Mette F: Løkkes politik hænger ikke sammen

Det hænger ikke sammen, at regeringen både vil have færre flygtninge til Danmark og samtidig skærer ned på udviklingsbistanden. I stedet bør Danmark gå foran i arbejdet med at skaffe flere midler til nærområderne, mener S-formanden.
Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, brugte sin tid i Folketingets spørgetime med statsministeren til at stille skarpt på konsekvensen af regeringens nedskæringer på ulandsbistanden.

Det hænger nemlig ikke sammen, at regeringen med den ene hånd vil have færre flygtninge til Danmark, samtidig med at regeringen skærer ned på ulandsbistanden, som netop skal sikre ordentlige forhold i nærområderne, så færre flygtningene rejser til Europa. ”Hvis vi vil hindre mennesker i at flygte, så skal vi give mennesker bedre levevilkår der hvor de er”, slog Frederiksen fast.

Mette Frederiksen talte derfor for en udlændingepolitik der går på to ben, hvor strammere regler for at få asyl i Danmark ledsages af flere midler til at hjælpe flygtninge i nærområderne: ”Jeg synes regeringen svigter det andet ben, nemlig det ben der skal sikre balance i vores udlændingepolitik, og på sigt også mindske tilstrømningen”, lød det fra Mette Frederiksen.

Mette Frederiksen henviste blandt andet til, at FN har efterlyst 8,4 milliarder kroner til indsatsen i nærområderne omkring Syrien, men kun har kunnet indsamle 3 milliarder kroner. ”Det må siges at være en global falliterklæring, og en falliterklæring vi ikke har råd til”, lød det fra Frederiksen.

Mette Frederiksen henviste til de store nedskæringer, der blev gennemført på finansloven, og til at regeringen kort før jul ignorerede et folketingsflertals ønske om at bruge over én milliard kroner ekstra på udviklingsbistanden.

Løkke svarede, at han var tilfreds med Danmarks indsats i nærområderne, men at resten af verdenssamfundet måtte gøre mere for at løse konflikten, som han kaldte en ”global udfordring”. Det svar imponerede ikke Frederiksen:

Derfor mangler vi en dansk regering, som selvfølgelig insisteret på at svarene skal findes globalt og europæisk, men samtidig hæver den danske fane og går foran. Regeringen og statsministeren kan jo ikke være hverken blind eller bleg for at indrømme, at når man skærer ned på dansk ulandsbistanden, så er det alt andet lige svært at påstå, at resten af verden ikke skulle gøre det samme”.

Mette Frederiksen efterlyste også svar fra regeringen i forhold til landets kommuner, som står med en står ekstraregning på grund af det stigende antal tilstrømning. Den socialdemokratiske leder kritiserede i samme forbindelse Løkke for at bruge penge på at lette registreringsafgiften på biler, frem for at bruge dem på at sikre, at flygtningepresset ikke går ud over den nære velfærd.

Det at regeringen har indført en lavere registreringsafgift, hvordan gavner det den situation der er med flygtninge ude i kommunerne? Eller hvordan gavner det de nærområder, hvor folk flygter fra? En lavere registreringsafgift, hvordan kan det være svaret på et tidspunkt for landets kommuner en efter en melder at flygtningetilstrømningen kommer til at have betydning for den konkrete velfærd?

Løkke ville ikke love flere penge til kommunerne, men en ”dialog” med kommunerne. Det finansiere dog næppe mange flygtninge. ”På mig lyder det som en statsminister, der går til valg på en straksopbremsning, og ikke kan levere den. Og når problemerne så begynder at melde sig, så er det et anliggende for kommunerne”, sluttede Frederiksen.


placeholder

Annonce