Annonce

Mette F: Der skal flere penge til dagpengesystemet

Der skal tilføres flere penge til dagpengesystemet, lød det fra Mette Frederiksen ved Folketingets åbningsdebat. Frederiksen ønsker også en finanslov med fokus på velfærd og bredt samarbejde om udlændingepolitik.
Mette Frederiksen holdt her til formiddag som for første gang som Socialdemokratisk partiformand tale i forbindelse med Folketingets åbningsdebat. Her udlagde Frederiksen de tre vigtigste prioriteringer for Socialdemokraterne for det kommende folketingsår.

For det første, så skal der vedtages en finanslov med fokus på kernevelfærd og arbejdspladser. For det andet, så skal der skabes et mere retfærdigt dagpengesystem. Og for det tredje, så skal Danmark finde en balance mellem at hjælpe folk på flugt og samtidig sikre en ordentlig integration.

En finanslov der styrke kernevelfærd og skaber flere arbejdspladser
Mette Frederiksen gjorde det i talen klart, at Socialdemokraterne gerne vil være en del af en kommende finanslov. Men hun understregede samtidig, at bolden ligger hos statsministeren:

Regeringen har et valg. I kan vælge en vej, hvor Dansk Folkepartis manglende ansvarlighed skal forenes med Liberal Alliances ideologiske kamp mod velfærdssamfundet. Eller I kan vælge en vej, hvor udviklingen af vores velfærd styrkes. Hvor vi med økonomisk ansvarlighed fastholder et bredt samarbejde i Folketinget. Det valg skal statsministeren træffe”.

Frederiksen skitserede også den klare forskel mellem den vej, som Socialdemokraterne har ønsket, og den vej, som Venstre lægger op til med sit udspil til finanslov:

Hvor vi som regering fremlagde en børnepakke på 2,5 milliarder kroner til en styrket indsats for de mindste – så ruller Venstre børnepakken tilbage og uddeler rundhåndet 600 millioner kroner til landets rigeste i arveafgift. Det er ikke børnenes finanslov. Det er arvingernes finanslov. Hvor vi som regering insisterede på at skabe flere muligheder og fjernede de laveste ydelser – har Venstre i stedet afskaffet fattigdomsgrænsen, genindført kontanthjælpsloftet uden tanke for børnene og droppet de billige boliger. Hvor vi som regering afsatte en milliard kroner til vores ældre til bedre omsorg og pleje, halverer Venstre det beløb – og genindfører en boligjobordning med meget få job”.

Der skal flere penge til dagpengesystemet
Mette Frederiksen åbnede allerede på Socialdemokraternes sommergruppemøde i august op for, at der kunne komme flere penge til dagpengeområdet, men det det er første gang, hun siger direkte, at der skal findes flere penge til dagpengesystemet i forbindelse med en kommende dagpengereform:

Vi ønsker et styrket dagpengesystem. En ny ordning, der giver bedre mulighed for genoptjening. Hvor færre skal falde ud. Det er aldrig et selvstændigt mål at bruge flere penge. Og ud fra hvad vi indtil nu har kunne erfare, er der muligheder inden for den nuværende ramme. Men det er afgørende, at vi nu får skabt et robust dagpengesystem. På den baggrund er det vores opfattelse, at der vil være behov for yderligere finansiering. Hvordan og hvor meget må vi forhandle om. Men en samlet løsning findes næppe inden for de nuværende rammer”.

Familiesammenføring skal bygge på ret og pligt
Som et tredje punkt kom Mette Frederiksen kom Mette Frederiksen ind på spørgsmålet om asylansøgere. Frederiksen understregede, at Danmark skal hjælpe folk på flugt, men samtidig understregede hun endnu engang, at antallet af udlændinge betyder noget for muligheden for at integrere:

Danmark skal altid påtage sig vores del af ansvaret. Når mennesker er på flugt, skal de have beskyttelse. Det gælder i nærområderne. De miserable forhold i lejrene kan vi ikke være bekendt. Og det gælder i Danmark, når vi tager imod asylansøgere. Samtidig skal vi være ærlige om, at flere flygtninge gør diskussionen om det samlede antal af udlændinge endnu vigtigere. Derfor bliver vi nødt til at se på reglerne for familiesammenføring”.

Frederiksen understregede, at de kommende regler for familiesammenføring bør bygge på ret og pligt:

Som socialdemokrater tror vi på ret og pligt. Og med den værdi i inderlommen møder vi op til forhandlinger om familiesammenføring med tre krav. Det handler om at kunne sproget. Det handler om arbejde. Og det handler om bolig”.


Flere artikler om emnet