Metalformand i løvens hule

Metals formand Claus Jensen havde tre budskaber med til Venstre og sendte samtidig et endnu kraftigere signal til statsminister Helle Thorning-Schmidt.
Vi får ikke mere velfærd og mere frihed ved, at I slår den ideologiske automatpilot til og kaster jer over de danske lønninger – eller den måde vi forhandler dem på. Formand Claus Jensen, Dansk Metal

Venstre havde landsmøde i weekenden. Den mest opsigtsvækkende begivenhed derfra var, at Dansk Metals formand Claus Jensen, som den første fagforeningsformand nogensinde, gæstede det store oppositionspartis landsmøde.

Lad den danske model være, lavere danske energiafgifter på produktion og støt op om regeringens erhvervsuddannelsesreform. Det var de tre hovedbudskaber, som forbundsformanden havde med til Venstre, men et endnu klarere budskab blev sendt hjem til Claus Jensens socialdemokratiske partifæller i regeringen: Jeres tid er ved at rinde ud og nu fagbevægelsen gør klar til en overlevelseskamp under en borgerlig regering.

”Vi får ikke mere velfærd og mere frihed ved, at I slår den ideologiske automatpilot til og kaster jer over de danske lønninger – eller den måde vi forhandler dem på. Her må I have tillid til arbejdsmarkedets parter. Ja, I må have tillid til sådan nogle som mig, og I må have tillid til de virksomhedsledere, som Metals tillidsrepræsentanter forhandler løn med,” sagde Claus Jensen i sin tale og opfordrede Venstre til at give ”håndslag på, at vi holder fast i den arbejdsdeling”.

Men det er alligevel ikke hver dag, at formanden for Dansk Metal står på talerstolen hos Venstre. Det er trods alt forbundet der i egen optik er arbejderbevægelsens avantgarde, arbejderaristokratiet eller bevægelsens rygrad, står på talerstolen hos Venstre.

En kurv til Thorning
Det er i sig selv ikke den store nyhed, at LO-fagbevægelsen mødes med Venstre. Det er en del af den interessevaretagelse, som forbund som for eksempel Dansk Metal har praktiseret, siden LO og Socialdemokratiet officielt gik fra hinanden i slutningen af 90’erne.

Men det er alligevel ikke hver dag, at formanden for Dansk Metal står på talerstolen hos Venstre. Det er trods alt forbundet der i egen optik er arbejderbevægelsens avantgarde, arbejderaristokratiet eller bevægelsens rygrad, står på talerstolen hos Venstre.

Signalet til regeringstoppen er ikke til at tage fejl af. Dansk Metal er skuffede over, at regeringen to år inde i valgperioden intet har gjort for at forbedre den traditionelle fagbevægelses rammevilkår, og forbundet har mere eller mindre opgivet ethvert håb om, at regeringen kan blive genvalgt.

"Vi har anbefalet vores medlemmer at stemme socialdemokratisk i 125 år, og det er der ikke ændret på," sagde Claus Jensen efterfølgende til Ritzau.

Claus Jensens tale var således ikke en aflivning af Dansk Metals tætte bånd til Socialdemokratiet, men det var en kurv til den nuværende partiformand.

S holder bitterheden tilbage
Man kan kun gætte på, hvordan Metalformandens optræden blev modtaget i regeringen. Han skal nok ikke forvente klapsalver ved næste sammenkomst. Udadtil valgte partiet dog den mere forsonende linje.

”Jeg håber sandelig, at de lyttede efter, for metalformanden kom med en stærk tale om fællesskabet. Og så gav han nogle af de Venstrefolk, som har angrebet de danske lønninger, svar på tiltale,” sagde politisk ordfører Magnus Heunicke til Ritzau.

Ved at omfavne Claus Jensens flirt med Lars Løkke Rasmussen, undgik Magnus Heunicke ret elegant at ende i det samme sidespor, som Troels Lund Poulsen, da Novozymes Steen Riisgaard i 2010 talte ved et landsmøde i SF.

Den daværende skatteminister fik i bitter arrigskab over erhvervslivets samkvem med folkesocialisterne sagt, at “de opfører sig som om, de slet ikke forstår alvoren i, hvad de står overfor.”

At regeringsmagten kan skifte lader til at være gået op for Dansk Metal. Og Claus Jensens tale til Venstre er et tegn på, at han tager den risiko meget alvorligt.

Se hele Claus Jensens taler her:

David Troels Garby-Holm er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce