Mette Frederiksen: ”Vi skal tale om de sårbare unge”

Socialdemokratiets formand brugte i dag hovedscenen på Folkemødet til at starte en dialog om sårbare unge.
Hovedscenen på Folkemødet agerer hvert år baggrund for partiledernes taler til folket. Alle fire dage – fra torsdag til søndag – indtager partilederne scenen med årets budskab.
Socialdemokratiets Mette Frederiksen brugte i dag sin taletid på en sag, der desværre er oppe i tiden: sårbare unge. Tallene viser, at unge i dag er mere ensomme, mere stressede og mere bekymrede for fremtiden end nogensinde.
Problemerne vokser
“Dag blev til nat. Lys blev til mørke. Og en helt almindelig pige, jeg kender, blev til patient,” fortalte Mette Frederiksen om en pige, der faldt fra en helt almindelig tilværelse, gode karakter og et godt familieliv, og over i psykiatrien.
Hver dag ringer 8 unge mennesker til Børnetelefonen for at fortælle, at de er bange. Næsten hver 9. af de 15-årige føler sig ensomme. Men hvorfor er det sådan?
Det spørgsmål stillede Mette Frederiksen i dag til tilhørerne ved Hovedscenen på Folkemødet.
For det er et paradoks, lød det fra partiformanden. Der er mange ting, som umiddelbart viser, at unge aldrig har haft det bedre. De er sundere, optræder mindre i kriminalitetsstatistikkerne, flere får en uddannelse, og de, der gør, kommer hurtigere igennem. Det burde stå fint til, men tallene viser noget andet.
Sociale medier, fokus på præstationer, svage autoriteter og individet
“Det bekymrer mig. Som politiker. Som mor. Som menneske,” sagde Mette Frederiksen fra scenen.
Hun pegede selv på fire områder, hvor nogle af svarene måske kan findes.
Det første den hårde konkurrence, unge oplever. Om det handler om uddannelse, udseende, eller den konstante opmærksomhed på præstationer.
“Har vi voksne måske indrettet vores skoler og uddannelser, så barndommen er for kort. Og kravene for høje,” spurgte Mette Frederiksen og høstede et bifald fra tilhørerskaren.
Det andet var spørgsmålet om, om sociale medier fylder for meget i unges liv.
Det tredje område blev et, hvor formanden vendte blikket ind ad. På både den ene og anden front. For Mette Frederiksen stillede spørgsmålet, om autoriteterne måske er blevet for svage.
“Der er en bagside af frigørelsen, og de valgmuligheder, vi har skabt for vores unge. De kan fare vild i frigørelsen. Børn og unge har brug for, at nogen sætter rammer og viser vej.”
Og endelig er der måske blevet for meget fokus på individet. Måske siger vi for meget “vi tror på dig” og for lidt “vi tror på hinanden”, sagde Mette Frederiksen.
”Vi skal starte samtalen”
Derfor skal vi tale sammen, var budskabet fra Socialdemokratiet formand. “For mange unge får en diagnose. Måske skulle vi give vores samfund en diagnose.”

Mette Frederiksen understregede, at hverken hun eller nogen endnu har fundet de afgørende svar. Derfor opfordrede hun også til, at starte samtalen om problemet. For politikerne finder ikke løsninger alene.
“Jeg kommer ikke med færdige svar. Der er ingen enkle løsninger. Vi kan ikke løse det her alene med lovgivning. Eller bevillinger. Så enkelt er det ikke,” sagde hun og fortsatte “jeg tror, at vi har behov for at lytte til hinanden.”

Line Sofie Gluud er student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce