Mette Frederiksen: Vi skal skabe tryghed

Da Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen fredag indtog Socialdemokratiets kongres, var det med et ønske om at genskabe trygheden i Danmark.
Det var med masser af medvind i ryggen, at Mette Frederiksen afholdt sin beretning på Socialdemokratiets kongres. Partiet står godt i målingerne, Socialdemokratiet har flere medlemmer, og de fleste meningsmålinger siger, at Mette Frederiksen ville kunne indtage Statsministeriet, hvis der var folketingsvalg i morgen.

Det var da også en socialdemokratisk formand, der strålede af overskud, da hun holdt sin beretning for den socialdemokratiske kongres. Den socialdemokratiske formand lagde ud med at række hånden ud til de offentligt ansatte. Mette Frederiksen foreslog, at man lavede en ”velfærdskontrakt” mellem politikerne og medarbejderne i den offentlige sektor. ”Hvor offentligt ansatte forpligter sig til at gøre deres ypperste. Hver dag. Og hvor vi til gengæld forpligter os på at droppe den kontrol, der alligevel ikke skal bruges til noget”, sagde Mette Frederiksen til stort bifald fra sine partifæller i salen.

Samtidig langede Mette Frederiksen ud efter de borgerlige, der vil bruge penge på topskattelettelser og vil hæve pensionsalderen. ”Venstre vil have alle til at arbejde mere. Ikke fordi alle kan. Men for at kunne give topskattelettelser. Det er en forkert vej at gå. Det er ikke løsningen på Danmarks udfordringer”, sagde hun.

Globaliseringen gør folk utrygge
Mette Frederiksen forklarede, hvordan hun mener, der er behov for at forbedre trygheden i Danmark. ”Jeg møder mange mennesker, der er meget utrygge ved fremtiden. Mennesker, som oplever en benhård konkurrence på arbejdsmarkedet”, fortalte hun. ”Jeg forstår godt, at de er utrygge. For de har ret. Der er nogle, der taber på globaliseringen. Uligheden er steget. Der er danske lønmodtagere, der mister deres arbejde, når virksomhederne flytter ud.”

Den utryghedsfølelse ser Mette Frederiksen det som sin opgave at bekæmpe, sagde hun. ”Når mennesker er utrygge, er det vores opgave at skabe tryghed”, lød det fra Socialdemokratiets bud på en kommende statsminister. Løsningen er ifølge Mette Frederiksen, at der bliver sat hårdt ind mod social dumping, at der bliver skabt flere private arbejdspladser, og at velfærden bliver bedre.

Solidaritetspagt i EU
Mette Frederiksen foreslog en ny kurs for EU-samarbejdet, hvor målet ikke ensidigt er fri bevægelighed, men også et samarbejde om at undgå, at de europæiske lande konkurrerer hinanden ned. Eksempelvis foreslog Mette Frederiksen en ”solidaritetspagt” mellem EU-landene, der skal sikre en bund under den effektive selskabsskat, så landene ikke konkurrerer hinandens indtægter fra virksomhedsskatter væk. Solidaritetspagten skal også indeholde et opgør med skattely og en fælles indsats for bekæmpelse af social dumping.

En fremstrakt hånd og en stikpille til DF
Mod slutningen af talen uddybede Mette Frederiksen sin opfordring til Dansk Folkeparti om at samarbejde med Socialdemokratiet om 2025-forhandlingerne. ”Sidst I gik sammen med de blå partier og indgik en finanslov for i år, fejrede Liberal Alliance skattelettelserne med champagne. Dét er perspektivet i et samarbejde med blå blok”, sagde hun. ”Jeg vælger at stole på jer nu, når I siger, at I ikke lægger stemmer til at sænke topskatten”, sagde Mette Frederiksen, der dog også understregede, at der er meget, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet ikke er enige om, og hun understregede også, at Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet var enige om, at der er brug for en ”ny retning” for Danmark.

Mads Havskov Hansen er cand.jur. og debattør.


Kommentarer fra Facebook