Messerschmidt og den evige offerrolle

Gentagne gange har Dansk Folkeparti formået at sætte sig selv i offerrollen, for at opnå sympati. Selv når partiet tages med begge hænder nede i kagedåsen, er det ikke dem der er skurken.
Læs følgende citat nøje: »En kreativ sjæl som ham, det ser man ofte, har ikke rigtig styr på det økonomiske. De to ting følges mange gange ad. Det, synes jeg, er et meget typisk eksempel«

Sådan sagde Pia Kjærsgaard forleden om hele Morten Messerschmidts EU-skandale.

I interviewet med Pia Kjærsgaard får man nærmest sympati med Messerschmidt. Vi må forstå, at det er synd for ham, at han ikke har styr på økonomi, for han er jo en kreativ sjæl! Og det er synd, at han ikke har styr på økonomi, selvom partistøttemidler fra EU vel egentlig handler mere om overholdelse af regler end om økonomi, og Messerschmidt er trods alt jurist.

Stakkels mand. Det virker som en søforklaring og et forsøg på at skifte fokus, når Pia Kjærsgaard taler om, at den kreative jurist Messerschmidt ikke har styr på økonomien, selvom det faktisk handler om jura og regler.

Pia Kjærsgaard mener i øvrigt ikke, at det er "bevidst" gjort, på trods af at der er fremlagt beviser for, at DF har produceret et fantasiprogram for en europæisk fantasikonference og sendt det til EU for at få finansieret et ordinært DF-sommergruppemøde. På den måde kan man sige, at Messerschmidt jo faktisk har kendt reglerne virkelig godt. Så godt, at han har vidst, præcis hvad der skulle til for at opnå EU-støtte. Desværre for dem blev de bare taget med fingrene i den europæiske kagedåse.

At det er synd for Messerschmidt er et klassisk DF-trick. De gør sig selv til ofre. Uanset hvilken situation de står i - personligt som politisk - kan du være sikker på, at DF får sat sig selv i offerrollen, hvor det er andres skyld. Det er i hvert fald aldrig DF's egen skyld. Det her er endnu et eksempel på det ældgamle retoriske trick.

Selv Thulesen Dahl er et offer
Tag bare en af Kristian Thulesen Dahls egne reaktioner på Messerschmidt-fadæsen. »Det skader partiets situation, det skader min position«, sagde han blandt andet. Hovsa: Nu er Thulesen Dahl selv blevet offer for Messerschmidts svindel med EU-midler. Det er så synd for stakkels Tulle.

Eller tag en mere politisk sag som de store nedskæringer i de ældres boligstøtte fra sidste efterår. Her blev DF "narret" til at støtte nedskæringerne af den onde, onde Claus Hjort Frederiksen, mener partiet selv. Her var de ofre for finansministerens snilde, og de blev snydt i forhandlingslokalet. Det var i hvert fald ikke DF’s egen skyld, at de ignorerede lovforslagets konsekvenser og overhørte de fire advarsler, som bl.a. ÆldreSagen og BL, Danmarks Almene Boliger, kom med i kølvandet på den foreslåede nedskæringer.

Gang på gang har Dansk Folkeparti formået at sætte sig selv i en offerposition i medierne for at opnå sympati. Pia Kjærsgaards udtalelse om Messerschmidt er blot endnu et eksempel. Men det ændrer jo ikke på, hvem der har gjort hvad, eller hvem der har det konkrete ansvar i sagen.

Jakob Esmann (f. 1993) er retorikstuderende og ansat som politisk medarbejder i DSU.

Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Public affairs- og pressekonsulent hos Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF).

Tidligere student på Netavisen Pio


placeholder

Annonce