Mette F. i påske-hilsen: "Vi skal gøre det her forsigtigt"

Statsministeren understreger, at den stille, kontrollerede genåbning af Danmark bliver svær: "Vi må hjælpe hinanden," lyder budskabet
Statsminister Mette Frederiksen understreger i en påske-hilsen til borgerne i Danmark, at den stille, kontrollerede genåbning af Danmark bliver vanskelig:

"Vi må hjælpe hinanden," lyder budskabet fra statsministeren - i form af et opslag på hendes Facebook-profil.

Hovedbudskabet er, at genåbningen af Danmark skal foregå meget forsigtigt:

"Fordi tallene lige nu er stabile, kan vi som et af de få lande faktisk gå i gang med en kontrolleret åbning. Det skal vi gøre klogt, ansvarligt og balanceret," skriver Mette Frederiksen og forklarer:

"Hvis vi åbner for meget op risikerer vi at sætte alt det, vi har vundet siden marts, over styr. Det kan jeg ikke forsvare, hvad angår smitterisikoen. Men det vil også være dårligt for virksomheder og for økonomien. Det er ikke en stop-and-go politik, der er behov for i Danmark. Vi skal gøre det her forsigtigt. Og på baggrund af den rådgivning, vi har fået, er det vurderingen, at vi skal starte med børnene. Men ikke en masse mere end det."

"En svær øvelse"

Mette Frederiksen understreger, at hun godt er klar over, at genåbningen af daginstitutioner og den delvise genåbning af grundskolerne giver anledning til en del bekymringer blandt ansatte pædagoger og lærere og blandt forældrene:

Vi har brug for gåpåmod og fleksibilitet

"Bliver det svært? Ja! Og jeg ved, at nogle forældre er utrygge. Vi må hjælpe hinanden med at sikre, at sundhedsretningslinierne bliver efterlevet. Og være tålmodige. Det her er en svær øvelse. Jeg vil gerne takke alle jer, der klør på lige nu. Som gør alt hvad I kan for, at vi får det her til at lykkes. Vi har brug for gåpåmod og fleksibilitet," skriver Mette Frederiksen.

Til ejerne af de virksomheder, som er nedlukkede, og som måske er skuffede over, at det ikke blev dem, der skulle åbne først, har Mette Frederiksen denne besked:

"Jeg ved godt, det er mega svært for jer. Nogle tænker: Hvorfor kan børn komme i børnehave, men frisøren ikke klippe? Det er der nok mange, der tænker! Det korte svar er, at vi ikke kan sætte alt i gang på en gang. Vi må gøre det mere tålmodigt, end hvad vi har lyst til. Og guderne skal vide, at der ikke er noget, jeg hellere ville, end at åbne alt op nu. Også af hensyn til den lille erhvervsdrivende. Men vi risikerer at skade jeres virksomheds økonomi endnu hårdere."

Jeg håber til gengæld, at vi kan åbne for nogle af jer i den næste fase

Mette Frederiksen håber, at det kan blive nogle af de erhvervsdrivendes tur til at åbne i næste fase:

"Jeg håber til gengæld, at vi kan åbne for nogle af jer i den næste fase. Altså i maj," lyder budskabet.

Statsministeren understreger igen, at "alt afhænger af vores adfærd":

Hold sammen – hver for sig

"Og derfor er budskabet stadig det samme: Hold sammen – hver for sig."

placeholder

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Du gør det helt rigtige METTE FREDERIKSEN. Stærkt presset fra alle sider som du er. Forkasteligt når man derfor kan læse at "DANMARK KAN TÅLE AT ÅBNE MERE OP " !!!! Hvad er det disse der ønsker det vil ??? Ja,det ved man da godt.At der skal smittes flere og DØ flere ? Det brutale der menes når man kan læse noget så ISKOLDT i f.e.x Ekstrabladet.En "flertalsmening" ,...eller mening hos dem, hvor det står skidt til med empatien.

Hej FUP. LPèn spiller på livet løs, dit sædvanlige robotsnak giver, som sædvanlig, ingen mening. TOMT BRAGESNAK.

Nu har jeg fundet ud af hvad Thomas hedder.
Han hedder Thomas Fup Negativsen.

Jeg synes, at vores statsminister og holdet bag handler både resolut og begavet.
Det skal jeg prøve at plædere for her.
Heunickes kurver viser det beslutningsgrundlag som naturen byder os.
Uden indgreb kører vi på den røde kurve, indtil flokimmuniteten har vaccineret os. Men den kurve vil medføre overskredet kapacitet på sygehusene, med manglende behandlingsevne og mange dødsfald, indtil en kur mod sygdommen måtte komme på banen.
Den grønne kurve er en udgave, der med indgreb er trykket ned på toppen, så vores sundhedssystem kan klare presset, men prisen er jo, at det hele tager længere tid, og at vi imedens strangulerer økonomien.
Men der er endnu en kurve og det er den vi rent faktisk kører på. Den ligger lidt for langt under den grønne kurve. Lader vi den køre der, vil epidemien være trukket ud til 2028?. (eller til behandling findes) og økonomien ligge i ugenoprettelig ruin.
Det skyldes, at reguleringen dels er uprøvet, og at den dels beror på en velvillig indsats fra den menige dansker. Det giver en del ratslør i styringsinstrumentet, og sagen er, at det grundet en overraskende høj moral i befolkningen har virket alt for godt, ikke mindst baseret på regeringens troværdige håndtering.

Men det betyder jo, at der er brug for en moderat åbning af smittespredningen, og hvordan gør man dog det, så alle tilgodeses, og uden at blive beskyldt for af økonomiske grunde at ofre udsatte enkeltpersoner til Corona?
Og det er så her, at min hyldest til Mettes lederskab forekommer at være berettiget.
I Videnskaber der en artikel, hvor det oplyses, at børn under 10 år nærmest ikke findes i statistikkerne for coronasmittede, og slet ikke findes i de kritiske indlæggelser. Smittes de, opdager man det knapt nok, men de har efterfølgende opnået immunitet.
Med den netop gennemførte dagpleje- og skoleåbning for børn op til 10 år, åbnes lidt op for smittespredningen i en gruppe, der i ringe grad tager skade, men den øger jo stadig flokimmuniteten. Samtidigt frigøres forældrene til at kunne fungere bedre ved hjemmearbejde. Skulle børnene smitte forældrene, rammer det stadigvæk yngre personer, der i de fleste tilfælde vil opleve et ukritisk sygdomsforløb, der ikke i stor stil bringes videre, når folk arbejder hjemmefra.
Skulle denne strategi ikke føre til en uhensigtsmæssig vækst i smittespredningen, så er der jo grundlag for ydelige åbninger når karensperioden + 14 dage er gået henne omkring 10 maj. Og med stadig flere erfaringer kan vi jo desuden håbe på, at styringsinstrumentet bliver justeret ind til større præcision, så vi kan lempe skruestikken i den delikate balance mellem pest (trykket økonomi) og corona.
Nogen indvender, at denne strategi sætter børnene ud på frontlinjen i denne krig, Men det er nok snarere deres forældre, der udsættes for øget risiko. Der er stor evidens for, at børn under 10 år er meget lidt følsomme overfor corona, og at deres risiko i den anledning er mindre end det man oplever med andre børnesygdomme, meningitis, eller i trafikken. Det er aldrig risikofrit at være i live. Regeringen har kun mulighed for at reagere statistisk og i det lys at tage de videst mulige hensyn til det enkelte individ. Den balance synes jeg man i øjeblikket håndterer på flotteste vis.

Gode hilsner i coronaens tid både I derude, og dem der står ved roret

Corona-Virus-Krise-ja det er det..Men det er også en Klima-Virus..OG OG jeg håber at når vi om nogle år kigger tilbag på denne verdensomspændene krise,,mest husker at det var denne (KLIMA-VIRUS)der fik alverdens landes befolkninger til at åbne øjnene HELT op og kunne se at nu var det tid at handle for klimaforandrigerne er helt klart menneskabt,Og ses meget tydeligt nu hvor alverdens fly står på jorden og 40-50 % færre biler på vejne,og ja der er lande hvor der er udgangsforbud så kun 10 % biler på vejne og opeck-landene vil sætte produktionen ned med 10 millioner tønder olie om dagen (10 millioner tønder olie om dagen) (om dagen) SE DET I ØJNNENE DETTE ER EN KLIMA-VIRUS..Og jeg håber at verdens-klima topmødet cop 26 sener i år også indser det.Og vi kan alle være med til at presse på. Det er nu vi har chancen DETTE ER EN KLIMA-VIRUS...

Annonce