Mette Frederiksen overraskede SF-landsmøde

Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen understregede det tætte forhold til SF med en gæstetale ved det tidligere regeringspartis landsmøde.
Det er kun to år siden, at en socialdemokrat sidst stod på talerstolen på et landsmøde i SF. I 2015 havde partiet invitereret tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen forbi til at ”kaste nogle bomber” i retningen af sit gamle parti, i forhold til et af Nyrups yndlingsemner – finansskatten.

I weekenden var setuppet dog væsentligt mere imødekommende overfor det gamle arbejderparti. Der var ikke noget drilleri eller slet skjulte stikpiller. Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen blev af SF’s Pia Olsen Dyhr introduceret som "Danmarks måske kommende statsminister" og S-formanden kvitterede med en tale som omfavnede mange af de mærkesager som de to partier deler, herunder kampen mod ulighed og den grønne dagsorden.

”Vi skal bekæmpe den sociale ulighed. Sidst, vi sad i regering, nåede vi ikke langt nok. Vi har brug for i fællesskab at få en anden beslutsomhed. Næste gang, vi har regeringsmagten, skal der flyttes hegnspæle,” sagde Mette Frederiksen.

Ud over kampen mod uligheden, er der desuden fælles fodslag mellem de to partier, når det gælder en bedre offentlig sektor, hvor både S og SF har meldt ud at de støtter et eller andet form for opgør med New Public Management og gerne ser mere tillid til de offentligt ansatte.

Udlændingepolitikken splitter
Et emne der dog stadig skiller de to partier er udlændingepolitikken, hvor SF i de senere år har rykket sig en del retorisk mod midten, men partiet stadigvæk ikke er en del af det udlændingepolitiske flertal på Christiansborg.

Mette Frederiksen skal være humanistisk, og flygtninge skal hjælpes, lød det fra Mette Frederiksen. Men antallet er afgørende for, at integrationen kan lykkes.

”Vi skal tage ansvar for integrationen, men huske på, at når antallet af folk ude fra kommer til at overstige vores sammenhængskraft, og integrationen derefter slår fejl, så har det en pris. Og hvem betaler den?” sagde hun og tilføjede:

”Det gør dem, der bor i de almene boligområder. De ufaglærte, hvor konkurrencen på arbejdsmarkedet er hårdest. De kvinder, der udsættes for social kontrol, og de drenge, der ikke får en uddannelse.”

Mette Frederiksen sagde også, at hun gerne så at SF tog et medansvar for udlændingepolitikken -  uden dog at høste mange klapsalver fra salen.

Udvalgte reaktioner fra Twitter på Mette Frederiksens tale til SF's landsmøde:

Folketingskandidat Andreas Albertsen, Ringkøbing-Skjern:

Tidligere næstformand Peter Westermann, kandidat til regionsrådet i Region Hovedstaden:

Folketingskandidat Sigurd Agersnap, Lyngby-Taarbæk:

David Troels Garby-Holm er konstitueret chefredaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook