Annonce

Mette F til kamp mod social dumping i Tårnby

Mette Frederiksen var tirsdag på kommunalvalgkamp Tårnby, hvor hun var med til at blæse til kamp mod socialdumping og uddannelsessnobberi.
Foto: Virksomhedsejer Ole Larsen (tv), borgmesterkandidat Allan Andersen (mf) og Mette Frederiksen. 

Hvordan kan kommunalpolitikere, fagforeninger og arbejdsgivere fællesskab bekæmpe social dumping? Det har de måske fundet opskriften på i Tårnby. Amager-kommunen har nemlig netop foretaget en stor revision af kommunens regler for offentlige i samarbejde med både fagforeninger og arbejdsgivere, og det har givet pote.

Derfor kom Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen i dag til Tårnby for at besøge Ole Larsen, der ejer el-installationsvirksomheden 'Strøm og Gudmundsson Aps.'. Sammen med Socialdemokratiets borgmesterkandidat i Tårnby Allan Andersen og virksomhedens otte elektrikere drøftede de udfordringen med social dumping, og Netavisen Pio var selvfølgelig med.

Social dumping er unfair konkurrence
Ole Larsen fortæller, at han som arbejdsgiver er meget optaget af kampen mod social dumping. For set fra et arbejdsgiversynspunkt, så er social dumping jo unfair konkurrence, forklarer han: ”Når de kan betale en dårligere løn, så er det klart, at de kan tilbyde at udføre opgaverne til en billigere pris end os, der overholder reglerne. Det er jo ikke fair konkurrence”

Han har selv haft talrige oplevelser med social dumping. ”Nogle gange, når vi kom tidligt om morgenen på byggepladser, så lå folk og sov. Så ved man jo godt, at der er noget galt”, som han uddyber over for Netavisen Pio.

Han fortæller, at problemet har været stigende, hvilket måske hænger sammen med, at der i flere brancher er mangel på håndværkere. Derfor bliver det attraktivt at hyre udenlandsk arbejdskraft, og så er der desværre eksempler på, at reglerne ikke overholdes.

For den socialdemokratiske formand er der ingen tvivl om, at social dumping skal bekæmpes. Både fra et arbejdsgiver- og et lønmodtagersynspunkt: ”Det er ikke det arbejdsmarked vi vil have i Danmark. Der skal man have et ordentligt arbejde med en løn, man kan leve af”, slår Mette Frederiksen fast.

Skal overholde danske løn- og arbejdsvilkår
Det er ikke nogen tilfældighed, at vi denne eftermiddag sidder i Ole Larsens virksomhed. Han har nemlig spillet en vigtig rolle i arbejdet med at få strammet reglerne i forbindelse med offentlige udbud i Tårnby kommune, så risikoen for social dumping minimeres.

Tårnby kommune nedsætte et udvalg, hvor Allan Andersen som kommunalpolitiker var formand, mens Ole Larsen deltog i arbejdet som repræsentant for arbejdsgiverne. Arbejdet mundede i sommer ud i, at Tårnby kommune strammede reglerne: ”Vi indførte hele pakken med arbejdsklausuler, sociale klausuler, kædeansvar og kontrol”, fortæller Allan Andersen.

[content_block id=42120 slug=tiltag-mod-social-dumping]

Som noget nyt blev kravene om ordnede forhold udbredt til ikke kun at gælde inden for håndværkerområdet, men også kommunens indkøbsordninger samt de private daginstitutioner, som kommunen yder tilskud til:

”Når man modtager penge af kommunen, så skal kommunen også kunne stille krav om ordnede forhold”, lyder det fra Allan Andersen. Han fortæller dog samtidig, at mens der var bred enighed om at stramme reglerne inden for byggeområdet, så var de blå partier imod at stramme reglerne for daginstitutioner. ”Det blev jeg noget overrasket over”, fortæller han.

Brug for et spar bagi
Men det er ikke kun social dumping, der udfordrer håndværkere i den socialdemokratiske kommune Tårnby: ”I dag er det ikke populært at være håndværker. Alle vil på gymnasiet”, fortæller Ole Larsen. Konsekvensen er, at der bliver uddannet færre og færre håndværkere, og at det derfor er svært for virksomhederne at få veluddannet arbejdskraft.

Mette Frederiksen er enig i, at de seneste år har været en tendens til 'uddannelsessnobberi', hvor det bliver anset for mere fint at tage en gymnasieuddannelse end en erhvervsuddannelse. Det kan betyde, at vi uddanner for mange akademikere og for få faglærte i forhold til de opgaver, der venter på fremtidens arbejdsmarked. ”Men hvis man vil have et godt arbejde med en god løn, så er det jo faktisk en rigtig god idé at blive håndværker”, mener hun.

Ole Larsen mener, at virksomhederne også har et ansvar for at være med til at uddanne fremtidens arbejdsstyrke. Han har selv to lærlinge, og har også taget voksenlærlinge, der ønskede at skifte spor midt i karrieren. Og flere af de ansatte hos Ole Larsen har da heller ikke taget den direkte vej fra 9. klasse over erhvervsuddannelse til fast job, men har haft et par omveje undervejs.

En af Ole Larsens ansatte fortæller, at han var tæt på helt at droppe sin uddannelse. Men en insisterende lærer fik ham tilbage på sporet: ”Jeg var måske lidt doven, og så dumpede jeg matematik og kunne ikke få en læreplads. Jeg droppede ud og begyndte at arbejde i en butik, men så ringede min lære til mig og fik mig til at tage matematikeksamen om. Han kunne jo godt se, at det var det her, jeg gerne ville, men jeg havde virkelig brug for et spark bagi”, fortæller han.


Flere artikler om emnet