Mette F og Løkke i opgør om udenlandsk arbejdskraft

Der skal ikke være nemmere at hente faglært og ufaglært arbejdskraft til Danmark. I stedet skal flere opkvalificeres, lyder det fra Mette Frederiksen.
Folketingsåret 2018 blev indledt med et hårdt sammenstød mellem statsminister Lars Løkke Rasmussen og Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen. Det skete, da årets første spørgetime i dag blev gennemført i Folketingssalen.

Her reagerede Mette Frederiksen i skarpe vendinger mod beskyldninger fra Lars Løkke om, at hun sammen med et flertal uden om regeringen fører en politik, der er skadelig for Danmark. Det skyldes, at flertallet har er blevet sværere at hente arbejdskraft til Danmark.

”Det vil jeg selvfølgelig ikke have siddende på mig”, lød det fra Frederiksen, som samtidig fastholdt, at det har været rigtigt at stramme reglerne for at få opholds- og arbejdstilladelse i Danmark, ”fordi vi selvfølgelig ikke ønsker, at ufaglært og faglært arbejdskraft fra Bangladesh og Indien skal komme til Danmark.”

S: Nej til ufaglært arbejdskraft fra Bangladesh
Lars Løkke Rasmussen skrev i sidste uge i en kronik i Berlingske: ”Jeg mener, at det er skadeligt for Danmark, at et flertal uden om regeringen nu har gjort det sværere at tiltrække dygtige udlændinge til arbejdsmarkedet”.

Løkke henviste til den såkaldte beløbsordning, som betyder, at udlænding fra et land uden for EU kan få opholds- og arbejdstilladelse i Danmark, hvis de er blevet tilbudt et arbejde i Danmark til en årsløn på knap 418.000 kroner. Et flertal uden om regeringen bestående af Socialdemokratiet, SF og Dansk Folkeparti besluttede at hæve grænsen fra 375.000 til de nuværende 418.000.

Den stigning blev begrundet med, at ordningen skulle målrettes højt specialiseret arbejdskraft og dermed ikke kunne udnyttes som et smuthul til at hente eksempelvis faglært arbejdskraft til Danmark. Mette Frederiksen påpegede under dagens debat, at beløbsordningen ”skal ikke være en bagdør for unfair konkurrence over for danske lønmodtagere”.

I stedet ønsker Socialdemokratiet, at manglen på faglært arbejdskraft løses ved at ufaglærte danskere opkvalificeres til faglærte. Mette Frederiksen pegede desuden på, at virksomhederne allerede i dag har mulighed for at rekruttere udenlandsk arbejdskraft inden for EU gennem EU’s regler for fri bevægelighed.

Hun klandrede derfor regeringen for et ”meget entydigt fokus på, at det skal være lettere for virksomheder at rekruttere arbejdskraft uden for EU, det vil sige eksempelvis i den tredje verden”, ligesom hun beskyldte regering for at være ”mere optaget af at rekruttere udenlandsk arbejdskraft end af at løse problemerne på det danske arbejdsmarked”

Løkke: Beløbsgrænse er meget høj
Lars Løkke Rasmussen svarede, at beløbsgrænsen på 418.000 kroner er ”meget højt i forhold til, hvad der er normallønnen i det danske samfund”. Han afviste, at regeringen ønskede mere ufaglært arbejdskraft fra Bangladesh, men sagde at blandt andet gartneriet og landssektoren er afhængig af arbejdskraft fra lande om USA, New Zealand og Ukraine.

Han afviste at regeringen har et entydigt fokus på at rekruttere udenlandsk arbejdskraft, og pegede på at regeringen ved at indføre blandt andet integrationsydelse og kontanthjælpsloft har øget arbejdsudbuddet, ligesom der er gennemført trepartsaftaler med fagbevægelsen om flere praktikpladser og mere opkvalificering for at få flere faglærte.

Løkke efterlyste desuden en ”nuanceret diskussion om, at de her grænser ikke skal være ens for alle” og åbnede dermed op for, at der kan indføres en differentieret beløbsgrænse alt efter hvilke lande folk kommer. Det skulle ifølge Løkke sikre, at de mennesker, der kommer, vil ”passe deres fritid i overensstemmelse med danske værdier”, uden dog at gå i detaljer.

Mette Frederiksen efterlyste ”mandsmod og hjerte” fra Lars Løkke til at gentage beskyldningerne om, at Socialdemokratiet fører en politik, der skader Danmark. Løkke sagde i sin afsluttende replik, at ”det er skadeligt for Danmark, hvis der føres en politik, hvor der ikke passes på opsvinget”.

 


Flere artikler om emnet

Annonce