Mette F.: Imod forbud mod omskæring af drenge

"Vi står i gæld til jøderne," siger Mette Frederiksen
Statsminister Mette Frederiksen melder nu offentligt ud, at hun er mod et forbud mod omskæring af drenge.

"For mange jøder vil det ikke være muligt at praktisere deres tro og blive i det danske samfund, hvis der gennemføres et forbud mod omskæring," lyder det nu fra Mette Frederiksen i et interview med Weekendavisen fredag.

Overskriften til interviewet lyder: "Vi står i gæld til jøderne."

Det er jødernes historie som folkefærd og forfølgelse i historisk perspektiv, der gør, at statsminister Mette Frederiksen (S) er imod et forbud mod omskæring af drenge.

Folkemordet - Holocaust

Mette Frederiksen nævner historien med jødeforfølgelserne i Tyskland i 30'erne - kulminerende med holocaust i 19'40'erne.

Statsministeren understreger i interviewet, at hun ikke selv er tilhænger af omskæring. Bedømt alene ud fra det enkelte individ - betragtet løsrevet fra alt det historiske. Hun erkender derfor også, at spørgsmålet derfor er fyldt med dilemmaer.

Mette Frederiksen siger, at den lægefaglige modstand mod omskæring af drengebørn også gør indtryk.

På spørgsmål om hvordan hendes udmelding hænger sammen med, at hun kalder sig "børnenes statsminister", svarer Mette Frederiksen, at den største belastning for unge jøder ikke er omskæring, men at de ikke kan gå i skole uden at møde bevæbnede vagter og politi.

Oppe i S-gruppen

Tirsdag holdt Mette Frederiksen tale på det socialdemokratiske gruppemøde. Her slog hun også fast, at hun siger nej til forbud mod omskæring. "Vi skal passe på jøderne," sagde hun ifølge Berlingske.

Torsdag aften retter Mette Frederiksen i et opslag på Facebook en appel til alle dem, der deltager i debatten om omskæring:

Men samtidig må diskussionen om omskæring af drenge ikke blive til en enkeltsag løsrevet vores europæiske historie

"Debatten om omskæring dukker op i Danmark med mellemrum. Jeg forstår sådan set godt udgangspunktet. At retten til at bestemme over egen krop gælder for alle. Men samtidig må diskussionen om omskæring af drenge ikke blive til en enkeltsag løsrevet vores europæiske historie," skriver Mette Frederiksen.

Statsministeren omtaler i opslaget et løfte givet til jøderne i Danmark efter afslutningen af 2. Verdenskrig:

"I årene efter krigen lovede mit eget parti at der aldrig ville komme en jødeforfølgelse nogensinde igen i Danmark. Det løfte gentager jeg."

placeholder

 

S-regeringen afviser at forbyde religiøs omskæring af drenge

Samtidig med offentliggørelsen af statsministerens udmeldinger bekræfter den socialdemokratiske gruppeformand, Flemming Møller Mortensen, at S-regeringen afviser at forbyde religiøs omskæring af mindreårige drenge.

Det siger Flemming Møller Mortensen til TV 2.

”Vi går ikke ind for et forbud,” siger Flemming Møller Mortensen.

SF, Enhedslisten, Alternativet, Nye Borgerlige, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti har ifølge TV2 tidligere meldt ud, at de er for et forbud. Socialdemokratiet og Venstre har hidtil tøvet med et svar, men nu er holdningen altså kendt hos regeringspartiet.

Efter regeringens melding skriver Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, på Twitter, at han også er imod et forbud.

”Det er en svær sag, der er stærke holdninger til. Men jeg er enig i, at et forbud ikke er vejen frem. DK vil stå alene med et forbud - og vi skal kunne rumme det jødiske samfund i Danmark. Det skylder vi dem,” skriver Jakob Ellemann-Jensen.

placeholder

Med dagens meldinger fra Socialdemokratiet og V-toppen ser det ud til, at der nu er et flertal i Folketinget mod at forbyde religiøs omskæring af mindreårige drenge, idet Socialdemokratiet og Venstre tilsammen udgør et flertal.

Opdateret kl. 22.40 med omtale af Mette Frederiksens Facebook-opslag

Opdateret 15.01.2022 som led i undersøgelse af citatpraksis

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Sørgeligt - stakkels jødiske og muslimske drenge.

For pigerens vedkommende da vil man gerne udstede forbud.

Ligestilling?

Det var klogt af Mette F. at tillade omskæring. Og det var dumt af hende kun at begrunde det med hensynet til jøderne. Det var snotdumt og sikkert også populistisk. Det må støde velintegrerede muslimer smerteligt.

Den gæld fru Frederiksen taler om betalte Danmark tilbage i 1943. Nu er det på tide at danske jøder erkender at vi lever i det 21. århundrede.

Skuffende men desværre ikke overraskende.

Når det kun er danmark der vil forbyde omskæring
duer det ikke, da det ikke vil være demokratisk
som vi 100 % går ind for, altså det er demokrati på verdensplan.
Men en debat om man skal skære i børn kan man vel tage,
og måske i længden få jøder og muslimer til at indse
at det gør man ikke over for spædbørn der ikke fejler noget.
OG, OG, OG, jeg trode at det var jøderne der skylde danmark
og mange ander lande noget
for så vidt jeg ved var det ikke det danske folk der ville
jøderne noget ondt og vi hjalp også nogle til sverig
så hvordan er det opstået at det er danmark der lige plusligt
skylder jøderne noget ud over at danmark selføgligt passer på
alle mennesker der bor og opholder sig i danmark.
OG, OG, OG, jøder eller muslimer har vel ikke en anden eller større
status end alle ander mennesker i danmark.
FOR jeg har lært at alle mennesker er lige
HAR JEG RET ELLER HVAD

Børnenes statsminister;-)
Hold da kæft hvor er hun ynkelig!
Men hvad med fuld bedøvelse som lægerne anbefaler, men Mette Frederiksen er jo bange for islam!

Ærgerligt, at børnenes statsminister alligevel ikke helt er det, når det kommer til at beskytte mindreårige drengebørn mod en kulturelt betinget mangel på respekt for det forsvarsløse individs rettigheder.. Og hvorfor denne lidt patetiske argumentation om en særlig forpligtigelse til at beskytte det jødiske samfund, når omskæring antalsmæssigt er hyppigere forekommende i muslimske kredse samt blandt amerikanere? Det skulle vel ikke være for at lægge sig bekvemt i en aura af dårlig samvittighed, som stadig her 75 år efter det forfærdelige Holocaust åbenbart argumentationsmæssigt skal kunne overstyre mere tidssvarende argumenter om børns rettigheder, individets selvbestemmelse og - ikke mindst - det sekulære samfunds forrang over obskure religiøse dogmer og kulturelt betingede traditioner, som ikke kan forklares og forsvares i en nutidig kontekst.

KLaus Hjort Frederiksen har sagt, at han ikke kan se noget fordelagtigt ved at forbyde omskæring, og det gælder åbenbart i Danmnarks to største partier. Men der er en meget, meget stor fordel ved et forbud, - nemlig: Vi vil gå over i verdenshistorien, som det første land, der tager et opgør med middelalderlige, undertrykkende, irrationelle, skadelige overgreb mod børn.
Vh palle bo

Omskæring af børn i religiøs tradition er på kanten af politik og etik. Denne type emner - de etiske - gerne kombineret med hjerteskærende enkeltsager - lidende barn - er med til at skævvride den politiske debat. Lad os afstå fra at hoppe på sammenblandingen af etik og politik. Hvad mener moderne jøder og muslimer (og halvdelen af amerikanerne) om omskæring af små børn? Kan det ikke udsættes til konfirmationsalderen uden at der går skår af traditionen?

Jeg blev omskåret som 17 årig under et ophold i USA. Det var et helvede, jeg måtte have lemmet pakket ind i vat, da følsomheden var så stor, at den blotte berøring af tøjet var fantastisk smertefuldt. Sexlivet blev sat på pause i lang tid, da lemmet var så følsomt, at udløsningen kom i samme øjeblik nogen rørte ved det. Det ændrede sig meget langsomt, men følsomheden kom aldrig tilbage som før omskæringen. Hvilket både var en fordel og en ulempe. Mest det første.

Annonce