Mette Frederiksen til de unge: Giv jer selv en kæmpe hånd

Ingen heltegerning at politikerne vil løse de miljøproblemer, de selv har skabt, lød det fra en af de unge som svar på statsministerens tale på ungdomsfestival.
”Giv jer selv en kæmpe hånd.”

Sådan indledte statsminister Mette Frederiksen (S) sin åbningstale på Ungdommens Folkemøde, hvor hun takkede de unge for i den grad at have sat klimaet på den politiske dagsorden. Nu skal de voksne betale tilbage for tilliden, forsikrede statsministeren:

”Nu har I fået en regering, der har tænkt sig at gøre noget ved det", sagde hun og tilføjede:

”Men jeg tror også, jeg har behov for, at I bliver ved med at vise, at vi hver især, i vores hverdag og den måde vi lever på, passer bedre på den her jordklode.”

Jeg har behov for, at I bliver ved

Ungdommens Folkemøde er en årlig demokratifestival for unge. Begivenheden strækker sig over to dage og finder sted i Valbyparken. Det forventes at samle op mod 30.000 unge fra hele landet.

Ikke de unges ansvar

Det første, regeringen vil tage fat på, er at lave en klimalov med bindende mål. De forhandlinger tog regeringen hul på i tirsdags, fortalte Mette Frederiksen og uddybede:

”70 procents reduktion i 2030 er vildt ambitiøst. Mange siger, at det ikke kan lade sig gøre. Kære alle sammen, skal vi ikke sige til resten af Danmark, at vi gør det? Det kan godt lade sig gøre. Vi bliver nødt til at løse klimakrisen,” lød det fra statsministeren, som også understregede, at ansvaret for at løse klimaforandringerne ikke ligger hos de unge.

Skal vi ikke sige til resten af Danmark, at vi gør det?

”Jeg får brug for, at I bliver ved med at tale om det og gå foran. Men ansvaret for at løse opgaven er ikke jeres. Det er vores, og det kommer vi til at vise jer.”

Statsministeren misunder ikke de unge

Mette Frederiksen fortalte også de unge, at der er et område, hvor hun bestemt ikke misunder dem.

Der er noget i vores tid, der ikke er godt nok

”Hvis der er noget, jeg ikke er misundelig på, så er det den præstationskultur, som I kommer til at vokse op under. Jeg tror, vi bliver nødt til at sige til hinanden, at der er noget i vores tid, der ikke er godt nok,” sagde hun og fortsatte:

”Flere unge end nogensinde før oplever ensomhed og angst. Der har aldrig været så mange børn og unge i Danmark, der har en diagnose.”

Hun fortalte, at regeringen vil afskaffe tests i de små klasser i folkeskolen. Og den tidligere regerings fraværsregler fik også en – ifølge publikum kærkommen – bemærkning med på vejen.

Vi afskaffer fraværsreglerne i gymnasiet

”Vi afskaffer fraværsreglerne i gymnasiet,” sagde statsministeren og høstede dagens største bifald, inden hun også knyttede en kommentar til karakterer:

”Måske kunne det næste store projekt være, at vi kigger på karaktererne. For er det karaktererne alene, der bestemmer, hvor gode vi er? Eller skulle vi måske turde kigge på nogle andre ting?”

Ungdommens Folkemøde 2019 fortsætter fredag.

 

Voxpop: Hvad siger de unge om talen?

Netavisen Pio har spurgt en række af de fremmødte unge i Valbyparken, hvad de synes om statsministerens tale, og hvad de eventuelt selv ville sige til Mette Frederiksen, hvis de fik muligheden.

 

Frederik Bergen Holm - 16 år, folkeskoleelev, Trekroner

Hvad synes du om statsministerens åbningstale?

”Den var ret god at starte det her folkemøde på. Hun talte meget om de problemer, de unge kæmper mod som klimaet og fraværsreglerne. Jeg kunne mærke, at folk godt kunne lide talen. Jeg tror, hun bliver en god statsminister.”

Hvis du kunne sige noget til statsministeren, hvad skulle det så være?

”Fjern karakterer og fraværsreglerne.”

 

Sara Jensen - 17 år, gymnasieelev, København

Hvad synes du om statsministerens åbningstale?

Jeg synes, den var rigtig god. Helt anderledes end Løkke måske ville have sagt. Jeg synes, hun ramte ret godt, især i forhold til gymnasiet. Det, hun sagde med karaktererne og fravær, synes jeg var rigtig godt.

Hvis du kunne sige noget til statsministeren, hvad skulle det så være?

”Så ville jeg sige, at jeg synes, hun er på rette vej. For eksempel i forhold til det her med skolen, hvor hun gerne vil lave lidt om på, at det er blevet så striks.”

 

Carl Schrøder - 16 år, efterskoleelev, Tommerup

Hvad synes du om statsministerens åbningstale?

”Jeg synes, den var okay, men der var nogle dele, jeg var uenig i. Hun fik det til at lyde, som om det ligesom var en heltegerning for dem, at de fiksede miljøproblemerne. Jeg synes derimod, at det er deres skyld – så jeg synes kun, det giver mening, at de skal fikse det. Resten af talen var fin.”

Hvis du kunne sige noget til statsministeren, hvad skulle det så være?

”At det er normalt at fikse sine problemer, og at det ikke rigtig er en heltegerning at fikse de problemer, man selv har lavet. Jeg synes, det er helt normalt at rydde op efter sig selv.”

 

Sille Bertholdt - 18 år, HF-studerende, Frederiksberg

Hvad synes du om statsministerens åbningstale?

”Jeg synes, den var god. Hun var rigtig god til ligesom at få publikum med og ramme os. Jeg bed særligt mærke i det med fraværet og det med, at unge skal have det godt. Og så synes jeg kun, det er fair, at vi som unge mennesker, der får så meget, også kan give lidt igen i forhold til den generationskontrakt, hun taler om.”

Hvis du kunne sige noget til statsministeren, hvad skulle det så være?

”Jeg synes bare, hun skal blive ved med at kæmpe for de unge.”

Politisk medarbejder i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU) og tidligere student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Facebook, twitter og alle de andre navlebeskuende medier har en stor del af skylden for at unge ser forkerte billeder af det at være ung. Man behøver ikke ligne en madonna, være slank som en ål osv. Man giver de unge forkerte billeder at spejle sig i, forkerte normer som skaber usikkerhed og forvirring. og mht. klimaet, bidrager desværre de unge lige så meget som ældre med CO 2. Det er så nemt at råbe, men det er adfærden der skal ændres. Og der er fa...me noget galt når så mange unge får en diagnose på alt muligt. Hvad er det for et samfund vi har fået skabt.?

Annonce