Annonce

Mette F. vil drøfte ytringsfrihed og Pape med klar opfordring til partilederne

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Statsministeren vil indkalde til forhandlinger om ytringsfrihed og censur, Søren Pape opfordrer partilederne til at tage imod “skrottet” vaccine og rekordmange penge brugt på valget i 2019.

Velkommen til dagens Aktuelt.

 

Mette Frederiksen vil indkalde til forhandlinger om ytringsfrihed og censur

Statsminister Mette Frederiksen vil indkalde til forhandlinger om ytringsfrihed og censur.

Det siger hun i Folketingssalen, hvor der er i dag er spørgetime med statsministeren, ifølge dr.dk.

Det sker efter spørgsmål fra Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, der spurgte ind til netop det.

Kristian Thulesen Dahl henviste til DR's historie om en underviser på Københavns Professionshøjskole, der modtog trusler, efter hun på sin private Facebook-side havde tilkendegivet, at hun ville begynde at bruge Muhammedtegningerne i sin undervisning.

Trusler, der har medført, at hun i dag har hemmelig adresse og fast kontaktperson hos PET og ikke længere har intentioner om at bruge tegningerne.

DF-formanden ville vide, om statsministeren ville indkalde til forhandlinger om ytringsfrihed og censur, hvilket hun altså har svaret ja til.

Læs mere her.

 

Pape: Partiledere bør tage imod vaccine fra Johnson & Johnson

Statsminister Mette Frederiksen (S), Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen og resten af lederne af Folketingets partier bør stille sig op i køen, når der snart til bliver åbnet for frivillig vaccination.

Det mener De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, ifølge A4 Arbejdsliv.

Han opfordrer partilederne til at tage imod en frivillig vaccine fra Johnson & Johnson for at øge befolkningens tillid til vaccinerne.

Søren Pape Poulsen henviser til, at vaccinerne fra Johnson & Johnson og AstraZeneca i et tv-program blev omtalt som "skrottede vacciner". Også selv om de er godkendt af myndighederne.

Vaccinerne er dog blevet taget ud af det danske vaccinationsprogram, efter at de er blevet sat i forbindelse med alvorlige blodpropper.

I tirsdagens spørgetime forpligter Mette Frederiksen sig dog ikke på at tage imod en frivillig vaccination.

Statsministeren understreger dog, at der ikke er tale om "skrottede vacciner". Og at beslutningen om at tage vaccinerne ud af det danske vaccinationsprogram ikke blevet truffet af regeringen. Den blev truffet af sundhedsmyndighederne med Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm i spidsen.

Hun håber, at danskerne snart får mulighed for at få en frivillig vaccination med de to vacciner, hvis de ønsker det.

I næste uge vil der ifølge sundhedsminister Magnus Heunicke (S) blive udstedt en bekendtgørelse om den frivillige ordning.

Læs mere her.

 

Partierne brugte rekordmange penge i 2019: ”Valgkampene er et money game”

Valgkampsåret 2019 endte med at blive historisk dyrt for partierne, som samlet set fik spenderet mere end en kvart milliard kroner.

Det viser Altingets gennemgang af regnskaberne for samtlige partier, som er repræsenteret i Folketinget, samt Folkebevægelsen mod EU.

I alt endte de 12 partiers forbrug på omtrent 277 millioner kroner, og dermed slår 2019 rekord som værende det dyreste år for partierne i mindst 17 år.

De samlede udgifter i året, som både bød på et folketingsvalg og et valg til Europa-Parlamentet, steg med 19 procent i forhold til de to foregående valgkampsår 2015 og 2011, hvor de samlede udgifter landede på lidt over 230 millioner kroner.

Partiernes udgifter i valgåret indikerer en generel tendens med dyrere og dyrere valgkampe.

Læs mere her.

 

Hækkerup: Beklager

Justitsminister Nick Hækkerup beklager, at han i mere end et halvt år tilbageholdte en PET-vurdering for Folketinget om de danske børn i Syrien.

"Hvis jeg kunne spole tilbage, så ville jeg selvfølgelig have sagt det," siger Nick Hækkerup under et samråd i Retsudvalget ifølge Ekstra Bladet.

"Jeg er faktisk oprigtig ked af, at vi sidder her nu og har den her debat, fordi jeg ikke på nogen som helst tidspunkt har haft et ønske om at forholde Folketinget oplysninger," siger Hækkerup.

Beklagelsen kommer, efter Ekstra Bladet har afsløret, at Nick Hækkerup har tilbageholdt PET-vurderingen for Folketinget.

Umiddelbart efter valget i sommeren 2019 blev Nick Hækkerup orienteret om PET-vurderingen, ligesom den også indgik i regeringens interne drøftelser om sagen.

Vurderingen fra PET lød, at de danske børn i Syrien risikerer at blive radikaliserede af at blive i de syriske fangelejre al-Hol og al-Roj.

Under samrådet siger Nick Hækkerup dog, at der i hans øjne ikke var tale om nogen ny vurdering fra PET, og han brugte samtidig en stor del af sin indledende tale på at forklare, hvorfor han ikke har handlet i strid med ministeransvarlighedsloven ved at tilbageholde oplysninger for Folketinget.

"Vurderingen blev da heller ikke præsenteret for mig som noget nyt," siger Hækkerup om den briefing om PET-vurderingen han fik efter valget i sommeren 2019.

"Det skyldes formentlig at det var kendt i den offentlige debat, at der var en risiko for radikalisering i lejrene."

Læs mere her.

 

Mette F. afviser kørekortsmodel: Ellemann overdriver problemer

Vil regeringen være med til at indføre en såkaldt kørekortsmodel for coronapasset?

Det spørgsmål forsøger Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, at få statsminister Mette Frederiksen (S) til at svare på tirsdag under statsministerens spørgetime i Folketingssalen ifølge A4 Arbejdsliv.

Jakob Ellemann-Jensen henviser til, at et bredt flertal uden om regeringen mener, at regeringen skal lave en plan for en udfasning af coronapasset, i takt med at flere og flere bliver vaccineret.

Partierne ønsker også at se på, om man kan ændre måden, coronapasset tjekkes på.

I dag skal man vise det som en slags adgangsbillet. Her ønsker partierne, at det fremover skal være noget, indehaveren af passet kan fremvise, hvis myndighederne spørger til det. På samme måde som et kørekort.

Passet bliver i øjeblikket brugt, hvis man for eksempel skal en tur på biblioteket eller på restaurant, og det skal løbende fornys.

Mette Frederiksen peger på, at et bredt flertal i Folketinget har indgået en aftale om coronapasset, en aftale de kan justere, hvis det skønnes nødvendigt.

Læs mere her.

 

Opdateret 15:57

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Tim Tørnqvist Jensen er journaliststuderende på Roskilde Universitet og tidligere student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet