Annonce

Mette F. erkender fejl i debat om arbejdstiden: “Måske ramte jeg bolden skævt”

Afslutningsdebat: Statsministeren erkender, at det var forkert af hende at starte en debat om arbejdstid på baggrund af de få på Instagram, der taler arbejde ned og vælger arbejdslivet fra: “For det er jo ikke det generelle billede.”
Foto: Folketinget TV
Mette Frederiksen (S), statsminister, Folketingets afslutningsdebat 29. maj 2024
Statsminister Mette Frederiksen (S) kom med to markante erkendelser i sin afslutningstale til Folketinget onsdag morgen.

For det første erkendte hun, at hun undervurderede hvor stor modstanden i befolkningen var mod at droppe store bededag som en fridag:

“Jeg undervurderede modstanden mod vores forslag om at afskaffe store bededag,” lød det fra Mette Frederiksen.

Erkendelsen førte Mette Frederiksen frem til hendes næste erkendelse, nemlig at danskernes arbejdsmoral bestemt ikke fejler noget - og derfor var det nok også forkert af hende at starte en debat om danskernes arbejdstid:

Danskernes arbejdsmoral er helt i top

“Danskernes arbejdsmoral er helt i top, og langt de fleste danskere er glade for deres arbejde. Selvfølgelig. Og derfor var det nok heller ikke det rigtige tidspunkt at starte en debat om arbejdstid på.”

“Men i virkeligheden begik jeg en fejl”

Statsministeren erkendte, at hun måske begik en fejl i debatten ved at tage udgangspunkt i de få, der med udtryk som “hamsterhjul” taler arbejde ned:

“Jeg forsøgte at gå op imod den italesættelse, jeg synes, der findes i nogle kredse. Hvor man taler det at arbejde ned. Bruger udtryk som ’hamsterhjul’. Og giver indtryk af, at vores arbejdsliv altid skal være spændende og udviklende. For den enkelte,” sagde Mette Frederiksen - og fortsatte så:

Men i virkeligheden begik jeg en fejl

“Men i virkeligheden begik jeg en fejl. Jeg blev fanget ind i Instagram og fortællingerne om nogle få, der helt vælger arbejdslivet fra. For det er jo ikke det generelle billede.”

“Jeg har det selv sådan, som jeg tror, de fleste danskere i øvrigt har det. At vi sætter en ære i at gå på arbejde. Gøre det godt. At det er en glæde at tjene sine egne penge. Og ja, at vi ved, at det er vores individuelle arbejdsindsats, der gør, at vores samfund fungerer og er rigt.”

“Der er nogen, der skal hente skrald. Der er nogen, der skal operere. Der er nogen, der skal passe vores gamle. Der er nogen, der skal lave mad på restauranterne.”

Mette F.: Danskerne skal ikke arbejde mere

Mette Frederiksen konkluderede, at hun i debatten om arbejdstid måske “ramte bolden skævt”: 

Og måske ramte jeg bolden skævt. Eller blev misforstået. Måske begge dele

“Og måske ramte jeg bolden skævt. Eller blev misforstået. Måske begge dele. I hvert fald blev det oversat til, at danskerne skal arbejde mere. Og det beder hverken regeringen eller jeg om.”

“Jeg har stor tillid til, at hver enkelt dansker selv kan styre, hvor mange timer han eller hun arbejder.”

“Vi kan alle sammen undervejs i vores liv have behov for at være mere til stede derhjemme. Det kan være mens børnene er små. Eller i en periode med sygdom. Det ændrer bare ikke på, at det fortsat skal være en dyd at gå på arbejde og forsørge sig selv.”

“Og det ændrer ikke på, at det er den høje beskæftigelse, der gør, at vi lever i et af verdens bedste samfund.”

Klare krav til Israel og Hamas

I sin afslutningstale stillede statsminister Mette Frederiksen klare krav til Israel. Og til Hamas:

"Der er et akut behov for mere nødhjælp til Gaza. En øjeblikkelig, humanitær våbenhvile. Hamas skal frigive de gidsler, de nu har holdt fanget i mere end et halvt år. Og nedlægge sig selv. Verden har ikke plads til terror."

Mette Frederiksen understregede, at Israel skal afstå fra i en landoffensiv i Rafah:

Raketter der rammer ned i tæt befolkede områder. Fyldt med folk på flugt. Er totalt uacceptabelt
 

"Israel skal give lastbilerne med nødhjælp passage. Og de skal lade være med en landoffensiv i Rafah. Raketter der rammer ned i tæt befolkede områder. Fyldt med folk på flugt. Er totalt uacceptabelt."

Statsministeren understregede, at det internationale samfund må presse endnu hårdere på for en en to-statsløsning:

"Det internationale verdenssamfund må presse endnu hårdere på for den løsning, som parter på begge sider desværre ikke ønsker sig. Men som er det eneste svar: To stater, der lever side om side. Og anerkender hinandens ret til at eksistere. Så israelske børn og palæstinensiske børn kan vokse op i fred og sikkerhed."

Opdateret kl. 12.50

Fokus på børn og unges fritidsjob

Statsminister Mette Frederiksen fokuserede en del på børns og unges fritidsjob i sin afslutningstale til Folketinget onsdag morgen. SVM-regeringen vil nemlig gøre op med gamle og bureaukratiske regler, der forhindrer arbejdsgivere i at ansætte fritidsjobbere:

"Et eksempel: En 13-årig må gerne sætte bøger op på biblioteket. Men at gøre det samme i en boghandel er forbudt. Et andet eksempel: En 13-årig må gerne tage imod varer i en butik. Men på et plejehjem er det forbudt. Og et tredje eksempel: En 13-årig må gerne hjælpe med at rydde op på en legeplads i vuggestuen. Men det er forbudt at smøre rugbrødsmadder til børnene."

"Der er intet at sige til, at mange arbejdsgivere synes, det er for besværligt at ansætte fritidsjobbere. Og derfor lader være."

"I midt-80’erne var det syv ud af ti unge under 18 år, der tjente deres egne penge. I dag er det kun omkring hver anden."

"Den nye formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation Morten Skov Christiansen har om det at være flaskedreng i Valby sagt:"

”Jeg kunne organisere, arbejde hurtigt og effektivt, oplære nye medarbejdere. Jeg fik ros og oplevede at være en del af et socialt og kollegialt fællesskab. For første gang i rigtig mange år følte jeg mig ikke mindreværdig. (…) Jeg blev mødt af tilfredse chefer i stedet for skuffede skolelærere."

"Jeg glæder mig til at drøfte vores forslag både her i salen og med arbejdsmarkedets parter."

"Så vi ændrer tilgang."

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Men i virkeligheden begik jeg en fejl
“Men i virkeligheden begik jeg en fejl. Jeg blev fanget ind i Instagram og fortællingerne om nogle få, der helt vælger arbejdslivet fra. For det er jo ikke det generelle billede.

Ja, statsministeren holdt en fantastisk veloplagt tale om vort lille fantastiske land!

Og om alle fejlene der består i at techgiganterne har gjort os alle afhængige af det der lader os blive afhængige. Deres algoritmer fanger os i os selv!

Statsministeren sluttede med en skøn beskrivelse af sommerens Danmark!

Men i lille Balling i Skive kommune med et nedlukningstruet seminarium, ja, der havde nogen puttet nåle i karamellerne som 9.-klasserne smed ind til 2. Og 4. klasserne.

SSP repræsentanten mente at nogle havde været lidt for meget ude på nettet eller måske Instagram!

Frifindelsernes tid er over os!

Mettes tale var fantastisk! Vi må håbe hun fortsætter som statsminister og turistguide i vort land!

Men en tredie og meget stor fejl indtraf i hendes tale:

“- og man kan mangle insekterne på forruden…”

Enten har ministerchaufføren fjernet dem med sprit og pudseklud, eller også flyver sen socialdemokratiske statsminister altid i charterfly i udlandet!

Landet der flyder med mælk og honning har insekter som aldrig før!

Det ved alle der kører i gamle diesel og benzinbiler!

Rapsmarkerne har i fire uger stået i fuld flor i det vestjyske!

Mest Østdanmark har måttet nøjes med 15 grader i østenvinden!

Frontruderne har skullet renses dagligt!

En fejl at flyve for meget fru statsminister!
En fejl at tale for lidt med ministerchaufføren om dagens insekter!

Men fremover vil statsministeren give sig tid til at tale med alle!

Måtte vi forstå af dagens statusberetning!

“Jeg undervurderede modstanden mod vores forslag om at afskaffe store bededag,” lød det fra Mette Frederiksen.

Selv ministerchaufføren kunne have hjulpet statsministeren på vej….

Og så insekterne på frontruden…

Men værst af alt nålene i karamellerne i Balling!

Men statsministeren er på sagen!

Thi i København dræber 15-årige hinanden!

Og det ser de i Jylland på Instagram…

Også i 9. klasse!

Statsministeren kan måske få et job som SSP- medarbejder i Skive kommune!

Engagementet var indlysende!

Her ville hun måske kunne ramme bolden lige i røven!

Som jeg husker det -Så var det i forbindelse med at Rusland havde ændret deres økonomi til en krigsøkonomi og hvor de russiske ammunitions fabrikker kørte med fuld tryk i holdskift for at kunne klare efterspørgslen til krigen i Ukraine -at bemærkningen om de danske arbejdsforhold faldt -

En metafor for at vi herhjemme ikke kunne tillade os at slappe af. Hvis vi fortsat skulle kunne hjælpe Ukraine i deres kamp for national selvstændighed og tage vare på vores egen nationale sikkerhed -

Men sædvanen tro var pressen hurtig ude og skabe en fortælling om at nu skulle vi alle til at arbejde mere- selv om det ikke var det der blev sagt - Måske skal Mette Frederiksen fremover kun udtale sig på en knastør og kedelig måde der ikke kan misfortolkes - Så mit råd til statsministeren -Glem alt om metaforer og de morsomme sprogblomster som der eller kan være brug for , når et budskab skal formidles på en nuanceret måde -

Når Mette Frederiksen udtale at "Russerne går ikke hjem, de arbejder 24/7, er jeg ikke sikker på at alle skal gå hjem kl. 16.00 fra samlebåndet" er det svært ikke at udlægge det som at hun mener at Danskerne skal arbejde mere og jeg er helt sikke på at det var det hun mente, dan hun skrev det.
Jeg tror også at der var mange Danskere der var villige til at arbejde lidt ekstra, hvis de havde samme løn- og pensionsforhold som ministre og folketingsmedlemmer. De kan jo stoppe "arbejdslivet" når de bliver 62 år, hvor de kan få deres pension.

Selvfølgelig var det hvad hun mente. Statsministeren er arbejderistisk i en grad, så vi skal helt tilbage til hedengangne DKP for at finde nogen at sammenligne med. På trods af, at hun aldrig selv har haft et rigtigt job.

Det er sgu trist, jeg blev en stor fan af statsministeren under pandemien, men det har hun da sat helt over styr siden.

En gang i mellem ønsker jeg mig sgu belgiske forhold her i landet: En årrække helt uden en regering, så politikerne ikke kan lave nogen ulykker imens.

Måske skulle hun også lige overveje, om hun har de rigtige rådgivere?
For nogle af dem omkring hende har virkelig ikke fingeren på pulsen.

Jeg har hørt debatten fra start til nu kl. 18. Mette F holdt en rigtig god og fin tale, lidt almindelig i starten, kedelig, men så kom der glød og engagement, og hun fik både indrømmet fejl, og kastet med skarpt til visse partier, som løber under radaren og score på det på forskellig vis. også kaldet populisme.
Jeg lyttede så også til Mona Juul(K) som klarede sin debut godt, Vanopslagh talte 90 % Ukraine og EU, hvad han vil i dansk politik, andet end kritisere regeringen, kom ikke frem. Han virkede som en gammelklog mand i ung krop, som forsøger at spille filosofisk og tænksom, men på mig virkede det utroværdigt. Hvor imod Mona Juul virkede ægte. Støjberg var slem. bare slem. Det samme må jeg sige om Messerschmidt. De øvrige var som vi kender dem . SF, Ø, Å, og R. Venstres Torben S P var faktisk skarp, der har de fået en god politisk ordfører.
Nu ser jeg frem til sidste del, hvor MF samler op. Men det har været rimelig roligt. Ikke som under Løkke og Thorning, hvor gnisterne føg.

Hvilken overraskelse at du mener at hun har gjort det bedre end alle andre. Og iøvrigt behændigt undgår at tage stilling til at hun lavet indrømmer flere fejl. Fejl vi har kunne læse flere droner her på siden, påstå aldrig var begået.
Jeg tror iøvrigt at du burde undersøge hvad populisme dækker over, det betyder angiveligt ikke lige det du tror. Der er intet populistisk i at tale minder stat og dermed mindre skat. populisme betyder at man taler ind i en folkestemning. Noget man finder flere eksempler på hos de taburet klæbende socialdemokrater...

Det har jeg vist ikke skrevet i mit indlæg. Men hun gør det rigtig fint.

beklager hvis har jeg påduttet dig en holdning du ikke har givet udtryk for. Efter hvilken målestok gør hun det godt? Meningsmålingerne er uenige med dig i at hun gør det godt. Hun har været afsindig dyr, men nu vil man så bruge endnu flere penge på at undersøge hvorvidt Covid blev behandlet korrekt. Man kunne jo se på hvordan det er gået andre lande der har gjort det anderledes end Danmark.

Netop man går efter folkestemningen Df er super til det og LA og DD på samme vis

Statsministeren ramte ikke bolden skævt.
Det var da selve bolden, der var skæv.
Ligesom den ville have været for (andre) eneherskere, der jo aldrig laver noget forkert.

Almindelige mennesker kan man uden regning tilsvine i en penge verden. Jo mere ressource sårbar du er jo mindre mulighed har du at forsvare dig selv. Den nye værdig i det Nye Danmark er penge frem for mennesker. Og uligheden er langt fra kun penge. Det gælder også dine rettigheder, sundhedsvæsenet, uddannelse, ældrepleje osv..

Mette Frederiksens Nye Socialdemokrate vil indføre amerikanske tilstande i Danmark.

Nej det er LA politik

Jeg synes da at du skal komme med eksempler fra deres politik der underbygger dit påstulat