Mette Frederiksen: Paradigmeskifte i udlændingepolitikken er sund fornuft

Flygtninge, der kommer til Danmark, er her midlertidigt og skal hjem igen, når der er fred i deres hjemlande, lyder det fra S-formand.
”For mig er det mere et udtryk for sund fornuft: At vi hjælper dem, der er på flugt og har brug for vores beskyttelse. Og at flygtninge så også skal vende hjem igen, når forholdene i deres hjemlande tillader det,” skriver partiformand Mette Frederiksen (S) i en mail til de socialdemokratiske partimedlemmer, hvor hun tilslutter sig ideen om et paradigmeskifte i udlændingepolitikken.

Det er mere end et år siden, at Dansk Folkeparti lancerede ideen om et grundlæggende paradigmeskifte i dansk udlændingepolitik, men det er første gang, at Socialdemokratiet åbenlyst bekender sig til ideen.

Mette Frederiksen henviser i brevet til medlemmerne til det asyludspil, som partiet lancerede i begyndelse af året, hvor partiet blandt andet gjorde sig til talsmænd for, at Danmark skal oprette og drive modtagecentre i tredjelande.

Et nyt asylsystem vil til dels betyde, at vi kan hjælpe mange flere end i dag

”Som I ved, har vi socialdemokrater fremlagt en langsigtet plan, hvor den grundlæggende idé er, at vi hjælper meget mere i nærområderne og gør op med den spontane asyl, hvor mennesker sætter livet på spil i rejsen til Europa. Alene i år har mere end 2.000 mennesker mistet livet i Middelhavet,” skriver hun og fortsætter:

”Et nyt asylsystem vil til dels betyde, at vi kan hjælpe mange flere end i dag. At vi på et tidspunkt igen kan tage kvoteflygtninge. Og det vil samtidig gøre det muligt, at vi kan få styr på integrationen i Danmark. Det er vores vision på den lange bane.”

Flygtninge skal bidrage, mens de er her

Socialdemokratiet vil dog, i modsætning til Dansk Folkeparti, ikke lade flygtninge sidde passivt i lejre eller centre, mens de er her. Flygtninge skal bidrage med det de nu engang kan, mens de er i Danmark midlertidigt.

”Også her skal der være en balance, så udlændingepolitikken repræsenterer lige præcis den sunde fornuft,” skriver hun.

”Det er også derfor, vi mener, at folk skal bidrage, når de kommer hertil. Hvorfor føre en politik, der gør mennesker passive? Vi skal da bruge de ressourcer, folk kommer med.

I virkeligheden skulle vi jo have gjort det klart for mange, mange år siden, at når man er i Danmark og har et lovligt opholdsgrundlag, så skal man gå på arbejde, og man skal forsørge sig selv,” skriver hun.

Større individuelt hensyn

Endelig kalder hun det et paradoks, at regeringen har så svært ved at hjemsende afviste asylansøgere, men på den anden side tvangsudsender velfungerende børn, som det eksempelvis er sket i sagen om den thailandske pige Mint. Her er der brug for i højere grad at kunne tage et individuelt hensyn.

Regeringen har mere end svært ved at udsende afviste asylansøgere

”Regeringen har mere end svært ved at udsende afviste asylansøgere og dømte udenlandske kriminelle – og vi så samtidig ser, at helt almindelige, velfungerende børn ikke kan være i Danmark, selv om de taler dansk, går i dansk skole og har danske kammerater.

For mig er det noget af et paradoks. At man ikke kan hjemsende afviste asylansøgere, som ikke har et grundlag for at blive her. Men at man samtidig sender børn ud af landet, som allerede er fuldt integrerede," skriver hun.

Fakta: Hvad er et paradigmeskifte

  • Et paradigmeskifte er et begreb, der betyder et skift i tænkemåde eller tankemønstre.
  • Paradigmeskiftet i udlændingepolitikken betyder i lidt grove træk, at Danmark ændrer sit fokus i udlændingepolitikken fra integration til hjemsendelse. At flygtninge, der kommer til Danmark, som udgangspunkt skal hjem igen, når der er fred i deres hjemlande.
  • At være flygtning skal ikke være en genvej til at blive indvandrer.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

placeholder

Annonce