Medieordfører: Manglende overenskomst hos Price-produktionsselskab strider mod medieforlig

Enhedslistens medie- og kulturordfører undrer sig over, at DR-madprogrammet ‘Spise med Price’ postproduceres af Price-selskab uden overenskomst
Foto: Folketinget/Marie Hald
Søren Søndergaard (EL), medie- og kulturordfører
Det folkekære madprogram ‘Spise med Price’ produceres af DR i samarbejde med produktionsselskabet A&M Productions, som den ene af værterne i ‘Spise med Price’, Adam Price, ejer 50 procent af.

Som tidligere afdækket af Netavisen Pio har A&M Productions ikke indgået overenskomst med Dansk Journalistforbund - eller andre forbund.

Den manglende overenskomst strider ifølge Enhedslistens medie- og kulturordfører, Søren Søndergaard, mod det medieforlig, som SVM-regeringen indgik med SF, Enhedslisten, De Radikale og Dansk Folkeparti midt i juni.

Han har nu bedt kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) svare på, hvordan den manglende overenskomst “hænger sammen med, at der i medieaftalen 2023-2026 fremgår, at ‘Danmark bygger på ordnede forhold på arbejdsmarkedet, og forligskredsen forventer, at når der produceres indhold for offentlige midler eller med offentlig støtte sker det i respekt for dette og ved brug af det danske rettighedssystem’.”

Formanden for Dansk Journalistforbund, Tine Johansen, har tidligere understreget, at hun finder det vigtigt med et organiseret arbejdsmarked - både når det handler om tv-indhold og når man laver mad:

hvad enten man laver mad eller tv-indhold

“Jeg synes, at det er vigtigt med et organiseret arbejdsmarked. Og jeg synes, at en overenskomst skaber de bedste rammer og vilkår for arbejdslivet, hvad enten man laver mad eller tv-indhold,” sagde Tine Johansen til Netavisen Pio 8. september.

Hun opfordrede i særlig grad Adam Price til at få medarbejderne i A&M Productions organiseret:

“Derfor synes jeg naturligvis også, at det ville være en god ide for Price at indgå eller tiltræde en overenskomst for produktionsselskabet (A&M Productions, red.).”

EL: Godt at DR er på retræte

Søren Søndergaard glæder sig i øvrigt over, at DR nu er “begyndt at forholde sig til realiteterne”:

“DR-chefens svar til Netavisen Pio indikerer, at DR nu er begyndt at forholde sig til realiteterne,” siger Søndergaard til Netavisen Pio og fortsætter:

jamen, så havde der jo ikke været nogen sag i forhold til Danmarks Radio

“Hvis nu bare DR fra starten af havde sagt, at de intet kendte til og var ikke orienteret om Price-opsigelsen af overenskomsten med 3F blot to dage før optagelsen til Spise med Price-episoden - og det ville man da gerne beklage - jamen, så havde der jo ikke været nogen sag i forhold til Danmarks Radio.”

Søndergaard henviser her til, at den programansvarlige for ‘Spise med Price’, chef for DR Bred kultur og fakta, Lisbeth Langwadt, torsdag erkender over for Netavisen Pio , at hverken hun eller de øvrige involverede DR-ansvarlige var vidende om, at Brdr. Price-restauranterne opsagde deres overenskomster med 3F allerede 29. november 2022.

Dermed blev overenskomsterne opsagt to dage før tv-optagelsen af den kritiserede ‘Spise med Price’-episode fandt sted to dage senere, nemlig 1. december.

Langwadt indrømmer fredag over for Netavisen Pio, at hun og DR i øvrigt først blev klar over, at Brdr. Price-restauranterne havde opsagt overenskomster med 3F så sent som 7. september i år. Altså efter at den kritiserede ‘Spise med Price’-episode blev sendt på tv 4. september.

Søndergaard har mandag bedt kulturministeren svare på tre spørgsmål om DR’s ageren i Price-sagen.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

placeholder

Annonce