Annonce

Mette F. i 1. maj-tale: “Vi har brug for stærke fagforeninger”

Statsministeren kommenterer ikke direkte på Lizette Risgaards chikane-sager, men understreger, at “vi som samfund fortsat har et stort arbejde foran os” - annoncerer en permanent trepart
Foto: 3F/Joachim Rode
Statsminister Mette Frederiksen taler til 3F's kongres, september 2022.
Statsminister Mette Frederiksen (S) kommenterer i sin 1. maj-tale på Arbejdermuseet mandag morgen ikke direkte nu tidligere formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) Lizette Risgaards chikane-sager - og så alligevel:

Jeg ved godt, det her er en svær dag for dansk fagbevægelse

“Jeg ved godt, det her er en svær dag for dansk fagbevægelse. Den bevægelse jeg selv er rundet af. Politisk. Socialt og kulturelt.”

“Jeg kommenterer principielt ikke på personsager i andre organisationer eller virksomheder. Men det er tydeligt, at vi som samfund fortsat har et stort arbejde foran os. Vi er ikke kommet langt nok endnu,” siger Mette Frederiksen - med tydelig adresse til afsløringen af, at Lizette Risgaard i årevis har opført sig upassende over for yngre, ansatte mænd i FH. En afsløring, som søndag morgen fik Risgaard til at trække sig som formand. Men først efter at en række forbund trak støtten til hende.

Har næsegrus respekt for de resultater fagbevægelsen har skabt

Mette Frederiksen understreger, at - ingen uden direkte at nævne Risgaard-sagen og hendes afgang - at hun har næsegrus “respekt for de resultater” fagbevægelsen har skabt gennem årene har skabt igennem historien:

jeg har en næsegrus respekt for de resultater, faglige fællesskaber

“Og det ændrer ikke på, at jeg har en næsegrus respekt for de resultater, faglige fællesskaber har skabt igennem historien. Skridt for skridt har dansk fagbevægelse udvidet danske lønmodtageres muligheder. Sikret rettigheder. Været en grundpille i udviklingen af det moderne Danmark. Løn under barsel. Arbejdsmiljø.“

“Vi har ikke working poor på danske arbejdspladser. Vi har ordentlige lønninger. Også for det arbejde de fleste ikke ser. Og sammen med særligt Socialdemokratiet har fagbevægelsen været i stand til at stå i spidsen for også politiske store sociale fremskridt herhjemme.”

Statsministeren understreger, at Danmark har brug for stærke fagforeninger:

“Men der er ingen tvivl om, at vi har brug for stærke fagforeninger. Til at være tæt på medlemmerne. Forhandle solide overenskomster. Sikre virksomhedernes eksport. Til at præge samfundsudviklingen med klare værdier. Frihed. Lighed. Solidaritet. Pligt. Og ret.”

Om store bededag: "Vi var blot uenige"

Mette Frederiksen rækker i sin tale hånden frem til fagbevægelsen oven på al store bededags-balladen: 

Socialdemokratiet og fagbevægelsen har igennem tiden har haft kammeratlige samtaler

“Socialdemokratiet og fagbevægelsen her igennem tiden har haft kammeratlige samtaler. Og det der er værre. Jeg vil ikke bruge 1. maj til at komme med historiske eksempler. I kender dem.”

“Blot for at sige, at jeg respekterer fagbevægelsen. Også når det handlede om store bededag.”

“Vi var blot uenige. Betyder det så, at det skal bestemme fremtiden for vores samarbejde? Overhovedet ikke. Vi har meget, vi skal nå sammen. Rigtigt meget. Det er jeg også sikker på, at vi vil.”

“Ikke mindst fordi, at det denne gang ikke kom til skældsord.”

Mette F.: Nu skal vi videre

Mette Frederiksen opfordrer til, at Socialdemokratiet og fagbevægelsen nu kommer videre:

"Nogle husker måske, at Anker Jørgensen som statsminister blev kaldt en lille lort? Og da jeg, særligt i høje hæle, er noget højere end Anker, var jeg nervøs for, hvad jeg kunne blive kaldt. Så langt kom det dog ikke."

Så skal man være i stand til at komme videre

"Gode kammerater ved: At selv efter en følelsesladet. Ophidset diskussion. Så skal man være i stand til at komme videre. Det ønsker jeg. Det har Danmark brug for."

En bred regering - for Danmarks skyld

Mette Frederiksen understreger i 1. maj-talen, at hun dannede en bred regering - SVM-regeringen - for Danmarks skyld:

"Ved valget sidste år sammensatte danskerne et nyt folketing. 12 partier blev det til. Og muligheden for at danne en regering hen over midten. Det var hvad, vi Socialdemokrater gik til valg på. Ikke fordi vi ikke var stolte af den regering, vi havde. Det var vi. Og det er jeg."

Men fordi vi mente, at det var den bedste løsning for Danmark. I den situation vi står i

"Men fordi vi mente, at det var den bedste løsning for Danmark. I den situation vi står i. De udfordringer vi står overfor. Det kræver, at vi i Folketinget tager ansvar. Sætter gamle konflikter til side. Arbejder sammen. Derfor en bred regering."

"Nogle havde travlt med at afskrive ideen på forhånd. Og det kunne da også næsten lyde som en vittighed. I ved i retning af: En venstremand, en moderat og en socialdemokrat, går ind på et bar? Bartenderen ser op på de tre, og siger: ”Er det her en joke?”

"Ikke mange troede, vi mente det. Men kære venner. Arne-pensionen blev kaldt et bluff- nummer. Det var det ikke. Mange har sagt, vi ikke vil komme i mål med vores klimaambitioner. Men det gør vi."

"Og når vi vælger det, der sikkert er både besværligt og i hvert fald nyt – en regering hen over midten. Ja, så gør vi det også."

Det er altid lettere ikke at tage ansvar. Ikke at turde kompromiset

"For Danmarks skyld. Det er altid lettere ikke at tage ansvar. Ikke at turde kompromiset. Og ja. Udenfor regering kan det være lettere at melde alting meget klart og unuanceret. Men politik er jo ikke først og fremmest en popularitetskonkurrence. Politik handler om at sikre danskerne et bedre samfund. Og det har vi tænkt os at gøre."

Vil skabe permanent trepartsinstitution

Lørdag skrev de tre regeringsledere i SVM-regeringen - Mette Frederiksen (S), Troels Lund Poulsen (V) og Lars Løkke Rasmussen (M) - en fælles kronik i Politiken.

Heraf fremgik, at SVM-regeringen vil skabe en permanent trepartsinstitution. En af dens første opgaver bliver at diskutere tilbagetrækningsordninger. Frederiksen, Poulsen og Løkke indrømmede i den forbindelse, at deres bud på en tilbagetrækningsreform - en de facto afskaffelsen af seniorpensionen - måske ikke er den perfekte løsning.

Eller sagt med andre ord: SVM-regeringen rækker ud mod fagbevægelsen: Seniorpensionens afskaffelse er til forhandling, og det hele skal aftales i en trepartsforhandling mellem regeringen, fagbevægelsen og arbejdsgiverne. Fagbevægelsen tog i weekenden godt mod den udstrakte hånd.

Mette Frederiksen berører i sin 1. maj-tale også den nye trepartsinstitution:

Jeg er derfor også glad for, at vi nu starter en permanent trepart

"Jeg er derfor også glad for, at vi nu starter en permanent trepart. Som jeg har store forventninger til. Finder løsninger der rækker ud over næste valgperiode. Giver sikkerhed for danskerne."

"Jeg vil i den forbindelse gerne takke arbejdsmarkedets parter. Arbejdsgiverne. Fagbevægelsen. For at tage godt imod den ånd, der ligger i invitationen. Det bliver ikke let. Men jeg er sikker på, at vi ved fælles hjælp vil være i stand til finde holdbare rigtige løsninger."

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Vi har brug for velfærdsstaten Mette Frederiksen. Bolværket i et fredeligt, stabilt og trygt samfund gennem mere end 100 år uden skrammer. Det har for længst bevist sit værd.

Det er jo desværre det Mette Frederiksen adresserer at det ikke går helt så godt hverken historisk, eller lige i dag, og slet ikke i fremtiden!

Den lille lort blev frivillig erstattet af Poul Schlüter, der havde evnen til at få folketinget til at arbejde konstruktivt sammen i ti år!

Fagbevægelsen og Socialdemokratiet erkendte at deres ledere måtte udskiftes og Poul Nyrup Rasmussen i moderne stil satte gang i økonomien overalt i Danmark!

Det blev grundlaget for at to kvinder på stilethæle senere kom til magten!

Højden betyder noget må man forstå, ifølge Mette Frederiksen!

Statsministeren der i Arbejdermuseet blev modtaget af den ene krammer efter den anden.

Men hvis stilethæle bevirker at ingen Mette-hånd når krænkelsesniveauet blandt fagbevægelsens topfolk!

Til gengæld har Mette Frederiksen af #metoo sikkerhedsgrunde skiftet de daglige kammerater ud med en meget lille Lars Løkke og en militærisk utilnærmelig Jacob Ellemann.

Mette Frederiksen er i sikre hænder! Og har fået frie hænder til at afskaffe danskernes og arbejderbevægelsens højhellige Store Bededag!

Nu mangler der kun at fagbevægelsen via kammeratlige samtaler og advokatundersøgelser frikender en Lizette Risgaard som en Mette Frederiksen blev frikendt i mink krænkelsessagerne!

Minkavlerne følte sig krænket, men en undersøgelse viser, at de krænkede ikke har en eneste grund til at føle sig krænkede!

Måtte fagbevægelsens #metoo professionelle undersøgelse at “mændene” ikke har den mindste grund til at føle sig krænkede, præcist som de selv udtrykker det!

Blot at “det” er lidt underligt!

Præcist som minkavlerne følte det da millioner af mink blev ihændetaget af Mette Frederiksens regering og mink-hallerne pludselig stod gabende tomme!

Tomhændede står minkavlerne fortsat!

Det blev til en enkelt krammer til en enkelt minkavler fra Mette Frederiksen i højhælede gummistøvler!

Ord der forsvandt af sproget gik statsministeren meget op i!

“Vandsenge” og “Dus med dyrene” var fruens yndlings-forsvindings-ord!

Uden at nævne mink, minkpels, minkfoder, Copenhagen Fur, minkfoder-central, mink-haller, mink-avler, mink-erhverv, mink-millionærer, mink-kommune, etc.

Mette Frederiksen er i historisk klasse med Lord Nelson og har allerede reddet os igennem to kriser: pandemi og Putin inflation!

Og kriserne står i kø!

Må fagbevægelsen forstå!

Så endelig laves en permanent tre-parts et eller andet?

Forhandling? Løsningsmodel? Arbejdsfællesskab? Demokratisk flertals-beslutnings-arbejder-arbejdsgiver-stænder-forsamling?

Trepartsforhandlinger -reelt - seks-parts-forhandlinger er langt lettere end de 12-partsfrohandlinger, som vælgerne har stillet Mette Frederiksen og Lars Løkke i udsig!

Store Bededag -et ord som statsministeren egenhændigt har afskaffet var heller ikke med i statsministeren joken om “de ord som tidens tand og fagbevægelsen lod forsvinde”!

Til gengæld nævnte statsministeren tydeligt stolt at ordet “ungdomsarbejdsløshed” helt er forsvundet!

Og tilhørerne jublede!

Hvorefter Mette Frederiksen 180 sekunder senere - hun tror åbenbart ikke at arbejdernes hukommelse rækker længere - netop tog fat i problemet ( ungdomsarbejdsløshed) at 45.000 unge ikke er i arbejde!

Længe er de unge blot blevet kaldt restgruppen!

Nu skal de hedde “Potentiale-gruppen”!

Og fagbevægelsens morgenfriske jublede!

Mette Frederiksen havde løst endnu et problem!

Sådan er Mette Frederiksen så fantastisk!

Hun er altid oppe på det yderste af stiletterne når der skal sættes ord på kammeratlige udfordringer!

Arne Plus pension!

Nu er Arne skiftet ud med “Gry fra Herning”. Hun er murer! Har vundet DM i skills hele tre gange. Yes! Megafedt! Og hun elsker at arbejde mange timer fra tidlig gry til sen fyr-aften!

Jublen ville ingen ende tage hos 1. maj-deltagerne!

Godt at være ung med de unge!

Men der mangler hænder! Med et godt hoved!

Sløjd skulle løse fremtidens problemer. Over mesterlære. Og gode erhvervsskoler!

Og hvornpr kan Gry så regne med at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet?

Ja, det kunne alle jo nok forstå at det er god tid til at finde ud af!

Treparts….

Dansk økonomi er en kæmpe succes! Mangler arbejdskraft!

Indtil videre er Lizette Risgaard sat på standbye og Mette Frederiksens skønhedsmaleri af Danmark kan stå uimodsagt fra stiletterne!

Lord Nelson ved styrepinden med masser af lig i lasten!

Vil du vide hvad der foregår under dæk så lyt til for eksempel Mona Striib fra FOA!

En kvinde der har hånden på kogepladen og ved hvor de varme hænder bliver kolde inden de når frem til velfærdsmodtagerne - nedslidte der ikke mere kan klare det allermest nødvendige !

FOA udarbejdede 2 A-4 sider med forslag til at løse Mette Frederiksens arbejdskraftudfordring!

Mette Frederiksen gad end ikke finde stiletterne frem!

Vreden i fagbevægelsen er nu så stor at Mette Frederiksen ikke alene frygter at blive synonymiseret med en stor Anker Jørgensen, nej, frygten er at hun ligestilles korporligt med Anders Fogh!

Så til de første trepartsforhandlinger må vi anbefale Mette Frederiksen at møde op i gummistøvler og et lille trinbræt!

Med Mettes nye legekammerater i hånden kommer fruen måske tørskoet derfra når Klima Plus udspillet skal forelægges for arbejdsgivere og fagbevægelse!

Held og lykke Lord Mette Frederiksen! Endda en af de brede!

Slaget på Reden kan begynde!

Ordene fyger om ørerne på os!

Det Danmark som vi kendte er for længst død og borte!

Lord Nelson ville have elsket en vandseng!

Men enhver ting til sin tid!

I dag hedder “Dus med dyrene” biodiversitet!

Alt der forsvinder får nye ord!

Arne blev til Arne Plus!

Klimakrisen snart til Klima Plus!

Mette Frederiksen er en suveræn ord-ekvili-brist!

Pia Olsen Dyhr prøvede i dagens 1. maj at erstatte Arne med Claus!

“Vi var bare uenige”, sagde Mette Frederiksen i en anden sammenhæng, der handlede om varme hveder!

Budskabet fra dagens 1. maj må være:

Lad være med at give krammere, med mindre du kender den andens hensigter!

Nøjes derfor med den nære familie!

Arbejderbevægelsen er ingen familie!

Kun en kamporganisation der kæmper om tal i små regneark!

Mette Frederiksen lever og ånder for arbejdet!

Det er løn nok i sig selv! (Med hendes løn)!

Arbejderbevægelsen er ikke mere din udvidede familie!

Derfor sig goddag og farvel med et håndtryk, eventuelt et venligt nik!

Lev med det! Glem det!

Vi står sammen!

Med ord!

Og Mette Frederiksen er ekspert i en stor gang bullshit!

Dus med Mette Frederiksen på Facebook!

Det sejler som i vandsenge for den brede regering!

Trepartsforhandlinger kan måske give en hånds-rækning!

Poul Schlüter trommer allerede i det fjerne!

Slaget på Reden kan begynde!

Jeg overvejer helt at droppe Pio som netmedie, og det er ene og alene på grund af de alenlange vrøvlerier fra Aksel Jensen. Gud fri mig vel!

Det var en klog og god tale fra Mette Frederiksen, og der var fuldt hus på Arbejdermuseet, og siden var hun på i Odense. Jeg syntes hun rakte hånden ud til fagbevægelsen. Og mon ikke de finder en fornuftig løsning på tilbagetrækning, hvor også andre partier f.eks SF og Ø ja sågar DM kunne bakke op sammen med fagbevægelsen og DA.

Det var en klog og god tale fra Mette Frederiksen, og der var fuldt hus på Arbejdermuseet, og siden var hun på i Odense. Jeg syntes hun rakte hånden ud til fagbevægelsen. Og mon ikke de finder en fornuftig løsning på tilbagetrækning, hvor også andre partier f.eks SF og Ø ja sågar DM kunne bakke op sammen med fagbevægelsen og DA.

God 1.maj
Gode og fornuftige ord fra Mette F. 🚩🎈..præcise formuleringer...Alle har brug for Hinanden, i faglige & menneskelige fællesskaber.fremfor og "angribe" Hinanden, forandring tager tid ..fællesskab &solidaritet..skaber det bedste resultat...1.maj er bevis på sammenhold, hvis vi vil...🚩Mette er den bedste Statsminister ansvar &lederskab 🎈

En Socialitisk Revolution,herhjemme og på verdensplan er eneste løsning.
Så der
er laaang vej endnu.
Der mangler vi markante ledere der kan og vil!!

En Socialitisk Revolution,herhjemme og på verdensplan er eneste løsning.
Så der
er laaang vej endnu.
Der mangler vi markante ledere der kan og vil!!

En Socialitisk Revolution,herhjemme og på verdensplan er eneste løsning.
Så der
er laaang vej endnu.
Der mangler vi markante ledere der kan og vil!!

En Socialitisk Revolution,herhjemme og på verdensplan er eneste løsning.
Så der
er laaang vej endnu.
Der mangler vi markante ledere der kan og vil!!

En Socialitisk Revolution,herhjemme og på verdensplan er eneste løsning.
Så der
er laaang vej endnu.
Der mangler vi markante ledere der kan og vil!!

Statsministeren havde på mest arrogante vis ikke brug for andre end Venstre og Moderaterne, da store Bededag skulle afskaffes.
Nu er hun nødtvungent i gang med at prøve at plastre såret til igen.
Men mon plaster alene kan gøre det?