Mette F vil give kontant bonus til nye faglærte og offentligt ansatte mere tillid

Socialdemokratiet er klar til at give unge en bonus på 50.000 kroner, hvis de gennemfører en erhvervsuddannelse, lød det blandt andet fra S-formand
Socialdemokratiets partiformand Mette Frederiksen indledte tirsdag morgen sin 1. maj-turne blandt partifællerne på Tapeten i Ballerup.

Derefter gik turen til blandt andet Glostrup, Næstved og Ringsted, inden den midt på eftermiddagen blev rundet af på den store scene i Fælledparken i København.

Mette Frederiksen kom i sin tale ind på de netop overstående overenskomstforhandlinger og arbejdsforholdene i den offentlige sektor. Men også erhvervsskoler og diskussionen om finansieringen af regeringens ghettopakke fandt vej til den socialdemokratiske partiformands 1. maj-tale.

Lad den danske model arbejde
De netop overståede overenskomstforhandlinger på det offentlige arbejdsmarked fyldte en stor del af talen. Mette Frederiksen takkede igen de offentligt ansatte for deres indsats og gentog endnu engang sit budskab om, at politikerne ikke bør blande sig, så længe der forhandles overenskomster:

”Jeg har stor respekt for, at man kæmper for sig selv, når der forhandles overenskomst. Ja, faktisk har jeg så stor respekt for danske lønmodtagere, at jeg som en af de få politikere har holdt min mund og ladet den danske model arbejde. Og hvorfor? Jeg vil have stærke fagforeninger i Danmark. Fri forhandlingsret. Hvis Christiansborg skal bestemme løn, så kan man jo lige så godt lade være med at melde sig ind i en fagforening. Og så er det slut for dansk fagbevægelse.”

Bonus på 50.000 kroner for en erhvervsuddannelse
Mette Frederiksen mener, at der er behov for, at flere unge vælger en erhvervsuddannelse. Hun langede i den forbindelse ud efter regeringen, som har fastholdt et årligt omprioriteringsbidrag, der hvert år betyder at der er færre penge til erhvervsskolerne:

”Vi har forsømt erhvervsuddannelserne i Danmark. Igennem mange år. Og vi har i dag en regering, der bliver ved med at skære ned. Hvordan skal vi få unge til at tage en erhvervsuddannelse, når Løkke skærer ned? Så bliver de unge jo ikke håndværkere. Virksomhederne taber ordrer. Løkkes besparelser er en vækstdræber. Faktisk mener jeg, at regeringen er decideret økonomisk uansvarlig.”

Hun vil derfor dels have sat et stop for besparelserne på erhvervsuddannelser, dels et helt nyt forslag om at indføre en bonus til unge, der vælger en erhvervsuddannelse:

”Mit forslag er, at de unge, der i fremtiden tager en uddannelse i de fag, hvor vi mangler arbejdskraft, skal have en kontant bonus. Hvis du tager en faglært uddannelse, eksempelvis som smed, så får du 50.000 kroner. Du får vores anerkendelse. Og du får en tak, for vi kan ikke undvære dig i fremtiden.”

Fingrene væk-reform af den offentlige sektor
Mette Frederiksen lagde også op til et opgør med den styring og kontrol, som har præget den offentlige sektor i de seneste årtier. I stedet for kontrol skal der vises tillid til de offentligt ansatte:

”I Socialdemokratiet er vi klar til at tage et opgør med den åndsforladte styring af den offentlige sektor. New Public Management. Evige effektiviseringer. Lovgivning, lovgivning, lovgivning og bureaukrati, bureaukrati, bureaukrati. Faglighed og relationer mellem mennesker er blevet skemalagte. Vi har glemt det vigtigste, vi har, nemlig tillid til mennesker. Og tillid til hinanden.”

Mette Frederiksens ønsker derfor, at politikkerne træder i baggrund og i stedet lader de ansatte bruges deres faglighed.

”Vi foreslår en Fingrene væk-reform af vores offentlige sektor. Mere ledelse og mindre styring. Mere samarbejde med vores medarbejderne. Mindre proces, bedre resultater. Og større frihed og tillid til, at de ansatte selv kan indfri de mål, vi politisk opstiller. Og fingrene-væk-reformen, den gælder også for Sofie Løhde og Moderniseringsstyrelsen.”

Ghettoregning skal ikke ende hos lejerne
Mette Frederiksens gentog også sit partis modvilje mod, at lade landets lejere betale for det ghettoudspil, regeringen fremlagde i marts måned.

Et udspil, som vil tage et tocifret milliardbeløb fra Landsbyggefonden – penge der er indbetalt af lejerne til at finansiere eksempelvis renovering af bygningerne.

”Regeringen vil nu igen tage penge fra lejerne. Det, der hedder Landsbyggefonden. 13 milliarder. Bum. Hvis regeringen flytter så mange penge fra de almene boligselskaber, og dermed fra lejerne, så må det jo betyde, at der enten kommer højere husleje, at der bliver bygget færre nye boliger, eller at der er boliger med behov for at blive renoveret, der ikke bliver renoveret i fremtiden. Er det retfærdigt? Er det langsigtet? Nej, det er ikke retfærdigt. Derfor siger vi klart nej til at fjerne ydelsesstøtten fra de almene boliger i Danmark.”


Flere artikler om emnet

Annonce