Mette Frederiksen til 3F'ere: Vi kunne ikke have gjort det uden jer

Kampen for Arne-pension, bedre arbejdsmiljø og indsatsen mod social dumping, var blandt temaerne i statsministerens tale til 3F's kongres.
Foto: 3F/Joachim Rode
Statsminister Mette Frederiksen taler til 3F's kongres, september 2022.
Statsminister Mette Frederiksen (S) var tydeligt blandt venner, og blev mødt med stående klapsalver, da hun mandag talte til fagforbundet 3F's kongres i Aalborg.

Da 3F sidst holdt kongres var regeringen lige tiltrådt, og Mette Frederiksen indrømmede overfor de godt 700 delegerede, at regeringsperioden blev noget andet, end hun dengang havde forestillet sig.

Med først en pandemi, så en krig i Ukraine, en energikrise og nu galopperende inflation.

Arne og 43.000 har fået deres pension

Forholdet mellem den socialdemokratiske regering og Danmarks største fagforbund har været godt og givtigt for begge parter, mener statsministeren.

Der er for eksempel blevet gennemført både højere dagpenge og tidlig pension, siger hun.

Og at Arne-pension overhovedet er blevet vedtaget, skyldes i høj grad 3F, siger hun:

"Kan I huske, hvad de kaldte det? Et bluff-nummer. Umuligt at gennemføre. Der var faktisk slet ikke et problem med nedslidning, måtte vi forstå. Og mange sagde, at når først de sidder der - det var der også nogen af jer, der sagde og ikke mindst nogle af jeres medlemmer - så kommer de ikke til gennemføre det."

"Hvad skete der: Arne og 43.000 andre gode danske, lønmodtagere har fået ret til tidlig pension!"

"Æren for det, den tilfalder i høj grad jer."

"Vi er kommet langt, men vi er slet ikke i mål endnu. Vi skal de næste fire år vise danskerne, at vi kan sikre et både bedre, et mere solidarisk og et grønnere Danmark. Den kamp fortsætter," lyder det fra Mette Frederiksen.

Hjerteblod for regeringen

Statsministeren gav også et løfte om at fortsætte det arbejde, at regeringen i forvejen er i gang med: At kæmpe for et bedre arbejdsmiljø og i mod social dumping:

"Det skal være trygt i Danmark at gå på arbejde. Og danske arbejdspladser skal selvfølgelig være på danske løn- og ansættelsesvilkår," siger Mette Frederiksen. "Selvfølgelig!"

"Det er hjerteblod for denne regering," siger hun og fortæller, at da i hun i sin tid blev beskæftigelsesminister, fandtes der ikke et kontor for social dumping.

"For de problemer fandtes jo ikke rigtigt. Det fik vi gjort noget ved - i fællesskab."

Underbetaling, unfair konkurrencevilkår, hvidvask – vi vil ikke have det på det danske arbejdsmarked

Men også her er regeringen endnu ikke i mål:

"Vi vil slå hårdere ned på grove arbejdsmiljøovertrædelser, vi skal have færre arbejdsulykker, og udenlandske arbejdere, der lever under kummerlige forhold hører ganske enkelt ikke hjemme i Danmark," siger statsministeren.

"Underbetaling, unfair konkurrencevilkår, hvidvask – vi vil ikke have det på det danske arbejdsmarked," fortsatte hun og lovede, at arbejdsmiljø, lønmodtageres arbejdsvilkår og kampen mod social dumping vil stå centralt, hvis der kommer fire år mere med en socialdemokratisk regering.

3F’s kongres blev indledt lørdag i Aalborg Kongres & Kultur Center og varer indtil på torsdag, den 29. september.

Se hele talen her (vælg "Statsminister Mette Frederiksen taler til kongressen" i menuen).

David Troels Garby-Holm er redaktionssekretær, debat-redaktør og souschef på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Til det er der kun at sige tak til 3f og regeringen og også til de folketingsmedlemmer, der har stemt det igennem.

Annonce