Mette Frederiksen vender hjem til Nordjylland

Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen skifter opstillingskreds. Hun vil ved næste valg være på stemmesedlen i Nordjylland.
Mette Frederiksen skifter valgkredsen i Ballerup i Københavns Omegn ud med et kandidatur i hjembyen Aalborg i Nordjylland. Det skriver hun i en mail til medlemmerne i hendes nye kreds, Aalborg Østkredsen, mandag aften.

Aalborg Østkredsen er der hvor Mette Frederiksen er vokset op og i mailen til medlemmerne, står der blandt andet:

"Mit politiske liv startede her i kredsen. Jeg var aktiv DSU’er fra en tidlig alder, og i kombination med det var jeg aktiv i både Vejgaard og Centrum partiforeninger. Det var meget naturligt. Jeg er vokset op i Grønlandskvarteret, og min familiehistorie går langt tilbage i partiet i Aalborg. Ikke mindst i jeres kreds, hvorfra både min far og farfar har været folkevalgte," står der.

Det er blandt andet ønsket om at stille op i en større storkreds, som har gjort kredsskiftet aktuelt, skriver hun.

"Som I ved, har jeg i snart 20 år været kandidat i Ballerup-kredsen. Jeg har været glad for det. Og opnået valg ved fem folketingsvalg. Vi har imidlertid vurderet, at jeg som partiets formand bør være opstillet i en større storkreds end Københavns omegn, og det naturlige valg for mig er at vende hjem til det sted, hvor jeg har både mine familiære og politiske rødder," skriver hun.

I et opslag på Facebook, uddyber hun.

Socialdemokratiet fik ved sidste valg valgt seks medlemmer i Nordjylland, men partiet håber at Mette Frederiksens tilstedeværelse vil kunne sikre lidt flere næste gang. Hun bliver i hvert fald det eneste virkelig ”tunge” navn, som stiller op i Nordjylland, efter at Venstres Søren Gade, der ved sidste valg trak 29.000 personlige stemmer, har annonceret, at hans politiske fremtid ligger i Bruxelles.

Udover at være et navn, der kan trække stemmer i hele storkredsen, løser Mette Frederiksens kandidatur og en anden udfordring for partiet, nemlig at der inden kun var en kvinde – Ane Halsboe-Jørgensen fra Brønderslevkredsen – opstillet i Nordjylland.

I Aalborg Østkredsen erstatter Mette Frederiksen den nuværende folketingskandidat, 26-årige Morten Ryom, som fik 2.246 personlige stemmer ved sidste folketingsvalg, hvilket ikke var nok til at blive valgt.

Kommer ud til flere vælgere
Skiftet fra Københavns Omegn til Nordjylland giver også god mening, rent valgmatematisk for Socialdemokratiet, fordi Nordjyllands Storkreds ved seneste valg havde godt 70.000 flere vælgere end Københavns Omegn.

Mette Frederiksen har været opstillet i Ballerupkredsen siden 2000, hvor hun erstattede tidligere udviklingsminister Helle Degn. Hun blev første gang valgt ved valget i 2001 og ved det seneste valg i 2015 fik hun 24.486 personlige stemmer.

Mette Frederiksens skifte efterlader folketingsmedlem Mattias Tesfaye som partiets topnavn i Københavns Omegn.

Ballerupkredsen dækker Ballerup og Glostrup kommuner og blev oprettet som selvstændig kreds til folketingsvalget i 1971. Før det var Ballerup og Måløv en del af Roskildekredsen, mens Glostrup var en del af Køgekredsen.

Officielt skal Mette Frederiksen vælges som ny folketingskandidat på et kredsrepræsentantskabsmøde den 10. april.

David Troels Garby-Holm er redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook

Annonce