Russisk gasledning: Mette F opfordrer Løkke til handling

Ruslands aggressive fremfærd betyder, at den planlagte russiske gasledningen gennem Østersøen ikke blot er et energipolitisk spørgsmål, mener Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen. Løkke lover at tage sagen op i EU.
Det var hverken pensionsalder eller topskattelettelser, der var på dagsordenen, da statsminister Lars Løkke Rasmussen i dag stillede op til årets første spørgetime i Folketinget. I stedet ønskede Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen at sætte regional udenrigs- og sikkerhedspolitik på dagsordenen.

Mette Frederiksen opfordrede nemlig regeringen til at engagere sig mere aktivt i spørgsmålet om den planlagte russiske gasledning i Østersøen, Nord Stream 2. Ifølge Mette Frederiksen kan behandlingen af sagen nemlig ikke blot anskues som et kommercielt og energipolitisk foretagende, men må ses i et bredere, sikkerhedspolitisk perspektiv.

Bør tages op på politisk niveau
Statsminister Lars Løkke Rasmussen svarede, at han ”af flere omgange har forsøgt at engagere mine europæiske kollegaer i en diskussion netop om Nord Stream 2, som jo som udgangspunkt er et kommercielt projekt, og derfor som udgangspunkt også skal behandles efter landets love, altså vores miljølovgivning”.

Løkke anerkendte dog samtidig, at der ”bestemt er brug for, at man i et europæisk perspektiv anlægger en mere geopolitisk vinkel på den her sag”. Han måtte dog samtidig erkende, at det foreløbig ikke er lykkedes at få EU-Kommissionen til at forholde sig til sagen. Han ville dog forsøge sig med en fælles dansk-svensk henvendelse til EU-Kommissionen ”på energiministerniveau”, som han formulerede det.

Mette Frederiksen opfordrede dog Løkke til at tage sagen op på statsministerniveau, da sagen ifølge hende handler om andet og mere end energipolitik: ”Energipolitik handler altid om andet end energi. Og med Ruslands aggressive adfærd, ikke alene hvad angår Krim, Ukraine og Mellemøsten, men jo desværre også de baltiske lande, så vil det selvfølgelig være problematisk at anskue et spørgsmål om russisk gas alene som energipolitik”.

Mette Frederiksen henviste til, at den danske godkendelse af den første Nord Stream gasledning blev behandlet som et rent kommercielt anliggende, som var det et hvilket som helst selskab der havde søgt som tilladelsen. Det må ifølge Frederiksen ikke ske igen. ”Med den fremfærd Rusland har i dag, med det trusselsbillede vi ser, så bliver vi i mine øjne nødt til at løfte den her diskussion op på et politisk niveau.”

Kan bruges af Putin til at afpresse Europa
Gasledningen Nord Stream II er blevet et kontroversielt projekt i Europa efter den stadig mere aggressive russiske fremfærd. Det statskontrollerede russiske gasselskab Gazprom ønsker at bygge en ny 1.200 kilometer lang rørledning i Østersøen, Nord Stream 2, som supplement til den allerede eksisterende Nord Stream-rørledning, der blev færdig i 2011.

Formålet er at sende gas direkte fra Rusland til Vesteuropa uden at det skal igennem Ukraine. Kritikkerne frygter, at det kan gøre europæerne endnu mere afhængig af russisk gas, og dermed give Putin-regiment en alvorlig klemme på Europa, fordi det kan true med at skrue for prisen eller helt lukke for gassen, hvis europæerne går på tværs af Putins planer. Putin har ved flere lejligheder brugt ’gas-våbnet’ over for Ukraine.

Passagen gennem Østersøen betyder, at også Danmark inddrages, idet rørledningen efter planen skal gå tæt forbi Bornholm. Svenskerne har dog allerede meldt ud, at de ser kritisk på projektet, og afviste i december, at Rusland kunne bruge havnen på Gotland i forbindelse med selve byggeriet af Nord Stream II. Den svenske forsvarsminister henviste i den forbindelse netop til, at et sådant byggeri også ville have sikkerhedspolitiske aspekter, der rækker mange år ud i fremtiden.

Også i USA har Nord Stream II vakt bekymring. De to fremtrædende republikanske senatorer, John McCain og Marco Rubio, sendte i sommers et brev til kommissionsformand Jean-Claude Juncker hvor de advarede om projektet.

For to år siden måtte Rusland opgive en lignende rørledning i Sydeuropa, South Stream, efter at en række EU-lande havde stillet sig kritisk over for projektet. Rusland har endnu ikke sendt en officielt ansøgning til Danmark om at få lov til at anlægge rørledningen.

 


Flere artikler om emnet

Annonce