Mette Frederiksen gentog løftet: Det bliver din tur, Arne

Der bliver gennemført en ret til tidlig pension for nedslidte før næste valg, lover statsministeren.
Nedslidte Arne – kendt fra Socialdemokratiets valgplakater – fik en personlig lovning på, at forslaget om tidligere pension bliver til noget inden næste valg. Den forsikring gav Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, ham personligt på partiets kongres i Aalborg.

Direkte henvendt til Arne Juhl, der havde indfundet sig i salen, sagde Mette Frederiksen:

”Jeg ved ikke – om du Arne – helt vidste, hvad du gik ind til, da du sagde ja til at deltage i vores kampagne med ordene; nu er det Arnes tur.”

”Vi vil indføre en ret til tidligere pension!”

Mette Frederiksen mindede dog partifællerne om, at det ikke er helt ligetil at gennemføre forslaget om tidligere pension, for selve ideen møder modstand.

”Nogle siger, det er for dyrt. Nogle siger, at førtidspension er svaret. Nogle siger, at de nedslidte bare kan skifte branche. Der er sågar nogle, der siger, at der slet ikke er et problem med nedslidning. Og så er der dem, der siger, at regeringen arbejder for langsomt, og at du Arne er utålmodig.”

”Selvfølgelig er du utålmodig. Det er jeg også. Omvendt vil jeg ikke påstå, det er let. For når vi ikke vil lave endnu en social ydelse, som kræver visitation og udredning – så tager det tid at lave den rigtige model.”

placeholder

Hånd ud til Thulesen Dahl: ”Jeg regner med dig”

En meget afgørende spiller i kampen om tidligere pension til de nedslidte er Dansk Folkeparti, der tidligere har erklæret sig enig i intentionen. Mette Frederiksen brugte kongressen til endnu en gang at række hånden ud til DF-formand Kristian Thulesen Dahl:

”Jeg er glad for, at Dansk Folkeparti er klar til at forhandle. Vi har før vist, at vi sammen kan forhindre forringelser. Nu kan vi sammen skabe fremskridt. Kristian. Jeg regner med dig,” sagde Mette Frederiksen.

Nu kan vi sammen skabe fremskridt. Kristian. Jeg regner med dig

Hun mindede om, at Beskæftigelsesministeriet i denne uge har spurgt embedsværket, om det kan lade sig gøre at gennemføre forslaget uden at bryde velfærdsforliget fra 2006. Det har ministeriet vurderet, at man kan:

”Ingen kan gemme sig bag jura og teknik. Nu står det nemlig helt klart. At det ikke vil være et brud på noget forlig. At gennemføre en ret til tidlig pension. Derfor gør vi det i dén her valgperiode,” lyder løftet fra Frederiksen.

Næste skridt er velfærden

Løftet til Arne og de andre nedslidte var ikke det eneste, som Mette Frederiksen havde med til partifællerne i Aalborg.

Hun mindede om, at partiet gik til valg på at sætte ”velfærd først”. Ellers falder tilliden til fremtiden.

”I et par generationer har vi danskere nydt det privilegium at tro på fremtiden. Men når man i dag spørger danskerne: tror I, at jeres børn går en bedre fremtid i møde, end den I selv har haft? Så er mange i tvivl. Med rette. Der har været mange besparelser. Uligheden er steget. Globaliseringen har skabt utryghed. Og desværre har ”new public management” fyldt mere end troen på vores samfundsmodel,” siger hun.

Der har været mange besparelser. Uligheden er steget. Globaliseringen har skabt utryghed.

Mette Frederiksen kaldte det et paradoks, at mens mange danske familier rejser udenlands, kommer man hjem til en hverdag i folkeskolen, hvor der ikke er penge til at tage på tur. At mange har råd til nye smartphones, men at der ikke er råd til flere voksne i daginstitutionerne.

Mette Frederiksen fremhævede de nyligt indgåede økonomiaftaler med kommuner og regioner, hvor man har sat en stopper for mange års besparelser. Næste skridt bliver ifølge hende at løfte velfærden:

”Vi vil indføre minimumsnormeringer for vores børn. Ansætte mere personale på vores sygehuse. 1.000 flere sygeplejersker. Så der bliver mere tid til omsorg. Vi skal afskaffe de nationale test i de mindste klasser. Droppe de årlige besparelser på uddannelse,” siger hun.

Udlændingepolitik skal være stram

Udover forslaget om tidligere tilbagetrækning og fokus på velfærdssamfundet, fyldte også udlændingepolitikken og klimaet i Mette Frederiksens tale.

Mette Frederiksens regering er af flere borgerlige partier blevet beskyldt for at løbe fra valgløfterne på udlændingeområdet. Den udlægning køber Mette Frederiksen ikke:

”Vi lovede i valgkampen, at vi ikke løber fra det brede flertal i udlændingepolitikken. Det løfte holder vi. Men det står ikke i modsætning til, at vi nu hjælper børn som Mint hjem. Eller forbedrer forholdene for børn på Sjælsmark. Danmarks udlændingepolitik skal være stram.”

Hun oplister en lang række områder, hvor regeringen har fastholdt den tidligere regerings stramninger: Reglerne for asyl, tilstrømning, familiesammenføring, permanent ophold og statsborgerskab.

”De regler er de samme nu som før valget.”

Klimalov inden jul

Det sidste emne, som Mette Frederiksen brugte tid på i sin kongrestale, var klimadagsordenen, som blev et afgørende team under valgkampen. Mette Frederiksen takkede børn og unge for at råbe de voksne op.

”Jeg tror, vi står midt i det, man vist kan kalde et definerende tidspunkt i overleveringen af politik fra én generation til den næste,” sagde Mette Frederiksen.

”Hvis vi viser, at vi som voksne, som politikere, kan løse problemerne sammen. At det er de store ryk i fællesskab, der betyder noget. Så viser vi samtidig, at det nytter at engagere sig. Det nytter at råbe op.” 

Det er de store ryk i fællesskab, der betyder noget

Mette Frederiksen rettede også en tak til støttepartierne for at have sat et ambitiøst mål om at reducere drivhusgasser med 70 procent om ti år.

”Nu går vi i gang med at forpligte hele Folketinget på målet. En bindende klimalov skal være på plads inden jul,” sagde Mette Frederiksen, men understregede at arbejdet for klimaet ikke er gjort med klimaloven alene. Det er kun begyndelsen:

”Vi kommer til at tage fat på udledningerne fra landbruget. En ny – og grøn – infrastrukturaftale. Flyselskaberne. Forskningen. El-biler. Energibesparelser i boligerne. Vi vil gøre mere for at bekæmpe luftforurening. Vi vil endnu mere vedvarende energi,” sagde hun.

Socialdemokratiets kongres fortsætter søndag.

David Troels Garby-Holm er redaktionssekretær, debat-redaktør og souschef på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce