Mette F.: Vi skal løse tillidskrisen i samfundet

Det vil regeringen gøre ved at styrke velfærdssamfundet, lyder det fra Socialdemokratiets sommergruppemøde
Foto: Facebook/Mette Frederiksen
Mette Frederiksen - foran Marienborg
Den socialdemokratiske regering ser det som sin fornemste opgave at løse den tillidskrise, der er opstået i samfundet. Regeringen vil få has på tillidskløften ved – først og fremmest – at styrke velfærdssamfundet.

Det var hovedbudskabet fra statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde på Marienborg ved afslutningen på det socialdemokratiske sommergruppemøde torsdag eftermiddag.

”Vi skal løse den tillidskrise, den tillidskløft, der er i vores samfund. Den spænder bredt, og den har mange nuancer i sig. Den handler om manglende tillid til os politikere, manglende tillid til medier, manglende tillid til myndigheder og manglende tillid til banker oven på hvidvask-skandalerne,” sagde statsminister Mette Frederiksen – og beskrev hvordan hun oplever, at mange danskere er bekymrede for om nu velfærdssamfundet har toppet:

”I en del årtier har vi danskere haft det sådan, at vi kunne være sikre på, at vores børn vil få en bedre fremtid end den vi selv oplevede. Sådan er det ikke alle danskere, der har det længere. Jeg kan mærke mange steder sådan en fornemmelse af, gad vide om vi har toppet? Var det dét velfærdssamfundet kunne levere? Og går det nu kun den forkerte vej.”

Der er for meget i velfærdssamfundet, der ikke fungerer godt nok

Mette Frederiksen vil mindske tillidskløften ved at styrke ”den socialdemokratiske velfærdsmodel”:

”Der er mange måder at gå til den tillidskrise på. Vi vil først og fremmest styrke den samfundsmodel, som vi mener er den rigtige, nemlig den socialdemokratiske velfærdsmodel. Vi vil med alt, hvad vi beslutter, se på, om det vil føre Danmark i en mere retfærdig retning, og om det styrker vores sammenhængskraft, forklarede Mette Frederiksen fra Marienborg – statsministerens repræsentative embedsbolig, der ligger lidt uden for Lyngby.

Mette Frederiksen understregede, at der er for meget, der ikke fungerer godt nok i velfærdssamfundet:

Vi sagde i valgkampen: ”Velfærd først”. Det siger vi også nu

”Vi sagde i valgkampen: ”Velfærd først”. Det siger vi også nu. Det er velfærden, der løfter os, og gør os trygge. Der er for meget i velfærdssamfundet, der ikke fungerer godt nok. Derfor skal vi i gang. Vi kommer ikke til at løse alle problemer i første år. Jeg kan ikke engang garantere, at vi løser alle problemer, når de fire år er godt, men jeg lover, at vi tager de næste vigtige skridt,” lød løftet til vælgerne fra Mette Frederiksen, der ved pressemødet var flankeret af den socialdemokratiske gruppeformand, Flemming Møller Mortensen, politisk ordfører Jesper Petersen og klima- energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen.

”Selvfølgelig skal der følge penge med”

Mette Frederiksen lovede, at det nu skal være slut med at diskutere, om der skal sættes flere penge af til velfærden på grund af der bliver flere ældre og flere børn:

”Derfor skal det ikke længere være en diskussion om pengene skal følge med, når der kommer flere børn og flere ældre. Selvfølgelig skal der følge penge med.”

Selvfølgelig skal der følge penge med

Mette Frederiksen understregede, at regeringen ”er i gang med at samle den regning op, som den tidligere regering har efterladt”:

”Vi kan se, der mangler penge til f.eks. politiet, og til vores skattemyndigheder.”

Tirsdag fremlagde finansminister Nicolai Wammen (S) resultatet af regeringens såkaldte kasseeftersyn, der ifølge Wammen viser at den tidligere regering har efterladt ubetalte regninger for i alt 3,5 milliarder kroner.

Vil kæmpe for at undgå hård Brexit

Regeringen vil på det udenrigspolitiske område – sammen med det øvrige EU – gøre alt for at undgå, at der bliver tale om en hård Brexit. Men alligevel vil regeringen forberede sig på, at det kan ende med en hård Brexit:

”Det kommer vi til at gøre på en række områder. Vi kommer til at forstærke indsatsen over for små og mellemstore virksomheder. Vi er optaget af, at dansk erhvervsliv klarer sig godt igennem det her, men vi har behov for at yde en særlig indsats over for små og mellemstore virksomheder.”

Regeringen vil også, oplyste statsministeren, yde en særlig indsats over for danske fiskere, der risikerer at blive særlig hårdt ramt af en hård Brexit.

Jan Kjærgaard er redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook