortlægningen viser, ifølge Mandag Morgen, at ”godt 11.000 mennesker nu skal finde et andet sted at bo.” Og yderligere 5.500 lejere skal midlertidigt genhuses.

Boligminister Kaare Dybvad (S) betegner Mandag Morgens fremstilling som ”faktuelt forkert”. Dybvad skriver således på twitter:

Det er faktuelt forkert. Det har jeg sagt til journalisten. Men de har trykt det alligevel

I Mandag Morgen man læse at “11.000 mennesker skal forlade deres bolig” som følge af parallelsamfundspakken. Det er faktuelt forkert. Det har jeg sagt til journalisten. Men de har trykt det alligevel.”

Ministeren: Det er ikke i nærheden af 11.000

Kaare Dybvad uddyber på den tilhørende twitter-tråd med et eksempel på, hvorfor Mandag Morgens kortlægning – ifølge boligministeren – er forkert:

”Tag Vollsmose (Ghetto-bebyggelse i Odense, red.) som eksempel. Her påstår MM at 2700 skal “genhuses permanent”. Men i Vollsmose flytter flere (mere) end 35 pct - altså flere end 2700 - inden de har boet der 5 år. De første nedrivninger i Vollsmose afsluttes om 5 år, så en stor del vil være flyttet før det.”

Boligministeren konkluderer på twitter:

”Antallet af beboere der skal “forlade deres bolig” som følge af lovgivningen er altså ikke i nærheden af 11.000.”

Og videre:

”Der skal altid laves kritisk journalistik om vores lovgivning. Det er altafgørende for vores folkestyre. Men for et medie, der selv hævder at bekæmpe falske nyheder, havde jeg nok håbet at man ville gå mere faktuelt til sagen.”

Over for Mandag Morgen uddyber boligminister Kaare Dybvad (S):

"Det er klart, at der er nogle, som skal flytte fra de blokke, der bliver revet ned. Og jeg forstår godt, at det kan virke indgribende. Men der er en naturlig udskiftning på 8-12 procent om året af beboere, som flytter ud. Mange bor også på en kortidskontrakt. Dem er der heller ikke en udfordring med. Så antallet af dem, som er tvunget til at flytte ud, er noget mindre," citerer Mandag Morgen Kaare Dybvad.

Mandag Morgen retter sig selv

Ifølge Mandag Morgens kortlægning af de foreliggende ghettoplaner skal 3.700 bolig rives ned, over 700 boliger skal sælges, og knap 900 skal omdannes til ungdoms-eller ældreboliger.

Desuden skal der bygges knap 10.000 nye boliger. Tre ud af fire af disse nye boliger skal bygges i enten Tingbjerg i København, Gellerupparken i Aarhus eller Vollsmose i Odense.

understreger  Mandag Morgen dog selv, at det netop ikke er ensbetydende med, at 11.000 mennesker også skal genhuses

Ifølge Mandag Morgen bor der over 11.000 personer i de boliger, som nu skal nedrives, sælges eller omdannes. På trods af overskriften ”11.000 mennesker skal finde et andet sted at bo” understreger  Mandag Morgen dog selv, at det netop ikke er ensbetydende med, at 11.000 mennesker også skal genhuses:

”Erfaringerne er, at omkring ti procent af lejerne typisk fraflytter deres almene bolig i løbet af et år. Det vil mindske behovet for at genhuse folk, da mange boliger vil være tomme, inden nedrivningen skal finde sted.”

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce