Det var hendes hovedbudskab til vælgerne på 1.maj, Arbejdernes Internationale Kampdag, hvor den socialdemokratiske partiformand begyndte sin talerundtur hos DSU i Aalborg, inden turen gik videre til Aarhus og Odense for at slutte i København, hvor hun taler i Fælledparken ud på eftermiddagen.
Henvendt til de voksne sagde Mette Frederiksen, at omprioriteringsbidraget på uddannelser bør afskaffes og at man tager klimaudfordringen alvorligt:
”Skal vi ikke afskaffe omprioriteringsbidraget på de unges uddannelser? Vise de unge, at vi handler, når det gælder klimaet? Sikre at der er pædagoger nok til vores børn?”
Henvendt til de unge spurgte S-formanden, om det ikke er på tide at indføre en ret til tidligere pension for de nedslidte og sikre flere penge til de ældre:
”En opfordring til de unge: Skal vi ikke indføre en ret til tidlig folkepension til dem, der er nedslidte? Sikre en ordentlig velfærdsøkonomi. Så der bliver flere medarbejdere til at tage sig af vores syge og ældre. Det er jo dem, der har bygget det her samfund op.”
Men udover generationskonytrakten, så fyldte særligt to i Mette Frederiksens første maj-tale: Klimaudfordringen og pensionsspørgsmålet.
Om klimaet sagde hun blandt andet, at hver generation har deres udfordring og at klimaudfordringen bliver denne generations:
”Hvad bliver billederne for vores børn og unge? Jeg tror, det bliver klimakrisen. De store øer i verdenshavene fyldt med plastikaffald, den unge Greta fra Sverige med rottehalerne, alt for varme somre og alt for dårlig samvittighed,” sagde hun.
39 gange har regeringen gennemført politik, der går imod klima og miljø
”Men kære børn og unge, det er ikke jeres ansvar alene at redde jordkloden. Det er faktisk vores ansvar, og I fortjener – hver eneste af jer – en regering som er mindst lige så optaget af klima og miljø, som I er.”
Mette Frederiksen stak også til regeringens miljøpolitik:
”Lars Løkke Rasmussen har forringet klimaet og miljøet 39 gange. Ja, I hørte rigtigt. 39 gange har regeringen gennemført politik, der går imod klima og miljø. De har droppet ambitiøse mål for både natur og klima. De har vedtaget en landbrugspakke der ikke var god for vores drikkevand. De har fjernet afgifter på farlig kemi.”
Ikke overraskende fyldte pensionsområdet og ikke mindst Socialdemokratiets forslag om ret til tidligere pension også en stor del af talen:
”Vi vil indføre en ret til tidlig folkepension til dem, der er mest nedslidte,” sagde hun og føjede til:
”Mange år på arbejdsmarkedet og et dårligt arbejdsmiljø sætter sine spor. Ondt i nakken. Skuldrene. Måske ben og hofte. Ryggen. Mange års hårdt fysisk arbejde. Nedslidning kan også være psykisk.”
Jeg kan ikke love, at alle der føler sig nedslidte, vil blive omfattet af den ordning, vi gerne vil gennemføre
Socialdemokratiets pensions-forslag er blevet kritiseret for at være for ukonkret, fordi det ikke specificerer, hvem præcis der skal have ret til at gå tidligere på pension. Det løftede Mette Frederiksen heller ikke løfte sløret for onsdag. Derimod understregede hun, at næppe alle, der føler sig nedslidte, vil blive omfattet af ordningen:
”Jeg kan ikke love, at alle der føler sig nedslidte, vil blive omfattet af den ordning, vi gerne vil gennemføre. Vi har konkret peget på, hvordan vi vil finansiere tre milliarder til opgaven. Vi beder blandt andet bankerne om at bidrage mere. Tre milliarder løser ikke alle problemer. Men vi kan gå i gang. Sammen med arbejdsmarkedets parter. Så det bliver gjort ordentligt og grundigt. Så vi sikrer, at mænd og kvinder behandles lige. Det handler om jer, der har været længst tid på arbejdsmarkedet. Jer, der har haft de hårdeste job. Det dårligste arbejdsmiljø. Nu er det jeres tur.”
Regeringen, Dansk Folkeparti og de radikale forventes at komme med et udspil til en forbedret førtidspension allerede torsdag, men ifølge Mette Frederiksen skal der mere end en forbedret seniorførtidspensions-ordning til for at hjælpe de nedslidte:
”Jeg vil kæmpe med næb og klør for, at de få ret til selv at bestemme, om de vil gå tidligere på pension. En dag lukke døren bag sig. Vide de har gjort deres. Og stoppe på arbejdsmarkedet. Inden de bliver så syge, at seniorførtidspension er svaret.”
Det svarer lidt til en boligejer, der opdager en fugtskade
Mette Frederiksen mindede desuden om, at de partier som lige nu sidder og forhandler seniorførtidspension, er de samme som i sin tid besluttede at skære efterlønnen ned, og at Lars Løkke for et par år siden foreslog at hæve pensionsalderen hurtigere:
”De partier, der forringede efterlønnen, sidder nu og forhandler om seniorførtidspensionen. Åbenlyst fordi valget nærmer sig,” siger hun og sammenlignede det med at dække en fugtskade med maling:
”Det svarer lidt til en boligejer, der opdager en fugtskade. Uden at gøre noget ved det. Men så efter flere år - lige inden huset skal sælges - så bliver fugtskaden malet over. Det er derfor, det er en god ide at alliere sig med en byggesagkyndig, når man køber hus. Er man i politik, er det en god ide at alliere sig med en socialdemokrat.”
Folketingsvalget kan som bekendt komme hver dag det skulle være, og Lars Løkke Rasmussen har allerede trukket valgets udskrivelse ud længere tid end nogen anden statsminister siden 2. verdenskrig.
En valgkamp som mange forventer bliver meget beskidt. Også Mette Frederiksen:
”Herhjemme forudser mange en historisk grim valgkamp. Hvor pressemøder ikke handler om ny politik. Men om andres politik. Og mon ikke vi kommer til at høre en skræmmekampagne eller to?”
Direkte henvendt til Lars Løkke Rasmussen (og til de ængstelige partifæller) sagde hun, at det kniber gevaldigt for Løkke med at få udskrevet valg:
”Men du skal vide én ting. Ligegyldigt hvor lang tid du venter. Om du trækker valgudskrivelsen til det absolut sidste øjeblik. Vi bliver ikke trætte. Du kan ikke køre os trætte”.
Se hele talen her: