Mere meningsfuld hjælp: Ni a-kasser får større ansvar for at få ledige i job

Ni a-kasser er nu valgt til at deltage i et historisk stort forsøg, hvor a-kasserne overtager en del af jobcentrenes ansvar for at få ledige i job.
Partierne bag forenklingen af beskæftigelsesindsatsen har i denne uge udvalgt de ni a-kasser, som skal deltage i et fireårigt forsøg med arbejdsdelingen mellem a-kasser og jobcentre.

De udvalgte a-kasser får ansvaret for omkring hver fjerde dagpengemodtagere i opsigelsesperioden og de første tre måneder af ledighedsforløbet.

”Jeg er utrolig glad for, at vi i aftalekredsen har taget ansvar og er blevet enige om, hvilke a-kasser der skal deltage i forsøget. Det har ikke været en nem opgave. Ansøgerfeltet har været stærkt, og det vidner om, at landets a-kasser har mod på at løfte opgaven med at få ledige i job. De udvalgte a-kasser får nu en historisk chance for at vise, hvad de kan. Jeg er ikke i tvivl om, at de besidder et godt kendskab til deres medlemmer, men om det er tilstrækkeligt til at løfte indsatsen og matche ledige og virksomheder, skal forsøget vise,” siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) i en pressemeddelelse.

Partierne bag aftalen har lagt vægt på, at a-kasserne repræsenterer forskellige faggrupper og brancher – og dermed afspejler et repræsentativt udsnit af a-kasserne.

De udvalgte a-kasser er: 3FA, Dansk Metal A-kasse, FOAs A-kasse, Magistrenes A-kasse, FTFa, HK Danmarks A-kasse, Socialpædagogernes A-kasse, BUPL-A og Min A-kasse.

Skal få flere ledige i arbejde

Beskæftigelsesministeriet har først vurderet alle ansøgninger fra a-kasserne i forhold til, om de lever op til de formelle kriterier, som er stillet for at deltage i forsøget. Derefter har aftalepartierne udvalgt de a-kasser, som skal deltage i forsøget.

Socialdemokratiet er et af partierne, som er med i aftalen, og partiets arbejdsmarkedsordfører Leif Lahn Jensen, håber at forsøget kan hjælpe med at få endnu flere ledige i arbejde.

”Jeg er rigtig glad for, at vi nu får igangsat den Socialdemokratiske mærkesag med at lade a-kasserne forsøge sig med at stå for kontakten til de arbejdsløse i starten af ledighedsperioden. Jeg ser frem til, at a-kasserne nu får chancen for at hjælpe flere arbejdsløse i job,” siger han i en pressemeddelelse.

Foruden regeringen og Socialdemokratiet er også Dansk Folkeparti, SF og de radikale med i aftalen.

Mere meningsfyldt hjælp til de ledige

Hos Dansk Metals A-kasse, der er en af de ni a-kasser, der er udvalgt til forsøget, og her melder man sig klar til at tage større ansvar for ledige medlemmer.

”Vi er meget tilfredse med, at forligskredsen har udvalgt vores a-kasse. Det er en opgave vi i årevis har arbejdet hårdt for at kunne påtage os, og det giver bare rigtig god mening for alle parter”, siger Torben Poulsen, der er hovedkasserer i Dansk Metal og chef for Dansk Metal A-kasse, og fortsætter

”Det ligger i vores DNA at hjælpe medlemmer hurtigst muligt i job. Det er derfor vi allerede i dag har over 1.000 jobformidlinger årligt for opsagte, beskæftigede og ledige medlemmer,” fortæller han.

Han håber at forsøget vil gøre kontakten med de ledige langt mere meningsfuld og behovsstyret. Forhåbentligt vil det betyde, at de ledige ikke vil opleve at skulle fortælle og høre de samme ting flere gange.

Samtidig vil de faglige a-kassers særlige ekspertise om brancher, virksomheder og jobåbninger sikre, at flere medlemmer hjælpes hurtigt i job. Er der behov for tidlig omskoling eller aktivering, så sættes det hurtigt i gang sammen med jobcentret, fortæller han.

Forsøget starter op 1. januar 2020 og udspringer af aftalen om en forenklet beskæftigelsesindsats, som et bredt flertal i Folketinget indgik i august 2018.

 

David Troels Garby-Holm er redaktionssekretær, debat-redaktør og souschef på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce