Mere lighed skaber mere vækst

Nyt internationalt studie afliver højrefløjens myter om, at omfordeling skader væksten
Topøkonomer fra Den Internationale Valutafond, IMF, bakker i et nyt studie op om det stigende antal økonomer, som mener at ulighed hæmmer vækst. IMF analyse afliver også myten om, at omfordeling skader væksten.

IMF er ellers kendt for en meget ensidig økonomisk tilgang, hvor der til gengæld for lån til lande med ondt i økonomien, kræves urimelige spareøvelser på alt fra hospitaler til skoler. For halvandet år siden indrømmede IMF dog i et studie at sparekursen havde store negative økonomiske effekter.

IMF har nu begået endnu en analyse, hvor den erstatter dogmatisk liberalistisk teori med virkeIigheden. I analysen konkluderer IMF, at lande med en stor grad af ulighed generelt oplever en lavere vækst end lande, hvor pengene er fordelt mere ligeligt.

Dermed bakker IMF op om den nobelprisvindende økonom, Joseph Stiglitz, som advarer mod at ulighed skader vækstmulighederne. Væksten hæmmes simpelthen når fattige befolkningsgrupper ikke har samme forbrugsmuligheder som os andre og samtidigt ikke har råd til at få lægebehandling og uddannelse. Det skaber politisk og økonomisk ustabilitet, som gør at der bliver foretaget færre investeringer. Hvorfor investerer i en ny fabrik, hvis der ikke er nogle til at købe varerne?

Det har mange af os i lang tid vidst på trods af, at markedsforblændede liberalister fra R, K, V og LA konstant har prædiket, at al økonomisk velstand og virkelyst ophører når man tager fra de rige og giver til de fattige.

Den røverhistorie aflives dog af analysens forfatter, vicedirektøren for IMFs forskningsdivision, Jonathan Ostry:

“..there is surprisingly little evidence that increases in tax rates impede medium-to-long-run economic growth.”

IMF-studiet fortsætter med den mest opløftende konklusion, at omfordeling af indkomster har positive effekter på den økonomiske vækst. Simpelthen fordi de skaber øget lighed. IMFs topøkonom banker det sidste søm igennem højrefløjens ramponerede ligkiste af et verdensbillede:

“The data tend to reject the […] assumption that there is in general a trade-off between redistribution and growth. On the contrary, on average […]redistribution is overall pro-growth, taking into account its effects on inequality. And these results do not seem to depend on the levels of inequality or redistribution.”

De vækstskabende effekter af øget lighed overgår altså de ikke-eksisterende effekter ved at give skattelettelser til bankdirektørerne. Selv i et i forvejen lige land som Danmark.

Betyder alt dette at vi skal til at fordoble kontanthjælpen? Nej, men vi skal opprioritere initiativer som skaber jobs til dem der står uden for arbejdsmarkedet og gøre det mere attraktivt for de lavest lønnede at arbejde.

Det er endnu en god grund til, at Finansministeriet skal forbedre på deres regnemaskiner, som alt for længe har givet forrang for skattelettelser til de i forvejen mest privilegerede i vores samfund.


placeholder

Annonce