Mette Frederiksen: Danmark skal ikke udtræde af internationale konventioner

Nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
”Men jeg vil gerne slå fast, også så det ikke kan misforstås, at Danmark i vores øjne ikke skal udtræde af nogen konventioner, og vi kommer ikke til at arbejde for, at det bliver tilfældet.”

Med det statement lægger Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, torsdag eftermiddag afstand til udtalelser, som partiets gruppeformand, Henrik Sass Larsen, kom med i tv-programmet "Pind & Sass" på TV2 News onsdag aften.

Dagens Aktuelt er desuden en tur forbi udenrigsminister Anders Samuelsen (LA), der har fået ministerkontoret shinet op for 340.000 kroner. Det får hele tre tidligere udenrigsministre, den radikale Martin Lidegaard, den konservative Per Stig Møller og folkesocialisten Villy Søvndal op af hængekøjen.

"Flottenheimeri," lyder det fra Søvndal. Det mest overraskende ved sagen er vel egentlig, at kontor-sagen ikke er rejst af hverken BT, Ekstra Bladet eller Radio24syv, men derimod af......ja, gæt selv, før du klikker her.

Velkommen til dagens Aktuelt.

 

S-formand: Danmark skal ikke udtræde af konventioner

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, lægger afstand til de udtalelser, som partiets gruppeformand, Henrik Sass Larsen, onsdag kom med i tv-programmet "Pind & Sass" på TV2 News.

Her sagde gruppeformanden blandt andet, at han mener, at Danmark bør arbejde for at ”rode sig ud af” internationale domstole og konventioner.

Det er partiformanden ikke enig i.

”Vi har jo en fortløbende diskussion i Danmark om nogle af konventionerne og deres betydning, for eksempel på udvisning af kriminelle. Det synes jeg er en relevant diskussion”.

”Men jeg vil gerne slå fast, også så det ikke kan misforstås, at Danmark i vores øjne ikke skal udtræde af nogen konventioner, og vi kommer ikke til at arbejde for, at det bliver tilfældet,” siger Mette Frederiksen til Ritzau.

Læs mere her.

 

S vil skrue ned for sparekrav til kulturinstitutioner

Det skal være slut med at spinke og spare på landets kulturinstitutioner, mener Socialdemokratiet.

Partiet vil fra 2022 delvist afskaffe det to-procents sparekrav - omprioriteringsbidraget - der har været på kulturområdet siden 2015.

”Det vigtigste for os er, at vi får stoppet det omprioriteringsbidrag, der har undermineret kulturinstitutioner nu gennem lang tid. Det har medført en masse forringelser,” siger Socialdemokratiets kulturordfører Mogens Jensen.

Socialdemokratiet foreslår, at kulturinstitutionerne ikke længere skal aflevere de to procent, men kan nøjes med at spare en halv procent.

”Den halve procent skal bruges på kultur. Det er vigtigt for os, at der stadig er en halv procent, som også kan komme kulturlivet til gode,” siger Mogens Jensen.

Udover at justere på sparekravet vil partiet også give kulturlivet en saltvandsindsprøjtning.

”Vi lægger om til samlet set at tilføre 600 mio. kroner til kulturområdet over fire år,” forklarer Mogens Jensen.

Læs mere her.

 

Samuelsen får nyt minister-kontor til 340.000

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) har indkøbt borde, stole, spejl, lamper, reoler, puder og fået malerarbejde og arkitekthjælp til sit ministerkontor for 340.000 kroner incl. Moms. Det viser akter, som dagbladet Politiken har fået aktindsigt i.

Beløbet får Samuelsens forgængere i embedet til at spærre øjnene op. Per Stig Møller (K), der var udenrigsminister fra 2001-10, forklarer, at han fik malet endevæggen efter nogle år i ministeriet. Bortset fra en skrivebordsstol bad han i 2001 om at få møbler fra ministeriets møbelmagasin. Desuden fik han flyttet et gammelt spisebord fra ambassaden i Polen til kontoret. Bordet havde historisk tilhørt tidligere generalguvernør Peter von Scholten i Dansk-Vestindien.

Martin Lidegaard, der var udenrigsminister fra 2014-15, erindrer, at han sad i ”fine” møbler. Beløbet for Samuelsens nyindretning lyder ”lidt voldsomt”, vurderer han:

”Jeg var glad for mit kontor i Udenrigsministeriet,” siger Martin Lidegaard.

Udenrigsordfører Nick Hækkerup (S) udtaler, at han ikke har tænkt sig at forfølge sagen politisk, da han generelt mener, at man skal passe på med at gå i for små sko i den politiske verden. Han har dog svært ved at få udgifterne til indretning til at passe sammen med Liberal Alliances øvrige synspunkter på skatteområdet.

”Man kan vel sige, at der har været en vis large’ness i forhold til den tilbageholdenhed, man ellers forventer andre steder i den offentlige sektor,” siger Nick Hækkerup.

Læs mere her.

 

Staten fyrer Dansk Bank ved hård dom
Danske Bank bliver fyret som ansvarlig for statens betalinger, hvis banken bliver dømt for hvidvask.

Det siger innovationsminister Sophie Løhde (V), som onsdag var kaldt i samråd om Danske Bank af finansordførerne Lisbeth Bech Poulsen (SF) og Rune Lund (Enhedslisten).

”Vi har fået indsat en bestemmelse i kontrakten om at standse samarbejdet med en bank, hvis banken er dømt for hvidvask,” oplyste Løhde under samrådet og føjede til:

”En konkret beslutning vil selvfølgelig bero på en eventuel doms præmisser. Men hvis der bliver afsagt en alvorlig dom for hvidvask, så vil min umiddelbare indstilling være, at så skal staten også trække sig fra kontrakten,” siger Sophie Løhde.

Læs mere her.

 

Trump fyrer sin justitsminister

Præsident Trump fyrede onsdag justitsminister Jeff Sessions.

Trump omtaler fyringen i et tweet, som kobler sig til endnu et opfølgende tweet fra Trump, hvor han takker Sessions for hans indsats:

placeholder

Formelt har Sessions indgivet sin afskedsbegæring - på Trumps opfordring.

”På din anmodning så indgiver jeg min afskedsbegæring,” skriver Sessions i brevet til Trump og Det Hvide Hus.

Trump har været rasende på Sessions efter at han sidste år erklærede sig inhabil i Rusland-undersøgelsen af Trump-kampagnen i præsident-valgåret 2016.

Trump mente, at Sessions skulle have blokeret for den særlige anklager Robert Mueller.

Da Sessions i starten af 2017 blev afhørt i Senatet inden hans godkendelse som justitsminister, blev han spurgt, om han under valgkampen havde haft kontakt med folk fra den russiske regering. Det benægtede han.

Senere kom det frem, at han havde haft to møder med den russiske ambassadør i USA.

Det fik ham til at erklære sig inhabil i sagen. I stedet overdrog han ansvaret for at udpege Mueller til vicejustitsminister Rod Rosenstein.

Trump mente, at Sessions aldrig skulle have erklæret sig inhabil. Han har siden mange gange omtalt Sessions som uduelig.

Læs mere her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce