Mette F: Vi er mere klassiske socialdemokrater

S-formanden lagde i sin tale til partifællerne tydeligt afstand til forgængeren. Vi er blevet et mere klassisk socialdemokratisk parti, sagde hun
Foto: Jakob Esmann
I sin tale til den socialdemokratiske partikongres lørdag forsøgte partiformand Mette Frederiksen at tegne forskellen op på hende og Lars Løkke, men også til nogle af de beslutninger, som hendes forgænger, Helle Thorning Schmidt, havde gennemført.

Beslutninger, der ifølge Mette Frederiksen har kostet på tillids-kontoen hos vælgerne.

”Der er nogle danskere, der har mistet tilliden til os som parti. Min vigtigste opgave som jeres formand er at bygge den tillid op igen,” sagde hun til de delegerede.

”Der er nogen, der igennem årene havde svært ved at genkende os. Lettelser af selskabsskatten. Dagpenge. Det satte vi os for at rette op på, men vi er ikke i mål endnu,” lød hendes vurdering.

Hun mente dog, at partiet var på rette vej.

En formulering mange syntes var mærkelig
Det var ikke kun de konkrete beslutninger om dagpenge og selskabsskattelettelser, som hun lagde afstand til. Også den overordnede økonomiske politik.

"Er vi blevet mere klassiske socialdemokrater, når det kommer til fordelingspolitik?," spurgte hun retorisk. For ifølge hende, er svaret ja.

”Kan I huske det sidste regeringsgrundlag,” sagde hun med henvisning til det regeringsgrundlag, som blev indgået mellem Socialdemokratiet, SF og de radikale i 2011.

Lad os være enige om, at den formulering ikke kommer med igen

”Der var en enkelt formulering, som mange syntes var lidt mærkelig for en socialdemokratisk ledet regering. Det her med, at ville videreføre den borgerlige regerings økonomiske politik i bredeste forstand.”

”Kære kongres. Lad os være enige om, at den formulering ikke kommer med igen,” sagde hun og lovede, at hun ville føre socialdemokratisk politik i bredeste forstand.

Nej til et nyt DONG-salg
Men også en anden af Thorning-Corydon-æraens mildt sagt kontroversielle beslutninger, det delvise frasalg af energiselskabet DONG til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs, fik et par ord med på vejen.

Det bliver ikke på min vagt, at vi sælger mere infrastruktur til Goldman Sachs

Direkte henvendt til Enhedslistens leder Pernille Skipper lovede Mette Frederiksen, at en regering med hende i spidsen ikke vil gentage den øvelse.

”Det bliver ikke på min vagt, at vi sælger mere infrastruktur til Goldman Sachs,” lød hendes løfte til både kongres og altså også til Enhedslisten.

Færre udlændinge, mere udviklingshjælp
Mette Frederiksen understregede også, at partiet på udlændingeområdet har skiftet kurs siden formandsskiftet. Det handler om at holde antallet af flygtninge og indvandrere på et minimum, mens partiet på den anden side vil forbedre integrationen og øge støtten til nærområderne.

”Vi er det eneste parti, der har fremlagt en samlet og langsigtet plan. Som både handler om antal. Hvor mange der kommer til Danmark? Som handler om integration. Hvordan får vi dem, der er her, til at blive en større del af vores samfund. Og som handler om, hvordan vi hjælper flere ude i verden,” sagde hun med henvisning til det flygtninge- og asyludspil som partiet spillede ud med i foråret.

En udlændingepolitik, som hun mener kan samle danskerne flest, men som det kniber med at samle de øvrige partier i oppositionen om. Der er dog, ifølge Mette Frederiksen, andet der samler partierne.

”Vi kan ikke samle oppositionen om alle dele af udlændingepolitikken. Her er uenighederne for store. Men vi kan samles om, at vores børn skal have en god start på livet? Om en mere ambitiøs indsats for klima og miljø? Flere elbiler. At landbruget skal yde et klimabidrag. Meget mere natur.”

”Selvfølgelig kan vi det.”

Tager ingen for givet
De seneste måneder i dansk politik har handlet meget om, hvilke partier der efter næste valg vil pege på hvem, og hvem der i hvert fald ikke kan, vil eller må være i stue sammen. Den diskussion brugte Mette Frederiksen også en del taletid på.

Socialdemokratiet går stadig til valg på at danne en socialdemokratisk mindretalsregering.

Men Mette Frederiksen slog i sin tale fast, at de partier, der vil støtte hende som statsminister, selvfølgelig kan forvente at få indflydelse.

”Vi kommer aldrig til at tage nogen mandater, nogen partier, nogen vælgere for givet. Og uanset om man skriver sine ønsker på en serviet eller sender dem på SMS – så lytter vi. Og vi lytter godt efter. For selvfølgelig skal der være sådan, at partier, der vil støtte en socialdemokratisk regering, også vil få indflydelse,” lød det.

David Troels Garby-Holm er redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook