Mette F: Alle skal med ind i fremtiden

Socialdemokratiet vil gerne forhandle 2025-plan med regeringen. Men det skal handle om arbejdspladser, velfærd og uddannelse, ikke lavere topskat, slog Mette Frederiksen i dag fast på Dansk Metals kongres.
Flere private arbejdspladser. Bedre velfærd. Og en styrket indsats for at opkvalificere den danske arbejdsstyrke. Det var de centrale budskaber fra Socialdemokraternes partiformand Mette Frederiksen, da hun i dag gæstede Dansk Metals kongres i Aarhus.

De forestående 2025-forhandlinger var naturligt nok et centrale omdrejningspunkt. Her slog den socialdemokratiske formand fast, at hun meget gerne vil forhandle om vækst og arbejdspladser med regeringen. Men formålet skal ikke være at hæve pensionsalderen for at betale for lavere topskat. Derimod skal de tre pejlemærker være netop arbejdspladser, velfærd og opkvalificering.

Netavisen Pio har nedenfor samlet syv vigtige pointer fra Mette Frederiksen: 

1. To afgørende veje i dansk politik
Mette Frederiksen indledte med at trække fronterne i dansk politik op forud for de kommende forhandlinger om regeringens 2025-plan:

”Hvor jeg ser Danmarks fremtid blive bygget på alt det, der har skabt vores moderne samfund, så vil Venstre en anden vej. Hvor jeg ser muligheder for at styrke private arbejdspladser, væksten og velfærden, ser Venstre muligheder for markante sænkelser af topskatten.  Og hvor jeg ser mulighed for at tage hånd om dem, der står overfor afslutningen af arbejdslivet, måske nedslidte på grund af hårde jobs, så ser Venstre og Lars Løkke Rasmussen muligheder for at hæve pensionsalderen.”

2. Metalarbejdere ser muligheder i fremskridt
Mette Frederiksen roste i sin tale Dansk Metal for at være på forkant med den teknologiske udvikling. Fremskridtet er ikke noget vi skal forsøge at indgå, men noget vi skal møde offensivt og være parate til at få mest muligt ud af, lød det fra Frederiksen.

”Vi er vel midt i det, der af nogen bliver kaldt den 4. industrielle revolution. Andre kalder det for Den anden maskinalder. I kalder det vel egentlig for hverdagen. (…) For det er vel der, hvor rigtig mange danske arbejdspladser i dag er placeret. Når vi andre ser med forundring biler der kan køre af sig selv eller droner leverer post, ja så er det jeres medlemmer, der arbejder i det hver dag. I har aldrig været maskinstormere. Det er I ikke i dag, det håber jeg heller ikke I bliver i fremtiden. I har altid insisteret på, at fremskridt skal bruges som en ny mulighed for medlemmerne, for arbejdspladser og for vækst.”

mette-f-industriel-revolution

3. Vi er ikke blevet rige på ulighed
En central prioritet for Socialdemokratiet er at styrke velfærden. Det er netop det, der har gjort Danmark til et stærkt samfund, lød det fra Mette Frederiksen:

”Vi er jo ikke blevet rige på stor ulighed. Vi er ikke blevet stærke af at løbe fra dem, der ikke kan følge med. Vi er blevet rige på det modsatte. På at skabe et af verdens stærkeste samfund, hvor vi tager os af hinanden. Hvor vi ser os over skulderen og holder øje med, om vi har dem alle sammen med. Hvor vi i fællesskab leverer gode, lokale velfærdsløsninger, så mor og far kan tage på arbejde vel vidende, at børnene bliver passet på en ordentlig måde. At næste generation bliver dygtigere på grund af en god folkeskole. At der er nogen til at passe på os, når vi bliver gamle. Og at vi har et sundhedsvæsen i verdensklasse”.

4. Parti og fagbevægelse skal opkvalificere arbejdsstyrken
Den socialdemokratiske formand slog gentagne gange fast, at der er brug for at sikre bedre uddannelsesmuligheder, så flere ufaglærte kan opkvalificeres til faglærte. Her handlede det for Mette Frederiksen ikke kun om virksomhedernes mangel på arbejdskraft, men også om at give muligheder for de ufaglærte, der i dag presses af globaliseringen:

”For nogle lønmodtagere er vilkårene i dag sværere, end de var engang. Hvis ikke man har den uddannelse, og hvis ikke man har de kompentencer der efterspørges, så ser fremtiden unægtelig sværd ud. (…) Globaliseringen er kommet for at blive. Digitaliseringen og automatiseringen er kun lige startet. Skulle vi ikke love hinanden, som parti og som fagbevægelse, at vi går kun ind i den fremtid, hvis vi er sikre på, at vi har dem alle sammen med?”

5. Forskning og erhvervsliv skal bindes tættere sammen
Mette Frederiksen talte om behovet for at styrke forskningen. Det vil nemlig også sætte gang i væksten og være med til at skabe nye arbejdspladser. I fremtiden ønsker Frederiksen derfor, at relationen mellem forskere og virksomheder styrkes:

”Jeg vil gerne have forskningsverdenen meget tættere på vores virksomheder og det, der foregår ude i produktionen. For vi skal jo hele tiden evne at optimere og dermed højne produktivitet og forhåbentlig den vej skabe private arbejdspladser. Derfor er vores forslag konkret, at vi skal styrke det vi kalder den tekniske forskning, og dermed få bundet forskning og erhvervsliv sammen.

6. Besparelser på erhvervsuddannelser skal af bordet
Erhvervsuddannelserne havde også en fremtrædende rolle i den socialdemokratiske partiformands tale. Hun talte om vigtigheden af flere praktikpladser og sendte et klart budskab om de besparelser på erhvervsskolerne, regeringen lægger op til i finanslovsforslaget:

”Der er noget tosset i, at nu har vi talt om mangel på kvalitet i vores erhvervsuddannelser i rigtig mange år (…) Så får vi endelig lavet en ordentligt erhvervsskolereform, hvorefter regeringen går hen og sparer på erhvervsuddannelserne. Kunne vi ikke blive enige om, at hvis vi skal arbejde hen imod uddannelse for alle unge, så bliver vi nødt til at arbejde for, at regeringen tager besparelserne på erhvervsuddannelserne af bordet igen”.

7. Politik skal handle om indhold
I disse dage er de politiske kommentatorer meget optagede af at snakke bogstavkombinationer – hvem kan samarbejde med hvem og samle flertal. Mette Fredriksen gjorde det klart, at det for hende ikke handler om proces, men om politisk indhold:

”Jeg har det sådan, at der er jo ikke et parti, vi kan samarbejde med om alt. Til gengæld tror jeg, at vi kan samarbejde om lidt med alle partier. Det, der må være de afgørende for os, er nemlig ikke, hvem vi samarbejder med, men hvad vi samarbejder om. Om vi kan trække tingene i den rigtige retning (...) Det er det vores tilgang meget enkel: Vi samarbejder med alle, vi forhandler med alle, men retningen skal være den rigtige: Flere private arbejdspladser, mere velfærd, bedre uddannelse.”

 

Billede: Dansk Metal


Flere artikler om emnet

Annonce