Annonce

Mette F. positiv over for flere læger i provinsen og faldende ledighed

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Statsministeren er positiv over for flere nærhospitaler og læger i provinsen, faldende ledighed med store kommunale forskelle, og minister vil skærpe kontrol med plettede børneattester.

Velkommen til dagens Aktuelt.

 

Mette F. positiv over for flere nærhospitaler og læger i provinsen

Statsminister Mette Frederiksen er positiv over for Danske Regioners forslag om flere nærhospitaler.

“Der er en "geografisk uretfærdighed" i Danmark, der er til at tage og føle på,” siger statsministeren på Danske Regioners generalforsamling ifølge dr.dk.

Mette Frederiksen peger på, at de senere års "kraftige centralisering" har kostet provinsområder både arbejdspladser og adgang til "fundamental velfærd".

Det vil regeringen forsøge at gøre op med, når der skal indgås en ny aftale på sundhedsområdet, siger statsministeren i talen.

Mette Frederiksen støtter dermed op om formanden for Danske Regioner, Stephanie Lose, der i sin tale foreslog flere nærhospitaler, som vil kunne give en bedre trivsel i hele Danmark.

 

Ledigheden falder, men der er store kommunale forskelle

Antallet af ledige er faldende, men der er stor forskel fra kommune til kommune på, hvordan ledigheden har udviklet sig siden nedlukningen sidste forår. Værst ser det ud i hovedstaden.

Det skriver Beskæftigelsesministeriet i en pressemeddelelse.

Ledighedstallene går overordnet den rigtige vej, men der er fortsat mange kommuner, som har meget større ledighed end før coronakrisen.

Især hovedstaden og sjællandske kommuner har fortsat et stort efterslæb, mens der i mange jyske og fynske kommuner er færre ledige end før krisen. De store udfordringer for luftfarten under corona afspejles blandt andet i høje ledighedstal i Dragør, Tårnby og Billund kommuner.

“Det er godt, at ledigheden falder, og mange kommuner har nu lavere ledighed end før krisen. Hjælpepakker og lønkompensation har holdt hånden under tusindvis af lønmodtagere og virksomheder,” siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i pressemeddelelsen og fortsætter:

“Det er samtidig vigtigt at have blik for, at situationen er vidt forskellig fra kommune til kommune. Vi kan se, at særligt hovedstadskommunerne har store udfordringer og selvfølgelig er Dragør og Tårnby samt Billund ekstraordinært hårdt ramt på grund af langt mindre flytrafik. Regeringen er meget optaget af, at alle ledige får den rette hjælp. Samtidig er vi for nylig kommet med en sommerpakke, som blandt andet skal sætte skub i storbyer, hvor oplevelsesindustrien ikke nyder godt af så mange besøgende fra ind- og udland som tidligere.”

Læs mere her.

 

Minister vil skærpe kontrol med plettede børneattester

Kulturminister Joy Mogensen (S) varsler et lovforslag, der skal skærpe kontrollen med, at der i idrætsforeninger handles korrekt, når en frivillig eller træner afleverer en plettet børneattest.

Det oplyser Kulturministeriets i en pressemeddelelse ifølge B.T.

Kontrollen skal skærpes ved at inddrage hovedorganisationerne for de sportsgrene, som de forskellige idrætsforeninger tilhører.

Fremover når en idrætsforening beder om en børneattest på en frivillig eller en træner, og den viser sig at være plettet, sender politiet den automatisk også til hovedorganisationerne.

Dermed kan de sikre sig, at en sådan sag forelægges Udelukkelsesnævnet, der skal tage stilling til sådanne sager. Sådan bør det også være i dag, men det er op til de enkelte idrætsforeninger at sørge for, at det kommer dertil.

I april annoncerede kulturministeren, at hun også ville udvide, hvad der udgør en plet på en børneattest.

I dag kommer en dom efter den såkaldte skolelærerparagraf, der også er kendt som straffelovens paragraf 223, kun på børneattesten, hvis ofret er under 15 år.

Ministeriet oplyste i april, at det ved en bekendtgørelse skal udvides til at gælde domme, hvor ofret er 15 til 17 år.

Ændringerne modtages med glæde hos Danmarks Idrætsforening (DIF).

Læs mere her.

 

Offentligt ansatte er syge for over tre milliarder kr. mere end privatansatte

Sygefravær i det offentlige koster milliarder mere end i det private, viser ny analyse ifølge A4 Arbejdsmiljø.

Det er dyrt, når pædagoger, sosu’er og andre offentligt ansatte melder sig syge.

I 2019 kostede sygefraværet i det offentlige 3,1 milliarder kroner mere end sygefraværet blandt privatansatte i samme jobfunktion.

Det viser en analyse fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA).

Pernille Knudsen, som er viceadministrerende direktør i DA, mener, at det offentlige har meget at lære af det private.

I analysen har DA taget udgangspunkt i offentligt og privatansatte i samme jobfunktioner. En fuldtidsbeskæftiget i den private sektor havde i 2019 i gennemsnit 6,9 dages fravær som følge af egen sygdom. I kommunerne var fraværet i gennemsnit 13,2 dage, mens det i regioner og på statens område var på henholdsvis 12,1 dage og 7,6 dage pr. fuldtidsbeskæftiget.

Pernille Knudsen afviser, at der er grundlæggende forskelle på arbejdet i det offentlige og det private. I stedet peger hun på, at det er incitamentet til at gøre noget ved det høje sygefravær, den er gal med. Der er mange penge at spare, og derfor er de private arbejdsgivere mere tilbøjelige til at gøre noget ved det, lyder argumentet.

Læs mere her.

 

Venstre har "overraskende" få vælgere i baghånden, mens S-vælgerne er loyale

Det er kun gået tilbage for Venstre siden Folketingsvalget i 2019, og hvis man skal tro på den analyse, som Epinion har lavet for Altinget og DR, så bliver mange af de Venstre-vælgere svære for partiet at få tilbage.

I hvert fald har en overraskende lille mængde af vælgerne Venstre som sit andetvalg ifølge valgforsker på Københavns Universitet, Kasper Møller Hansen.

I dagens udgave af Altinget Ajour kan du høre mere om det, og om hvilken side af det politiske spektrum Venstres resterende vælgere så egentlig hælder til. Christiansborg-redaktør Emma Qvirin Holst er gæst, og hun også ser nærmere på Socialdemokratiets vælgerbase.

Lyt til den her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Tim Tørnqvist Jensen er journaliststuderende på Roskilde Universitet og tidligere student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet