Messerschmidt tiltales

DFD's næstformand tiltales for at have opnået uberettiget støtte på knap 100.000 kroner til en sommerkonference i Skagen - Messerschmidt tror på frifindelse
Foto: Folketinget/Steen Brogaard
Morten Messerschmidt, næstformand, Dansk Folkeparti
Dansk Folkepartis næstformand, Morten Messerschmidt, tiltales i sag om misbrug af 100.000 kroner som følge af den såkaldte Meld- og Feld-sag.

Det oplyser Ritzau ifølge flere medier.

"Som forsvarer for Morten Messerschmidt kan jeg oplyse, at jeg dags dato er blevet orienteret om, at Søik (Bagmandspolitiet, red.) ønsker Folketingets samtykke til, at min klient tiltales for at have opnået uberettiget støtte til en sommerkonference i Skagen i 2015," meddeler advokat Peter Trudsø til Folketinget.

Trudsø oplyser videre, at Messerschmidt helt præcist - i følge anklageskriftet - tiltales for misbrug af EU-midler for 98.835 kroner.

Jeg forventer naturligvis en fuldstændig frifindelse

Trudsø skriver, at Morten Messerschmidt ser frem til, at sagen afsluttes hurtigst muligt:

"MM ser frem til at få sagen afsluttet så hurtigt som overhovedet muligt. Jeg forventer naturligvis en fuldstændig frifindelse," skriver Messerschmidts advokat.

Morten Messerschmidt er ikke enig i, at han har brudt reglerne:

"Nej det er jeg – sjovt nok – ikke. Altså jeg har hele vejen igennem sagt, at der har været noget sjusk i bogføringen. Men ikke at pengene er brugt forkert. Og derfor er jeg overbevist om, at det ender med en frifindelse. Det er min advokat heldigvis også. Så det er det, vi går efter," siger Morten Messerschmidt.

jeg har hele vejen igennem sagt, at der har været noget sjusk i bogføringen

Tulle: Vi har ventet i seks år

DF's formand, Kristian Thulsen Dahl, skriver på Twitter, at det er "godt træls", at Morten Messerschmidt - og Dansk Folkeparti - nu skal trækkes gennem en retssag:

Det er selvfølgelig på godt jysk træls, at Morten og partiet skal trækkes gennem et retssag

"Det er selvfølgelig på godt jysk træls, at Morten og partiet skal trækkes gennem et retssag. Men samtidig er det godt, at sagen nu kommer et skridt videre endelig afklaring. Det har vi ventet på i 6 år! Og jeg er tilfreds med, at der nu kun ser ud til at være ét forhold - sommergruppemødet i Skagen - som stadig er omtvistet."

placeholder

 

Messerschmidt har forsinket efterforskningen

Sidst i februar kom det frem, at efterforskningen af Dansk Folkepartis næstformand, Morten Messerschmidts, mulige svindel med EU-midler gennem det europæiske parti Meld og den tilhørende fond Feld har været ’meget kompliceret’ - ikke mindst fordi Messerchmidt ikke gav EU’s efterforskere adgang til alle bilag i sagen.

“Efterforskningen var meget kompliceret, fordi Meld og Feld ikke gav OLAF og Europa-Parlamentet bilag, der viste, hvad EU-støttekronerne blev brugt på,” skrev OLAF's presseafdeling i en mail til DR.

Messerschmidt har overtrådt ”bestemmelserne om kontrol og revision” i EU’s regler ved at tilbageholde dokumenter

En hemmeligstemplet rapport fra OLAF, som DR i februar fik adgang til, konkluderer, at Morten Messerschmidt har overtrådt ”bestemmelserne om kontrol og revision” i EU’s regler ved at tilbageholde dokumenter for svindelenheden.

“OLAF har fastslået, at den seneste formand for MELD (…) undlod at sikre, at OLAF kunne kontrollere den måde, tilskuddet blev brugt på. Den seneste formand for MELD var Hr. Messerschmidt,” lyder det i svindelkontorets undersøgelse, som DR er i besiddelse af.

EU-rapporten danner grundlag for Bagmandspolitiets efterforskning af sagen, som har været kritiseret for at trække i langdrag.

Men nu har efterforskningen altså resulteret i, at Morten Messerschmidt tiltales for misbrug af knap 100.000 kroner.

Messerschmidts immunitet skal ophæves

Messerschmidt kan først formelt tiltales, når Folketinget har ophævet hans parlamentariske immunitet.

I Grundloven står der, at alle folketingsmedlemmer har parlamentarisk immunitet. De kan ikke kan "tiltales eller underkastes fængsling af nogen art", medmindre Folketinget forinden har givet sit samtykke hertil.

Netop på den baggrund har anklagemyndigheden nu har anmodet Folketinget om at annullere Messerschmidt immunitet.

Over for Politiken bekræfter anklagemyndigheden, at anmodningen er fremsendt.

"Rigsadvokaten har indstillet til Justitsministeriet, at Folketinget giver samtykke til at rejse tiltale mod et medlem af Folketinget i den såkaldte Meld og Feld-sag," oplyses det i en mail fra Rigsadvokaten.

Opdateret med kommentar fra Morten Messerschmidt

4,3 millioner kroner

OLAF har undersøgt, hvordan Meld og Felds danske, italienske og græske medlemmer af Europa-Parlamentet har anvendt pengene.

  • OLAF konkluderer, at det europæiske parti Meld og den tilhørende fond Feld har haft ”uberettigede, uregelmæssige eller uberettigede udgifter” på omkring 583.000 euro, svarende til 4,37 millioner danske kroner.
  • Dansk Folkeparti har tidligere erklæret sig parate til at betale i alt 2,5 millioner kroner tilbage til EU, som er modtaget i støtte fra Meld og Feld i årene 2012-2015.
  • Den del af EU-støtten er nemlig blevet brugt til rene Dansk Folkeparti-aktiviteter. Blandt andet sommergruppemøder og politiske kampagner i Danmark.
  • Størstedelen af beløbet er, ifølge DF, nu tilbagebetalt.

Jan Kjærgaard er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Jaja, helt så ren, som MM vil fremstille sig selv, er han jo ikke. Olaf har jo haft enormt besvær med at få de bilag de skulle bruge så langt tidsrum skyldes MM selv også. Og 4,3 millioner drejede det sig om, en del er tilbagebetalt, fordi de var brugt uden grundlag som loven siger. Jeg tror ikke, han frifindes, men får et halvt år. Vi får se om jeg får ret. Frifindes han, er det da kun godt vi har domstole til den slags.

BILAG SKAL AFLEVERES TIL REGNSKAB, REVISION OG KONTROL
HVIS jeg - på de arbejdspladser jeg har været - godt ville modtage penge, men ikke ville aflevere bilag, ville jeg være blevet bortvist. Både europæiske og danske myndigheder har vist været MEGET tålmodige med Messerschmidt.

Det er godt, I tager MM's modarbejdelse med i artiklen, for det er da godt nok nådigt sluppet med denne ene tiltale.

"Messerchmidt ikke gav EU’s efterforskere adgang til alle bilag i sagen."

Ja, han er virkelig anløben...drop den svindler...
Han er intet bevendt...

Annonce