Annonce

Mette Frederiksen om reform-arbejde: “Danmark kan mere”

”De kommende års arbejde bliver at reformere Danmark skridt for skridt,” understregede statsministeren, da hun skød stort anlagt konference i gang
Statsminister Mette Frederiksen (S) åbnede tirsdag morgen en stort anlagt konference, “Fremtidens Danmark”, i Fredericia, hvor arbejdet med de næste ti års reformer, som statsministeren annoncerede i sin afslutningstale op til Folketingets sommerferie i juni, officielt skydes i gang.

“Dansk økonomi er tilbage på niveauet før pandemien. Beskæftigelsen er rekordhøj. Eksporten vokser. Der er optimisme. Men Danmark kan mere,” sagde Mette Frederiksen, da hun åbnede dagens konference.

“Vi vil foreslå en vej fremad”

“Vi vil foreslå en vej fremad: Reformer. Uddannelse. Flere i arbejde. Vækst. Innovation,” understregede Mette Frederiksen og forklarede, at hun og regeringen med dagens konference “vil vi starte en bred debat om fremtidens Danmark”:

“De kommende års arbejde bliver at reformere Danmark skridt for skridt,” forklarede statsministeren, og henviste til “ti fremskridt for Danmark de næste ti år,” som stod oplistet på projektortavlen bag hende:

Grønnere, flittigere, retfærdigere, dygtigere, stærkere, rigere, ansvarligere, varmere, friere og sikrere.

“Flere skal arbejde”

Om et af de ti fremskridt - flittigere - tog statsministeren hul på debatten om, hvordan vi får bugt med manglen på arbejdskraft:

“Vi skal arbejde. Flere skal arbejde. Og gerne mere. Vi skal se arbejde som meget mere end økonomi og forsørgelse. Måske sågar blæse til en ny værdikamp,” lød det fra statsministeren, der fortsatte:

“At gå på arbejde og tjene sine egne penge skal være et omdrejningspunkt for vores samfund. For kommende reformer. For vores kultur.”

Statsministeren understregede - med henvisning til, at alt for mange indvandrerkvinder stadig ikke er at finde på arbejdsmarkedet - at det er okay at stille krav:

Vi må aldrig opgive mennesker, forvente for lidt og stille for få krav

“Vi må aldrig opgive mennesker, forvente for lidt og stille for få krav.”

Et længere arbejdsliv for seniorer

I regeringens diskussionsoplæg til konferencen hedder det, at der er flere veje til at øge beskæftigelsen:

  • Et længere arbejdsliv for seniorer, som kan og vil tage en ekstra tørn.
  • Flere timer om ugen for deltidsansatte, der vælger at tage en fuldtidsstilling.
  • Et lavere sygefravær.
  • Se på om flere fra ”udenforskabet” kan komme i job og blive en del af arbejdsfællesskabet.

Oplægget nævner, at ser man bort fra SU­-modtagere, var der i 2020 ca 750.000 fuldtidspersoner i den arbejdsdygtige alder på overførselsindkomst:

“De er en del af ”udenforskabet” i Danmark. De offentligt forsørgede omfatter mange forskellige grupper.”

For mange på kontanthjælp for længe

Oplægget nævner, at der blandt de offentligt forsørgede også er grupper, som vi skal have ambitioner om at finde plads til på arbejdsmarkedet:

“Der findes i dag en stor gruppe, som står på kanten af arbejdsmarkedet. At så mange ikke formår at få fast tilknytning til arbejdsmarkedet er både et problem for den enkelte og for samfundet.

Kontanthjælpssystemet er tænkt som en midlertidig hjælp – ikke som en varig ydelse til langtidsledige. Men i praksis lever mange mennesker på kontanthjælp i mange år.”

Men i praksis lever mange mennesker på kontanthjælp i mange år

Oplægget nævner, at flere af de 45.000 ufaglærte unge, der i dag hverken er i job eller uddannelse, skal i gang:

“Men mange døjer med udfordringer, der kan gøre det svært for dem at leve op til højere krav til eksempelvis jobsøgning, påbegyndelse af en uddannelse eller aktivering. Hvis vi vil problemerne til livs, kræver det, at vi tør gå nye veje for at få flere med i arbejdsfællesskabet,” hedder det i oplægget fra regeringen.

Atypiske ansættelsesformer udfordrer

Trygheden på arbejdsmarkedet er udfordret, fastslås det i regeringsoplægget, der hylder den danske model:

“Den danske arbejdsmarkedsmodel sikrer ordentlige løn­ og arbejdsvilkår for lønmodtagerne og stor fleksibilitet for virksomhederne Bliver man ledig, er der tryghed i, at sikkerhedsnettet griber én. En forudsætning er, at lønmodtagerne organiserer sig i de faglige organisationer og forsikrer sig i en a-­kasse. Det, der gør modellen stærk, er, at den dækker bredt.”

Men den danske model favner ikke alle, hedder det i regerings-oplægget:

“Stadig flere arbejder i forskellige former for atypisk beskæftigelse uden ordentlige ansættelsesvilkår.

Det gælder eksempelvis mange løst ansatte, tilkaldevikarer, ulønnede praktikanter eller solo­selvstændige – et udbredt fænomen inden for platformsøkonomien.”

De mange forskellige jobtyper kan være attraktive for nogle, nævner oplægget, men der er også en bagside:

“Usikkerhed i ansættelse og indkomst og dårligere arbejdsvilkår. Atypisk beskæftigede kan være ansat uden opsigelsesvarsler, uden løn under sygdom og med ringe dækning ved arbejdsskader.”

Usikkerhed i ansættelse og indkomst og dårligere arbejdsvilkår

Oplægget fremhæver, at hvis samfundet ikke tager hånd om problemet, og antallet af atypisk beskæftigede vokser, kan en stadig større gruppe gå glip af trygheden og principperne om ordentlige løn­ og arbejdsvilkår:

“Det kan betyde, at fremtidens unge, der træder ind på arbejdsmarkedet for første gang, kommer til at møde et mere usikkert og opbrudt arbejdsmarked. Det er samfundets og arbejdsmarkedets parters opgave at sikre, at den danske arbejdsmarkedsmodel fortsat er relevant for lønmodtagerne,” hedder det i regerings-oplægget.

Advarer mod lovbestemt minimumsløn

Oplægget peger på, at arbejdskraftens fri bevægelighed i EU kan være en stor del for en åben økonomi som den danske, men igen er der en bagside:

“Men i de tilfælde, hvor den udnyttes til at ansætte medarbejdere på markant ringere arbejdsvilkår, end der normalt gælder på det danske arbejdsmarked, er det skadelig social dumping.”

I regeringens oplæg understreges det, at det er vitalt, at den danske model respekteres i forslag fra EU.

Oplægget advarer direkte mod lovfastsat minimumsløn:

Det er derfor også afgørende, at den respekteres i forslag fra EU

“Det er derfor også afgørende, at den respekteres i forslag fra EU, der – med gode hensigter – griber ind i den måde, arbejdsvilkårene fastsættes, såsom en lovfastsat minimumsløn. Udfordringen er derfor at bekæmpe blandt andet social dumping uden at ty til midler, der underminerer friheden og fleksibiliteten på arbejdsmarkedet.”

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Jeg synes, det gennemgående lyder fornuftigt. Jeg vil dog lige påpege, at der også er et problem med en større gruppe seniorer (+55 år), som har mistet jobbet efter ellers altid at have arbejdet. De opdager så nu, at de kan sende hundredvis af ansøgninger uden så meget om at komme til samtale, alt imens de må høre visse arbejdsgivere klage over mangel på arbejdskraft.

Mette Frederiksen har ret. Danmark kan meget mere. Hvis det handler om at kalde hele mellemøsten "hjem" til Danimarkistan.

"Udvist bandemedlem sneg sig med på evakueringsfly
Den 23-årige har angivelig tilknytning til LTF og er tidligere blevet idømt tre år og 11 måneders fængsel for overtrædelse af våbenlovgivningen."
https://www.bt.dk/krimi/udvist-bandemedlem-sneg-sig-med-paa-evakueringsfly

"Udvist brandstifter evakueret til Danmark
Afghaneren var iført sandaler og en lyseblå kjortel med en vest udover, da han tirsdag blev fremstillet i Dommervagten. Han havde en tolk med i retten, der hjalp ham med at oversætte."
https://www.bt.dk/krimi/udvist-brandstifter-evakueret-til-danmark

"Ringede fra Vestre Fængsel: Embedsmænd truet med Taliban
»Hvis Hjemrejsestyrelsen udsender mig med tvang til Afghanistan, vil jeg gå til våbentræning hos Taliban og komme tilbage til Danmark. Jeg kender dig, jeg kender dit fulde navn og jeg kan sagtens finde dig,« lød truslen for ham til den kvindelige embedsmand ifølge politiets sigtelse."
https://www.bt.dk/krimi/ringede-fra-vestre-faengsel-embedsmaend-truet-me...

Ja, du har ret, arbejdsgiverne hyler, men gider ikke gøre noget for at deres "manglende arbejdskraft"...

Så længe statministeren er fuldt vidende om, at jobcentrene efter hendes anvisning sparker og pisker syge mennesker på kontanthjælp, kan jeg ikke tage hende alvorligt. De er ikke "på kanten af arbejdsmarkedet"! Men statsministeren vil ikke anerkende lægeerklæringer. Hvor er hendes sociale kompas? Hvor er hendes samfundssind?
Jeg ønsker hende fem år i den helvedes forgård, hun selv har skabt. Føj, hvor skulle hun skamme sig!

Syge mennesker skal have pension...

Hed det ikke at køre længere på literen? Nå nej. Det var jo Venstres vending. Og ja, Danmark kan da mere. Der er fortsat nogen tilbage, som ikke er brudt sammen af stress. Så selvfølgelig kan Danmark da være. No limit. Hæv pensionsalderen til 83 år og sæt arbejdsugen op til 47 timer.

Hvor svært kan det være?

Men hov. Var det ikke noget med vi har et globalt CO2 udlednings problem? Var det ikke noget med vi skal drosle ned, kraftigt ned, hvis der skal være en fremtid på Jorden?

Det må nok lige vente i første omgang. Den tager vi senere. Ha ha ha

Mette Frederiksen har sendt sine egne børn i privat skole. Hun vil stoppe uddannelses snopperiet som hun siger. Hun kan jo passende gå frem som et godt eksempel og sende sine børn på EUC og uddanne sig til smed og murer.

Nå ikke. Mine børn skal heller ikke.

Hvorfor skal der laves seniorordniger som gør at andre de unge skal nå mere på samme tid. Der snakkes om det hurtige arbejdsmiljø på christiansborg, hvorfor skal det være anderledes end samfundet . Imit fag er mere kontor lagt ud til os til trods for man er håndværker, mere dokumentation i børnehaven.
Det arbejdende folk arbejder allerede stærkt

”De kommende års arbejde bliver at reformere Danmark skridt for skridt,”

“Danmark kan mere”

“Den danske model” kan ingenting.

Mette Frederiksen elsker den danske model.

De offentligt ansatte nøjes altid med at æde egen hale!

Lad dem løbe linen ud, som et borgerligt medie skrev med store bogstaver.

Og nu synes selv socialdemokraterne at “de” , læs sygeplejerskerne, har fået tæsk nok.

Sommerferien blev ødelagt for de fleste, familiens hverdag ødelagt i otte uger, økonomien ødelagt ved fremtidige ekstra bidrag til strejkekassen.

Nu mangler så skuffelsen, manglende lyst til at bidrage ud over det mest nødvendige, surheden, negativiteten, vrangvillighed i ugeplanlægning og ferieplanlægning. Ledelserne får brug for overskud og stor tålmodighed og det kommer til at ende med mange forflyttelser, opsigelser og fyringer.

Mange sygeplejersker kommer i en posttraumatisk lignende tilstand der kan vare i tiår.

Alt sammen på grund af “den danske model”. Fordi når det kommer til stykket er sygeplejerskejobbet “et kald”.

Et fænomen som reelt først går op for den enkelte, når vedkommende føler hvor meget systemet “tager pis på den enkelte” og den enkeltes grundlæggende følelser for erhvervet.

Dansk folkeparti har fat i den lange ende! De kan måske redde den offentlige sektor….

Sundhedsvæsenet er allerede sat to år bagud pga. de otte ugers strejke.

Antallet af danskere der kommer til at dø på grund af strejken, er langt større end antallet der ville være døde, hvis ikke minken blev aflivet i Danmark.

Minken kostede 19 milliarder!

Mette Frederiksen kommer til at miste regeringsmagten på sygeplejerskestrejken!

”De kommende års arbejde bliver at reformere Danmark skridt for skridt,” “Danmark kan mere”

Under coronaen ville statsministeren gøre alt for at undgå ethvert dødsfald!

Forsigtighedsprincippet!

Reelt havde fru Frederiksen mere omsorg om eget ry og image!

Havde fru Frederiksen vist at det drejede sig om menneskeliv, havde hun stoppet sygeplejerskekonfliktet dag et!

Et hav af menneskeliv ville være reddet!

Sygeplejerskernes ville have sagt: Det var så det!

Sygeplejerskerne kunne have troet at socialdemokraterne ved kommende finanslovsforhandlinger ville være lydhøre.

Nu skal de bare høre fra statsministeren hvor fantastisk “den danske model” er.

Og to dage før indgrebet indkalder fru Frederiksen til alverdens ideer om at “Danmark kan mere”.

Danmark kan jo netop intet!

Kun den private sektor kan noget!

Som nye borgerlige nu får kæmpe succes med.

Sygeplejersker er parate til at blive privatiserede! Her giver lønkampe kroner!

Og med den tilstand som sundhedssektoren står i efter nedskæringer af venstreregeringer en mass, kommer udviklingen til at gå hurtigt!

Lad tusinder sygehuse blomstre!

Selv patienterne er trætte af fru Frederiksens diktatoriske nedlukninger fordi hun sidder øverst på toppen af “den danske model”.

Demokrati er patienternes/vælgernes frie valg når dårligdomme/sygdomme/uheld/psykiske nedture rammer tilfældigt!

Og Arne den der rammes af den danske model!

Hvis fru statsminister Mette Frederiksen redeligt og ærligt på konfliktens første dag havde holdt et pressemøde og forklaret at den danske stat har desværre ikke råd til ligeløn som finanserne står i øjeblikket og coronaens usikkerhed og rigets almindelige tilstand, så havde fruen fået sygeplejerskernes respekt!

En lovning om bedre tider ville have hjulpet!

Nu venter kun forståeligt sure teenagedøtre og om de nogensinde kan formildes til at invitere fru mor til deres bryllup, er tvivlsomt.

PTSDen er allerede slåen ned i dem!

Og nok så mange psykologtimer hjælper næppe!

Danmark “er” forandret fir altid.

Løbet er kørt!

Dansk folkeparti og Nye borgerlige har fat i den lange end!

De næste ti år! Uanset hvor mange konferencer fru Frederiksen afholder!

Sygeplejerske er ikke et kald, det er et erhvervsvalg!

De unge har allerede trukket linjen op på gader og stræder!

Desværre ved fru Frederiksen bedst selv.

Hun forstår netop ikke at få den enkelte til at yde for holdet!

Uanset hvor mange landstrænere hun hidkalder!

Mister spillerne først troen på træneren, kan selv den mest kapitalstærke finansminister, ikke redde stumperne!

Løbet er kørt! I Esbjerg og for statsministeren!

Sygeplejerskerne er forståeligt pisse sure!

“Danmark kan mere”.