Mette F: Alle unge skal erklæres uddannelsesparate

Hvis det står til Mette Frederiksen, skal vi ikke længere fortælle børn i 8. klasse, at de ikke er egnede til at tage en ungdomsuddannelse.
”Duer ikke, væk!”, siger prinsessen til de prinser, der frier til hende i eventyret Svinedrengen. Lidt af det samme finder sted i de danske folkeskoler, hvor elever i 8. klasse får at vide, om de bliver betragtet som ”uddannelsesparate”. Altså om eleverne egner sig til at tage en ungdomsuddannelse – eller om eleverne bliver betragtede som uegnede til at tage en uddannelse efter folkeskolen.

Under devisen, at alle kan blive til noget, ønsker Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen nu at sætte en stopper for, at folkeskoleelever kan blive erklæret uegnede til uddannelse efter folkeskolen.

”Problemet med reglerne i dag er, at rigtig mange børn og unge i 8. klasse får at vide, at de ikke er egnede til at tage en uddannelse. Det vil vi udfordre, for vi har behov for som samfund, at alle vores børn og unge kommer i gang med skole eller uddannelse”, siger Mette Frederiksen til DR Nyheder. Hun tilføjer, at Socialdemokratiet er ”grundlæggende” imod at give 13-14-årige et stempel som ”ikke-egnet”.

Vil vende det hele på hovedet
I stedet for det nuværende system, hvor elever enten bliver erklæret egnet eller uegnet, vil Mette Frederiksen indføre et system, hvor vurderingen bliver vendt på hovedet. I stedet for at vurdere, om eleven er egnet eller ej, skal vurderingen gå på, hvilken type uddannelse, den enkelte elev egner sig til.

”I stedet for at konstatere, at de unge ikke er egnet til noget, skal vi konstatere, hvad de er egnet til. For selvfølgelig har alle børn et potentiale. I et samfund som vores, hvor vi har så meget behov for alle, ønsker vi ikke længere, at man skal have stemplet som ikke-egnet”, siger Mette Frederiksen.

De ER fulde af ressourcer
For at understrege pointen om, at alle unge kan noget, var Mette Frederiksen i dag på besøg i Brøndby med den lokale borgmester Kent Magelund (S) og folketingsmedlem for Brøndby-kredsen Matias Tesfaye (S). Her mødte Mette Frederiksen nogle af de unge skoleelever, der ifølge Mette Frederiksen har brug for at få at vide, at de kan noget. ”Eleverne her kan SÅ meget: Lave lækker mad i skolens køkken, producere professionelle film og hjælpe de ældre medborgere med makeuppen. De ER fulde af ressourcer. Og det skal de have at vide”, skriver Socialdemokratiets formand på Facebook.

Mads Havskov Hansen er cand.jur. og tidligere pressekonsulent i Socialdemokratiet


placeholder

Annonce