Annonce

Mette F. vil give to mia. til ramte kommuner og anbefalinger til bedre arbejdsmiljø

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Socialdemokratiet vil give to milliarder kroner til ramte kommuner

Det er ikke rimeligt, at provinskommuner, der har fået millioner af kroner for lidt i støtte fra staten på grund af manglende oplysninger om udlændinges uddannelsesniveau, ikke er blevet kompenseret.

Det er meldingen fra Socialdemokratiet, der derfor vil kompensere de ramte kommuner med et samlet engangsbeløb på godt to milliarder kroner.

”En del af problemet er, at en række kommuner simpelthen har modtaget for lidt, fordi der har været en række fejl i statistikkerne, og det har regeringen valgt ikke at finde en løsning på. Derfor foreslår vi, at der tilføres kommunerne to milliarder kroner, siger Socialdemokratiets formand,” Mette Frederiksen til DR.

Fejlen i udligningssystemet stammer tilbage fra 2006 og bunder i, at udlændinges uddannelsesniveau ikke blev registreret. Det har efterfølgende haft konsekvenser for fordelingen af midler mellem kommunerne i udligningssystemet.

Læs mere her.

 

Eksperters anbefalinger til bedre arbejdsmiljø kræver penge

Et ekspertudvalg nedsat af regeringen præsenterer 18 anbefalinger til en forbedret arbejdsmiljøindsats, men flere fagforbund savner penge til indsatsen.

Der er blevet flere på arbejdsmarkedet, som lider af fysisk eller psykisk overlast. Derfor nedsatte beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) i sommeren 2017 et ekspertudvalg, med den tidligere socialdemokratiske finansminister Pia Gjellerup i spidsen.

Udvalgets formål var at komme med forslag og anbefalinger til en ny og forbedret arbejdsmiljøindsats.

”Vi skal passe godt på de ca. 2,8 millioner mennesker, der hver dag går på arbejde i Danmark. Det er dem, der får vores samfund til at hænge sammen, og de har selvsagt krav på et godt og trygt arbejdsmiljø,” lyder det fra beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), der fortsætter:  

”Desværre kan vi se, at stadig flere ansatte overbelastes fysisk og psykisk, og det er en uacceptabel udvikling. Derfor har jeg også set meget frem til at modtage udvalgets anbefalinger til, hvordan vi alle i fællesskab kan forbedre arbejdsmiljøet ude på landets arbejdspladser.”

Ekspertudvalget præsenterede torsdag deres anbefalinger.

Ekspertudvalgets anbefalinger bliver pænt modtaget af fagbevægelsen, som dog gerne vil se konkret handling og penge på bordet, inden at de lader champagnepropperne springe.

Fagforbundet FOA modtog udspillet således på twitter:

placeholder

Læs mere her.

 

 

EU-Kommissionen advarer mod dansk vildsvine-hegn

Truslen fra afrikansk svinepest er alvorlig, men den danske regerings forsvar i form af et vildsvinehegn til 80 mio. kr. langs den dansk-tyske grænse udløser bekymring i EU-Kommissionen.

I et skriftligt svar til Jyllands-Posten peger EU-Kommissionen på, at ikke kun vildsvin, men også andre dyrearter, ”vil være stærkt sårbare over for lange hegn over hundredvis af kilometer”.

”Hegnene kan også rejse bekymringer for naturbevarelsen,” skriver kommissionen, der desuden er bekymret for, at hegn ikke er pengene værd:

”Omkostningseffektiviteten og den praktiske etablering af dette tiltag vækker bekymring. At bygge et hegn i dag er ikke en EU-anbefaling,” lyder svaret.

Læs mere her.

 

Juraekspert-kritik af Marcus Knuth-brev til Københavns Politi

Venstres nu tidligere udlændingeordfører, Markus Knuth, har sendt en klage til København Politi over den betjent, der tilbage i august gav en niqab-klædt kvinde en krammer.

Berlingske er i besiddelse af e-mailen, hvor Knuth skriver, at han ”frygter”, at ”fotoet af betjenten og demonstranten kan tolkes, som om politiet i Danmark sympatiserer mere med niqab-demonstranter end med den lovgivning, Folketinget har udstukket”.

”Derfor ønsker jeg at klage over betjentens opførsel,” lød det.

Ud over klagen bad Marcus Knuth om svar på to spørgsmål fra politiet. Han ville vide, om der lå andre klager over betjentens opførsel, og om politiet havde haft ”en intern dialog” med den pågældende politikvinde.

Da han ikke fik svar, rykkede han Københavns Politi for svar fem dage senere.

Knuths mail-regn til Københavns Politi møder kritik fra jura-eksperter.

Med sin direkte henvendelse til politiet bryder Marcus Knuth med sin rolle som den lovgivende magt i magtens tredeling, vurderer to professorer i jura.

Juraprofessor emeritus ved Aarhus Universitet, Gorm Toftegaard Nielsen, mener, at han som folketingsmedlem i stedet bør stille spørgsmål til regeringen og ikke direkte til politiet.

Han bakkes op af juraprofessor emeritus ved Københavns Universitet Eva Smith.

”Når han direkte begynder at stille sådan nogle spørgsmål, er det en sammenblanding i forhold til magtens tredeling. Det har han simpelthen ikke nogen adkomst til som folketingsmedlem. Den slags spørgsmål skal jo rettes til regeringen og her justitsministeren, for han har ikke andre krav, end alle andre borgere har. Folketingsmedlemmer har ikke nogen særstatus. De har derimod mulighed for at spørge justitsministeren,” siger hun.

Læs mere her.

 

Pio-podcast: fagbevægelsen i en tech-tid'

Oprør for Fremtiden' sådan hedder en ny bog fra to toneangivende SF'ere, der i deres analyse opstiller en række af de teknologiske gevinster og udfordringer, som vil ramme danskerne.

Hvordan undgår vi at synge maskinstormerens klagesang, og hvordan finder vi de langsigtede løsninger?

Pio-podcast undersøger hvordan vi bedst ruster os til fremtidens arbejdsmarked i selskab med LO's næstformand, Nanna Højlund, SF’er og medforfatter til ’Oprør for Fremtiden’, Peter Westermann, formand for HK, Kim Simonsen, samt grundlægger af Hilfr, Nicolai Søndergård Kjær.

 

  Audio titled Fagbevægelsen i en tech-tid by Netavisen Pio

 

 

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet