Annonce

Mette F angriber Løkke: Urimeligt at lejerne skal betale hele ghettoregningen

Mette Frederiksen brugte tirsdagens spørgetime til at angribe finansieringen af regeringens ghettoplan
”Jeg synes ikke det er rimeligt, at landets lejere skal betale hele regningen.” Sådan lød det i tirsdagens spørgetime i Folketinget fra Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, i en direkte debat med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Debatten handlede om regeringens såkaldte ghettoudspil, som blandt andet lægger op til omfattende ændringer i en række udsatte boligområder. Og regningen på 12 milliarder kroner lægger regeringen op til at finde fra Landsbyggefonden.

Landsbyggefonden består af penge, som lejerne har indbetalt via deres huslejebetaling, og som primært skal bruges på at renovere de almene boliger.

Hvorfor er det kun lejerne der skal betale?
Men det er ikke rimeligt, at alle pengene tages fra lejerne, sagde den socialdemokratiske formand:

”[Regeringen] har et meget entydigt fokus på, at det er landets lejere, skal betale hele regningen. Det vil jeg gerne udtrykke min bekymring over og uenighed i forhold til”, lød det fra Frederiksen, som fulgte op med et direkte spørgsmål til statsministeren: ”Hvorfor er det kun dem, der bor til leje, der skal betale den regning, som burde betales af os alle sammen?”

Statsminister Lars Løkke Rasmussen anerkendte ikke præmissen om, at det er lejerne der betaler:

”Jeg ser det ikke som et udtryk for, at lejerne skal betale. Jeg ser det som et udtryk for, at vi står over for en årrække, hvor statens tilskud til den almene sektor kan falde, fordi en række af de lån, der er har været taget i den almene sektor, simpelthen er betalt ud. Det er fuldstændig i overensstemmelse med hele den mekanisme, der er bag den almene sektor.”

Frygter at den almene sektor bliver mindre attraktiv
Det er ikke første gang, at regeringens politik er i strid med lejernes interesse, mener Mette Frederiksen.  Hun nævnte både forhandlingerne om boligskat og om en ny planlov som eksempler på, at regeringen ikke har tilgodeset lejerne.

Regeringen vil bruge 12 milliarder kroner fra Landsbyggefonden frem mod år 2026. Tilbage i Landsbyggefonden er derfor 9 milliarder kroner, som kan bruges til renovering af de resterende almene boliger, hvilket Løkke kaldte ”et betragteligt beløb”.

Andre har imidlertid givet udtryk for, at de 9 milliarder kroner slet ikke er nok til at imødekomme den store efterspørgsel efter renoveringer i den almene sektor. Blandt andre Bent Madsen, administrerende direktør i BL – Danmarks Almene Boliger, som i et debatindlæg på Netavisen Pio for nylig advarede om konsekvenserne, hvis kun en mindre del af pengene fra Landsbyggefonden bruges på renovering.

Den bekymring deler Mette Frederiksen, som gjorde opmærksom på, at langt de fleste indbyggere i den almene sektor ikke bor i et ghettoområde. Den almene sektor i Danmark er kendetegnet ved også at være en attraktiv boligform for en stor gruppe af danskere med meget blandet baggrund, sagde hun.

”Det at renovere i den almene sektor er helt nødvendigt for lejernes almindelige hverdag. Men det har også betydning for, om vi i fremtiden har en almen sektor, der har en sådan kvalitet, at vi vil være det bekendt, og den i øvrigt bliver ved med at være det naturlige valg for én million danskere.”

Thulesen Dahl slår tvivl om DF-opbakning
Også Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, udtrykte under spørgetimen sin bekymring i forhold til regeringens planer om at bruge Landsbyggefonden til at finansiere ghettoplanen.

”Vi er ikke sikre på, at regeringens forslag er, som det bør være. Det er jo sådan, at hvis man tager penge fra noget, der ellers kunne gå fra renoveringer, til at betale for nogle andre ting, så er der jo færre penge til renoveringer,” sagde han.

Lars Løkke Rasmussen sagde flere gange undervejs, at regeringen er indstillet på at forhandle om finansieringen bag ghettoplanen. Han sagde dog samtidig, at såfremt man ikke ønsker at tage pengene fra Landsbyggefonden, så må man selve pege på en anden finansiering.


Flere artikler om emnet