Mette Frederiksen åbner ærlig voksen-samtale om fremtidens udfordringer

Moderne politik skal være andet og mere end et simpelt tilbudskatalog. Mette Frederiksen taler op til vælgerne og opfordrer os til at se udover os selv.
”Ærlighed varer længst”.

Sådan lyder et gammelt dansk ordsprog, som passer ganske glimrende på den linje, som Mette Frederiksen forsøger at lægge for dagen i den kronik, som hun skrev forleden i Politiken.

Når den socialdemokratiske formand skriver: ”I Socialdemokratiet gør vi os umage med ikke at love mere, end vi kan holde”, så lyder det kedeligt, farveløst og ikke umiddelbart som en vinderstrategi.

Set i det lys, så ligner Mette Frederiksens udmelding nærmest et eksperiment

Det står i hvert fald i kontrast til tidens dominerende politiske strømninger, hvor det er ekstremer, voldsomme udbrud, enkeltsagsfundamentalisme og løsslupne drømme, der vinder frem.

Set i det lys, så ligner Mette Frederiksens udmelding nærmest et eksperiment. En slags antitese til moderne politik.

Tal op til vælgerne

Vi har vænnet os til Trump, der fører politik igennem hadefulde fjendebilleder, Lars Løkke Rasmussen, der fører politik på fantasifulde løfter om elbiler og Uffe Elbæk, der fører politik på ved enegang at kunne redde verdens klima.

Den slags markeringer giver fuld knald på farve på den politisk palet. Der bliver mere hverdag over det, når Mette Frederiksen beskriver skuffelse, samarbejde, kompromisser og et fragmenteret folketing som styrende for den politiske hverdag.

Alligevel er der noget befriende over den ærlighed, der rækker udover løfterne om guld og grønne skove

Alligevel er der noget troværdigt og befriende over den ærlighed, der rækker udover overbudspolitikken, skåltalerne og løfterne om guld og grønne skove. Og når Socialdemokratiet holder igen med løfterne, så kræver det tålmodighed af vælgerne. Der er mange af os som har ting på ønskelisten til Socialdemokratiet, som vi endnu ikke er blevet lovet.

Det er et forsøg på at tale op til vælgerne i forventning om, at de kan gennemskue de neonbøjede løfter og dyrkelsen af enkeltsagerne. Budskabet er at vælgerne selv kan tage stilling, selv kan selektere og selv evner at sætte sig ind i politikkens arnested: værdierne.

Politik er mere end customized Nike-sko

Mette Frederiksen tilskynder os alle sammen til at tænke udover os selv.

Mange af os er blevet opdraget i en tro på, at vi hver især kan forme verden i vores eget billede, få indfriet alle vores drømme og skrive vores egen biografi. Fællesskabet og flertallet bliver i stigende grad en byrde – en klods om benet i forhold til alt det, som vi gerne vil opnå.

Mange af os er blevet opdraget i en tro på, at vi hver især kan forme verden i vores eget billede

Vi bestiller customized Nike-sko over internettet, som passer til vores individuelle livsstil, vi vælger den børnehave, der bedst afspejler vores selvopfattelse og spiser ud fra billede, som vi gerne vil have andre har af os.

Det gælder i stigende grad også for vores politiske system, hvor stadig flere partier dyrker de ultimative krav og vælger kamikazelignende strategier, hvor de velvilligt ofrer hvad som helst for lige præcis deres lille mindretal af vælgere.

Den voksne samtale om dansk politik

Helheden, folkestyret og de pragmatiske resultater træder i baggrunden, når moderne politik bliver reduceret til et tilbudskatalog, hvor man shopper tilbud og designer de produkter, som matcher den enkelte forbrugers selvopfattelse.

Helheden, folkestyret og de pragmatiske resultater træder i baggrunden, når moderne politik bliver reduceret til et tilbudskatalog

Vi har brug for konkret politik, men vi har også brug for at politik, der er mere end et valg mellem 10 ekstra pædagoger, billigere luksusbiler eller forbud mod oksekød.

Enkeltsager og overbud virker besnærende for mange os vælgere, men det er ikke det, der får et samfund til at hænge sammen. Store forandringer kræver tid og klar værdipolitisk retning, derfor bliver tingene heller aldrig præcis, som vi hver især gerne selv ville have det. Den simple erkendelse gælder både i privatliv og politik.

Det kræver værdier, flertal, samarbejde, kompromis og tid at skabe store politiske resultater. Det er den kedelig sandhed, som vi sjældent præsenteres for. Hvis vælgere og partier når denne erkendelse, så kunne vi måske begynde at tage favntag med politikerleden og styrke de politiske prioriteringer.

Det kræver værdier, flertal, samarbejde, kompromis og tid at skabe store politiske resultater

Mette Frederiksen forsøger med sin kronik at tage en voksen og nuanceret samtale om dansk politik. Om det trænger igennem, giver pote overfor befolkningen eller overhovedet bliver forstået ved jeg ikke, men bestræbelserne er prisværdige.

Kun tiden vil vise om ærligheden varer længst, men man har da lov at håbe!

Jens Jonatan Steen er chefredaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce