Metal-boss angriber EU-formand for mindsteløn og 200 danske soldater til Irak

Nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang.
"Forfejlet" og udtryk for "hykleri".

Den kommende EU-formands tanker om en ny mindsteløn i EU, får hårde ord med på vejen fra Formand i Dansk Metal, Claus Jensen. Metal-bossens skarpe kritik, kan du blive klogere på her i Netavisen Pios nyhedsoverblik.

Her fortæller vi også om en ny plan om at sende 200 danske soldater på en træningsmission i Irak.

Og så er der kritik af regeringen fra flere kanter.

Velkommen inden for.
 

Danmark sender 200 soldater til mission i Irak

Danmark har tilbudt NATO at overtage ledelsen af en træningsmission i Irak fra slutningen af 2020.

Missionen har tidligere været ledet af Canada.

“Denne mission nedlægges gradvist og erstattes af 200 soldater, der skal udgøre ledelsen af NATOs strategiske mission i Irak,” forklarer udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

Han understreger, at der er tale om en vigtig mission, som også signalerer, at Danmark er indstillet på at fortsætte kampen mod Islamisk Stat (IS).

Læs mere om missionen i Irak lige her.
 

Britisk overrabbiner: Corbyn er uegnet som premierminister

Jeremy Corbyn, leder det britiske oppositionsparti Labour, er uegnet til at blive premierminister, fordi han ikke har formået at gøre op med antisemitiske strømninger i partiet.

Det mener den religiøse leder af det jødiske samfund i Storbritannien, overrabbiner Ephraim Mirvis.

Det er ifølge The Times første gang nogensinde, at en overrabbiner i Storbritannien på den måde blander sig i et parlamentsvalg.

Ephraim Mirvis beskylder i artiklen Corbyn for at tale usandt, da han under en tv-transmitteret valgdebat i sidste uge sagde, at Labour har "undersøgt hver eneste sag" om racisme rettet mod jøder.

“Påstandene fra ledende personer i Labour om, at partiet gør alt, hvad der er muligt, for at håndtere svøben af anti jødisk racisme, og at det har "undersøgt hver eneste sag", er løgnagtig opspind,” siger Ephraim Mirvis.

Det britiske parlamentsvalg finder sted 12. december.

Læs mere om overrabbinerens anklager hos TV 2.

 

Metal-boss angriber EU’s nye formand for tanker om mindsteløn

Formand i Dansk Metal, Claus Jensen, beskylder EU og den kommende kommissionsformand, Ursula von der Leyen, for “rendyrket hykleri” og for at føre “ubegavet” politik.

Sagen handler om den forjættede europæiske mindsteløn. Ursula von der Leyen har siden sin udnævnelse talt varmt for en europæisk mindsteløn. Og senest har den kommende arbejdsmarkedskommissær, Nicolas Schmit, fået til opgave at udarbejde et udspil på området i løbet af sine første 100 dage som kommissær.

Metal-bossen mener, at en europæisk mindsteløn ville betyde en “kastrering” af den danske fagbevægelse.

“Vi vil tabe retten til at konflikte over for udenlandske firmaer, der har folk til at arbejde i Danmark,” konstaterer Claus Jensen.

Læs hele interviewet på Berlingske.
 

Vestager til Mette F.: Din EU- linje er forfejlet

Statsministerens holdning til både EU’s budget og østudvidelsen er i strid med Danmarks egne interesser, mener den danske EU-kommissær, Margrethe Vestager.

Ifølge Danmarks kommissær er statsminister Mette Frederiksen (S) på vej ud af det forkerte spor – både når det gælder kritikken af EU’s budgetplaner og modstanden mod Unionens videre udvidelse på Vestbalkan.

Læs opsangen til Mette Frederiksen fra den tidligere radikale formand på Altinget.  

 

Tweet fra pressechef vækker vrede i Venstre

Et tweet fra den nyudpegede pressechef i Udlændinge- og Integrationsministeriet, Pelle Dam, har fået både Venstre op i det røde felt.

I tweetet - der nu er blevet slettet igen - kommenterede pressechefen en artikel i Politiken, hvor Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, udtaler sig om regeringens indkøb af elefanter.

“Stærkt, at Ellemann kommer ud med en politisk melding, der virkelig tegner den retning, han ønsker Danmark skal bevæge sig i de kommende år. Vigtigt som ny formand at markere de store linjer for partiet!,” skrev Pelle Dam.

Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde, er stærkt utilfreds med Pelle Dams tweet, som hun mener er et tæppefald for, hvor pressechefens politiske loyalitet ligger. Hun kalder det et “klokkeklart billede på kammerateriet”.  

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, tog også spørgsmålet om pressechefernes med tætte bånd til Socialdemokratiet op i spørgetimen i Folketinget tirsdag.

“Det øger ikke tilliden til politikerne, at der bliver ansat mennesker med tilknytning til Socialdemokratiet eller den enkelte minister. De er åbenlyst ikke neutrale,” lød Jakob Ellemann-Jensen.

Læs Mette Frederiksens svar på anklagen her.

 

Joachim B. Olsen er tilbage på borgen

Efter det katastrofale folketingsvalg for Liberal Alliance, der betød at blandt andre Joachim B. Olsen ikke blev genvalgt, er kuglestøderen nu tilbage på Christiansborg.

Denne gang i en ny rolle i partiet.

Joachim B. Olsen blevet ansat som politisk konsulent i partiets politisk-økonomiske sekretariat på Christiansborg.

Den tidligere LA-profil lægger ikke skjul på, at Liberal Alliance kæmper for livet.

“Partiet er i en overlevelseskamp – det er virkeligheden. Men det er også derfor, jeg er her. Hvis jeg på nogen måde kan bidrage til, at LA kommer tilbage, vil jeg gerne det. Og jeg mener, at det er utroligt vigtigt, at LA kommer tilbage,” siger Joachim B. Olsen til Berlingske.

Læs hele interviewet her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook