Annonce

“Medierne svigter kvinder der står frem om sexisme og sexchikane”

S-borgmesterkandidat var for tre år siden offer for sexchikane. Nu anklager hun medierne for ikke at interessere sig for ofrene, men alene for chikane-detaljerne
“Jeg mener medierne svigter kvinder der står frem om sexisme og sexchikane.”

Sådan skriver Sonja Marie Jensen, der er socialdemokratisk kandidat til borgmesterposten i Nyborg, i et opslag på Facebook.

Sonja Marie Jensen argumenterer i opslaget for, at medierne dybest set ikke interesserer sig for ofrene for sexchikane, men kun er ude efter at svælge rundt i konkrete sexchikane-sagers detaljer.

Sonja Marie Jensen uddyber sin kritik i en stor artikel i Avisen Danmark. Artiklen kan også høres som podcast.

Meget voldsomt og respektløst

Sonja Marie Jensen oplyser nu - for første gang - at hun er en af flere, der har været udsat for sexchikane af en tidligere formand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom, DSU.

Og at det netop var en mail fra hende og andre ofre til DSU’s daværende ledelse om de nærmere omstændigheder, der fældede den pågældende tidligere formand for DSU, Lasse Quvang Rasmussen.

Sonja Marie Jensen skriver i sit opslag på Facebook:

For tre år siden, var jeg afsender på en mail om sexchikane, der kostede den daværende DSU formand sin post

“For tre år siden, var jeg afsender på en mail om sexchikane, der kostede den daværende DSU formand sin post. I de sidste tre år, har jeg og rigtig mange mennesker afvist pressens evige søgen om detaljer omkring afgangen. Det har de gjort for at beskytte mig og andre kvinder.”

Sonja Marie Jensen beskriver, hvordan flere medier år efter år er fortsat med at søge efter detaljer omkring DSU-formandens afgang- selv om det er oplyst, at det handlede om sexchikane:

“Jeg tror ikke én eneste af journalisterne eller redaktørerne der har gravet i den her historie, har overvejet, at grunden til at ingen ville tale mere om det, var for at beskytte de kvinder der som jeg, havde oplevet sexchikanen,” skriver Sonja Marie Jensen og føjer til:

“Det har været meget voldsomt og respektløst.”

Anklager BT og Ekstra Bladet

Sonja Marie Jensen beskriver i opslaget og artiklen hvordan især to medier har optrådt respektløst over for ofrene for sexchikanen i den konkret sag:

BT er dukket op på min privatadresse og forsøgt at komme ind

“BT er dukket op på min privatadresse og forsøgt at komme ind. Ekstra Bladet har udspurgt vores partiformand på flere pressemøder om dækhistorier. Folk er blevet presset af journalister, for at få detaljerne omkring afgangen.

Ingen af de journalister har haft respekt for ofrene.

Jeg tvivler faktisk på, at de har skænket dem en eneste tanke.”

Sonja Marie Jensen mener, at de, der står frem med beretninger om oplevet sexchikane og sexisme “skal legitimere deres historier med slibrige detaljer og navngivning:

Det rager overhovedet ingen, hvordan man specifikt er blevet befamlet, hvad man havde på eller hvem det var

“Jeg synes det er forkasteligt og urimeligt. Det rager overhovedet ingen, hvordan man specifikt er blevet befamlet, hvad man havde på eller hvem det var,” skriver Sonja Marie Jensen.

Hun noterer, at den daværende DSU-formand gik af, “fordi han ikke levede op til sit formandsansvar”. Hun mener, at DSU udviste “åbenhed om sagen” og udviste “respekt for kvinderne, som ikke ønskede at blive udskammet i medierne”.

Sonja Marie Jensen fik stor opmærksomhed, da hun tilbage i 2017 i Netavisen Pio beskrev hvordan hun i politisk sammenhæng var blevet udsat for sexchikane. Både i DSU, kommunalbestyrelsen i Nyborg og i Socialdemokratiet.

Opfordring til mediechefer og journalister

Sonja Marie Jensen opfordrer mediechefer og journalister “til at tænke sig godt og grundigt om”:

“Jeg mener der skal tages hensyn til ofrene. Og jeg mener det skal være ofrenes valg, om de har lyst til at alle detaljer om krænkelser behøver være til offentlig skue.”

Hun forstår godt de kvinder, der ikke går offentligt ud med selvoplevet sexchikane:

Jeg forstår godt de der ikke stiller sig frem og er åbne om sexchikane og sexisme

“Jeg forstår godt de der ikke stiller sig frem og er åbne om sexchikane og sexisme. Man skal nemlig finde sig i så meget forfølgelse af medierne, når man gør det.”

Søvnløse nætter

Sonja Marie Nielsen beskriver herefter, hvordan hun har haft søvnløse nætter på grund af journalisters jog mediers jagt på detaljerne i DSU-sagen:

“Jeg har haft søvnløse nætter fordi jeg var bekymret for, hvad nogle journalister skulle finde på at skrive om mig, hvor langt de ville gå, hvordan de kunne finde på at udstille mig.”

Jeg har haft søvnløse nætter fordi jeg var bekymret for, hvad nogle journalister skulle finde på

Hun understreger, at medieverdenen hvad angår sexchikane selv er pilrådden:

“Medieverdenen er selv pilrådden når det kommer til sexchikane og sexisme, og de passer ikke godt nok på deres egne ansatte.”

Og:

“Selv de mange modige kvinder der er stået frem, har fået mundkurv på af deres ledere flere steder. Alligevel, synes de selvsamme ledere det er i orden at forfølge og ydmyge ofre for sexchikane fra andre områder af vores samfund.”

placeholder

 

Opfordrer til kulturændring

Sonja Marie Jensen opfordrer direkte mediechefer og journalister til at overveje “metoder, historier og vinklinger”.

så starter det med, at “vi passer godt på de ofre der tør stille sig frem og fortælle om deres oplevelser”

Hun mener, at skal man grundlæggende ændre den kultur, der ligger til grund for sexisme og sexchikane, så starter det med, at “vi passer godt på de ofre der tør stille sig frem og fortælle om deres oplevelser”:

“Sexisme og sexchikane er et samfundsproblem. Det er ikke individuelle problemer og det skal medierne tage alvorligt snart,” konkluderer Sonja Marie Jensen i sin opsang til medierne.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Mon ikke det er Jeppe Kofod de prøver at beskytte!