Annonce

Messerschmidt stemte imod stærkere kamp mod EU-svindel

Dansk Folkeparti stemte i maj måned imod at styrke indsatsen mod svindel i EU. Det undrer flere politikere
Dansk Folkepartis tre medlemmer af Europa-Parlamentet møder kritik fra flere partier. Det sker efter det er kommet frem, at partiets parlamentsmedlemmer i begyndelsen af maj stemte imod en vedtagelse i Europa-Parlamentet, der skulle styrke kampen mod svindel med EU-midler.

Dansk Folkepartis beslutning vækker forundring flere steder. Dels fordi Dansk Folkeparti gentagne gange har talt for mere kontrol med EU-midlerne. Og dels fordi partiets tidligere spidskandidat, Morten Messerschmidt, i øjeblikket selv undersøges af EU’s antisvindelenhed OLAF for muligt misbrug af EU-midler.

”Det er lidt sjovt, når man tænker på, at Morten Messerschmidt skrev en bog for EU-midler om svindel og svig og gik til valg på at bekæmpe det. For mig at se er det jo helt grotesk, at man så stemmer imod. Når man har sådan en mærkesag, står man jo bedst ved at stemme for,” udtaler det radikale medlem af Europa-Parlamentet, Jens Rohde, til Berlingske.
Modstander af fælles anklagemyndighed

Afstemningen i Europa-Parlamentet fandt sted 3. maj. Der var ikke tale om lovgivning, men om en såkaldt initiativrapport, hvor Parlamentet opfordrer EU-Kommissionen til at fremsætte nye lovforslag.

Rapporten opfordrede blandt andet til at styrke OLAF i kampen mod svindel i EU.

Rapporten omtaler dog også den fælles europæiske anklagemyndighed (EPPO). Dansk Folkeparti er modstander af den fælles anklagemyndighed, og det er netop grunden til, at partiet stemte imod. Det forklarer Morten Messerschmidt:

”Vi ønsker ikke, at den udøvende magt overdrages fra Danmark til EU. Det betyder selv sagt ikke, at man ikke kan støtte andre initiativer i rapporten. Men når der i én stemme stemmes om den samlede rapport, så må sagen gøres op,” skriver han i en mail til Berlingske.

Ud over den radikale Jens Rohde undrer både Socialdemokratiets Christel Schaldemose og Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen mod EU sig over Dansk Folkepartis beslutning.

Dansk Folkepartis gruppe i Europa-Parlamentet - Gruppen af Europæiske Konservative og Reformister –var delt i spørgsmålet. Rapporten blev dog vedtaget med stort flertal i Europa-Parlamentet med 558 stemmer mod 55.
Anti-svindelkontor undersøger stadig Messerschmidt

Det er sagerne om fondene MELD og FELD, der er finansieret af EU-midler, der stadig hænger over Messerschmidts hoved.

Sagerne begyndte at rulle for flere år siden, da det kom frem, at Dansk Folkeparti havde brugt penge fondene i strid med reglerne. Blandt andet blev EU-midler brugt i forbindelse med en meget omtalt sejltur med skonnerten Halmø til 16 danske byer i forbindelse med kommunalvalget i 2013.

Dansk Folkeparti har allerede valgt at tilbagebetale over 2,5 millioner kroner til EU. Alligevel har EU’s antisvindelenhed, OLAF, valg at undersøge, om der har været tale om svindel.

Tidligere på måneden rettede OLAF heftig kritik af Morten Messerschmidt, fordi Messerschmidt ifølge OLAF ikke var vendt tilbage med de oplysninger i sagen, som OLAF havde bedt om. ”Vi har skriftligt udbedt os en redegørelse for et års tid siden. Og vi har rykket for svar adskillige gange, men vi har intet hørt”, udtalte Dominik Schichels fra OLAF til TV2.

Morten Messerschmidt blev i maj måned opstillet som kandidat til Folketinget i Fredensborgkredsen i Nordsjællands Storkreds. Han blev første gang valgt til Europa-Parlamentet i 2009.


Flere artikler om emnet