Annonce

Medlem af Velfærdskommissionen fortryder fælles højere pensionsalder

3F er klar til at se på modeller for differentieret pensionsalder
Danskerne lever længere og bedre - og derfor skal vi også blive længere på arbejdsmarkedet.

Det er tankegangen bag tilbagetrækningsreformen, som regeringen, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre indgik i 2011, og som allerede næste år betyder stigende pensionsalder for alle.

Men de som er nedslidte på grund af hårdt fysisk arbejde vil ikke kunne holde til den stigningerne i pensionsalder, konkluderer tidligere medlemmer af Velfærdskommissionen.

Der er en udfordring, som ikke er løst

Velfærdskommissionen anbefalede i 2006 en forhøjelse af pensionsalderen, som skulle gælde for alle. Det førte til den politiske beslutning om forhøjelsen af pensionsalderen, der betyder løbende stigninger i pensionsalderen startende fra nytår.

Medlem af Velfærdskommissionen fortryder

Men nu fortryder et tidligere medlem af Velfærdskommissionen, professor Jørn Henrik Petersen, at Velfærdskommissionen tilbage i 2006 stod fast på en fælles højere folkepensionsalder for alle, skriver Finans.dk. For Henrik Petersen er det i dag indlysende, at ikke alle lønmodtagere kan holde til at arbejde længere.

Den tidligere formand for Velfærdskommissionen, Torben M. Andersen, anerkender, at udfordringerne for de nedslidte ikke er løst, som tingene ser ud lige nu:  

“Der er en udfordring, som ikke er løst. Det er fint med sund aldring og længere levetid, men det gælder ikke alle,” siger professor og tidligere formand for Velfærdskommissionen, Torben M. Andersen, til finans.dk.

3F og NNF: Først ind, først ud

Kritikken fra de tidligere medlemmer af Velfærdskommissionen falder på et tidspunkt, hvor dele af fagbevægelsen nu er klar at diskutere differentieret pensionsalder.

Differentieret pensionsalder være en mulighed, hvis det kan målrettes folk med et langt og nedslidende arbejdsliv

Hos 3F er de således klar til at se på muligheden for en model, hvor man tager udgangspunkt i antal år på arbejdsmarkedet, så de der kom først ind, kommer først på pension:

“Vi kan ikke være andet bekendt end at sikre, at de danskere, der har knoklet hele deres liv og bidraget til den fælles statskasse, kan trække sig værdigt tilbage fra arbejdsmarkedet.

Det vil derfor give god mening at kigge på en form for anciennitets-model for pensionsalderen, og her kan en differentieret pensionsalder være en mulighed, hvis det kan målrettes folk med et langt og nedslidende arbejdsliv,” skriver næstformand i 3F, Tina Christensen, i en mail til Netavisen Pio.

Tina Christensen understreger dog, at en tidligere pensionsalder ikke må blive en undskyldning for ikke at forebygge nedslidning, sådan som de største danske fagforeninger, herunder LO, 3F og Dansk Metal, understreger i en kronik om værdig tilbagetrækning i dagbladet Information onsdag.  

“Men så længe forebyggelsen ikke er på plads, er det en god ide at se på alternativer. Og her kan en tidligere pensionsalder, som er målrettet de nedslidte være en mulighed”, uddyber hun.

 Den melding betyder, at 3F har rykket sig i spørgsmålet. Indtil for nylig var 3F imod differentieret pensionsalder.

Når de bliver 65, så har de knoklet med tunge løft og akkordarbejde i 48 år

Hos NNF, der organiserer ansatte i fødevarebranchen, har man længe talt for en differentieret pensionsalder:

”Vores medlemmer er typisk startet på arbejdsmarkedet, da de var 17 år. Når de bliver 65, så har de knoklet med tunge løft og akkordarbejde i 48 år. En akademiker, der først starter på arbejdsmarkedet som 25 årig, når kun af bidrage til samfundet i 40 år. De er tilmed ikke udsat for nogen form for fysisk nedslidning og lever et længere liv. Er det rimeligt,” spørger formanden for NNF, Ole Wehlast, til Netavisen Pio.

Forfejlet seniorførtidspension

Seniorførtidspenionsordningen, der skulle sikre syge og nedslidte på arbejdsmarkedet en værdig tilbagetrækning til trods for stigende pensionsalder, har længe været beskyldt for ikke at virke - særligt fordi kendskabet til ordningen er for ringe.

Det er ikke værdigt

Tal fra Beskæftigelsesministeriet viser, at blot 1.285 personer har fået tildelt seniorførtidspension på de fire et halvt år, ordningen har eksisteret. Da ordningen blev indført, regnede man med, at 8.000 personer ville benytte sig af den.

Hos 3F kunne de ikke være mere enig:

“Seniorførtidspensionen blev oprettet netop for at hjælpe de nedslidte. Men virker ikke efter hensigten. Det er kun en brøkdel, der er kommet på den, i forhold til det man ventede. Folk ender i stedet på ressourceforløb og i mini fleksjob, hvor man bliver kostet rundt på lavere ydelser. Det er ikke værdigt,” lyder det fra næstformand i 3F Tina Christensen.  

Regeringen står fast

Beskæftigelsesminister, Troels Lund Poulsen (V), erklærer sig parat til at se på om de nuværende løsninger for de nedslidte, hvis den højere folkepensionsalder viser sig at efterlade nedslidte uden forsørgelsesmuligheder:

“Vi følger udviklingen på området tæt, og er der tegn på, at vi skal have flere muligheder for nedslidte, vil vi selvfølgelig se på det. Det er også et tema, vi kigger på i forligskredsen bag reformen af førtidspension og fleksjob”, siger beskæftigelsesministeren til finans.dk.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet