Annonce

Metal Ungdom: En overenskomst med noget til alle

Uagtet om man er lærling, ungsvend, svend eller i slutningen af arbejdslivet, så får man noget i denne overenskomstaftale.
Søndag d. 9 Februar så vi endelig hvid røg komme op ad skorsten i Industriens Hus og topforhandlerne fra både CO-Industri og Dansk Industri kunne berette om, at Industriens parter havde landet en 3-årig aftale.

I Metal Ungdom ser vi med brede smil på en rigtig arbejderoverenskomst, som både giver os store forbedringer, men også tager ansvar for samfundets store politiske problemer.

I Metal Ungdom ser vi med brede smil på en rigtig arbejderoverenskomst

Det første enhver arbejder ser efter i en ny overenskomst er selvfølgeligvores egne fordele. Her behøvede jeg ikke lede længe: Fritvalgskonto, barsel, pension og efteruddannelse er 4 af de helt store søjler.

Hellere fritvalg end mindsteløn

Fritvalgskontoen bliver næsten fordoblet og er den helt rigtige lønstigning til os i Industrien, da vi ikke får den centralt forhandlede mindsteløn, men i stedet forhandler den reelle løn lokalt på virksomhederne. Derfor vil vi hellere have Fritvalg end mindsteløn og her leverede vores forhandlere et flot resultat.

Vi vil hellere have Fritvalg end mindsteløn

Det er også et resultatet andre grupper kan bruge i deres forhandlinger, hvor man eksempelvis kan ønske stigninger på mindstelønnen frem for stigninger på fritvalgskontoen. Dermed er rammerne for de andre fags forhandlinger brede og det er vigtigt.

Barselsforbedringerne i overenskomsten er store og vi kan med ro i stemmen kalde denne aftale for en Ligestillingsoverenskomst. 3 ugers øremærket barsel med løn til det andet køn gør, at flere mænd vil tage barsel. Det vil komme alle til gode. Flere kvinder vil kunne gøre karriere uden at gå på kompromis med familiens økonomi, flere mænd vil have muligheden for at tilbringe tid med deres spædbørn og flere spædbørn vil få mere tid med deres fædre. Det er et stort gennembrud.

Godt på pension og nedslidning

Også tilbagetrækning blev diskuteret ved forhandlingsbordet og det kom til udtryk på lærlingenes pensionsvilkår. Tidligere optjente vi først pension efter det fyldte 20 år. Med den nye aftale bliver det fra vi fylder 18 år og giver os dermed to hele års ekstra pensionsindbetalinger. Umiddelbart noget der virker fjernt for en lærling, men det er en kæmpe forbedring for min generations tilbagetrækningsmuligheder.

Stor forbedring af efteruddannelsesmulighederne

Sidst men ikke mindst har vi fået en stor forbedring af efteruddannelsesmulighederne ved, at det såkaldte “Aftalt Uddannelse” bliver gjort permanent. Ude i virkeligheden betyder aftalt uddannelse, at man som ufaglært kan få et stort kompetenceløft og blive faglært, vel og mærke uden at gå ned i løn.

En ufaglært medarbejder kan indgå en lærekontrakt med sin virksomhed og få udbetalt sin normale ufaglærte løn, i stedet for at gå ned på en lærlingeløn. Det var en prøveordning i den sidste overenskomst, som man nu har gjort permanent. Forhåbentlig vil det løfte de mange ufaglærte op på faglært niveau og dermed sikre dem en højere løn samt mindre nedslidning.

En rigtig arbejderoverenskomst

Industriens overenskomst er denne gang en rigtig arbejderoverenskomst, som har et bredt løft af vores vilkår på menuen. Uagtet om man er lærling, ungsvend, svend eller i slutningen af arbejdslivet, så får man noget i denne aftale.

Uagtet om man er lærling, ungsvend, svend eller i slutningen af arbejdslivet, så får man noget i denne aftale

Derudover indeholder aftalen også svar på mange af samfundets store politiske problemer såsom Klima, Tilbagetrækning og Ligestilling. Som en tidligere Metalformand engang har sagt “Fagbevægelsen skal komme med svar på de store udfordringer i samfundet”. Det er denne overenskomst et flot eksempel på.

‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer dagligt med både provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg. Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Thomas Skriver Jensen er industritekniker og folketingskandidat for Socialdemokratiet i Odense Sydkredsen.


Flere artikler om emnet