Mette F: Regeringen svækker sammenhængskraften

Regeringen sænker ambitionerne for Danmark, når den vil tilbagerulle dele af togfonden og den grønne omstilling. Konsekvensen er færre arbejdspladser og et Danmark der hænger dårligere sammen, mener Socialdemokraternes Mette Frederiksen.
Regeringen har med sine seneste udmeldinger sænket ambitionerne for Danmark. Det betyder et Danmark der hænger mindre godt sammen, ligesom mange danske arbejdspladser kan være i fare. Det var budskabet fra Socialdemokraternes formand Mette Frederiksen, da Folketinget i dag for sidste gang inden sommerferien blev afholdt spørgetime med statsminister Lars Løkke Rasmussen.

”Der skal rulles tilbage på vores ambitioner om en togfond, der skal sikre hurtigere tog til alle dele af Danmark. Og der skal rulles tilbage på vores grønne omstilling og vores ambitioner om at sikre arbejdspladser i hele Danmark. Alt det her betyder jo et lavere ambitionsniveau og potentielt rigtig mange arbejdspladser, ikke mindst for vores ufaglærte og faglærte”, lød det fra den socialdemokratiske partiformand.

Mette Frederiksen lagde blandt andet vægt på, at tilbagerulningen af de to tiltag vil ramme landdistrikterne hårdt, hvilket går dårligt i spænd med Lars Løkkes valgløfter om at forbedre forholdene for landdistrikterne:

”Det er noget som vil ramme vores landdistrikter rigtig hårdt, koste arbejdspladser og vækst, og dermed sammenhængskraften i hele Danmark”, lød det fra Frederiksen, der også slog fast, at ”Når det handler om de store investeringer, der for alvor skaber arbejdspladser og transportforbedringer, så er regeringen ikke på landdistrikternes side”.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen afviste, at regeringen ønsker at sænke ambitionerne. Ifølge Løkke vil regeringen udrulle en række initiativer i et langsommere tempo, eksempelvis i forhold til togfonden, fordi den lave oliepris betyder, at der kommer færre penge i kassen end forventet.

Prioritering mellem togfond og registreringsafgift
Mette Frederiksen opfordrede Løkke til at samarbejde om at finde de penge, der i øjeblikket mangler i togfonden, i forbindelse med finanslovsforhandlingerne. ”Troværdige beregninger viser, at det handler om 200 millioner om året”, lød det fra Frederiksen. Hun opfordrede derfor Løkke til at prioritere de fælles investeringer i infrastruktur frem for den sænkelse af registreringsafgiften, der blev gennemført med efterårets finanslovsaftale.

”Hvis det, vi regner med, vi skal finde på finansloven, er cirka 200 millioner kroner for at kunne sikre en togfond, for at sikre tog til hele Danmark, som kører hurtigere og mere tidssvarende, så svarer det cirka til det beløb, statsministeren har brugt på at sænke registreringsafgiften. Vil det ikke være klogere at bruge de penge på infrastruktur, som kommer hele Danmark til gavn, i stedet for en sænkelse af registreringsafgiften?”.

Mette Frederiksen berørte også regeringens ambitioner i forhold til den grønne omstilling. Frederiksen er blandt andet bekymret for, at regeringens seneste udspil om at afskaffe PSO-afgiften vil betyde, at der drosles ned på de grønne investeringer. Regeringen har allerede meldt ud, at en række planlagte kystnære vindmøller vil blive aflyst.

”Det vil potentielt kunne koste os mange arbejdspladser, igen arbejdspladser placeret langt væk fra København i de dele af landet, der virkelig har brug for dem”, lød det.


Kommentarer fra Facebook