Mette Frederiksen vil give EU legitimiteten tilbage

EU befinder sig i en dyb legitimitetskrise og den kan ifølge Mette Frederiksen løses, hvis EU fremover koncentrer sig om at levere resultater på tre områder.
Hvis EU skal have befolkningen med sig, skal unionen koncentrere sig om at sikre ydre grænser, sikre lønmodtagernes rettigheder og bekæmpe skattely, og det betyder at EU må slække på nogle af de andre ambitioner, lyder vurderingen fra Socialdemokraternes formand Mette Frederiksen.

Efter afstemningen om retsforbeholdet i december, hvor næsten halvdelen af de socialdemokratiske vælgere havde stemt nej, sagde udenrigsordfører Nick Hækkerup til Politiken, at partiet tolkede at nej’et til at ændre retsforbeholdet skyldtes en skepsis i befolkningen som socialdemokraterne ikke havde været tilstrækkeligt opmærksomme på. Og som man ikke havde formået at hverken omfavne eller håndtere.

Derfor var der behov for en tilretning af Europa-politikken, for at partiet kunne komme mere i overensstemmelse med vælgerne. Og det er i det lys, at Mette Frederiksens udmelding om et EU, der fokuserer på at løse de tre udfordringer som hun tegner op, skal ses.

Er fortsat EU-tilhænger
Kursskiftet på Europa-politikken betyder ikke, at Socialdemokratiet ikke længere går ind for EU. Mette Frederiksen fastslår i interviewet med Berlingske, at hun fortsat er tilhænger af det europæiske samarbejde, men for hende står det klart, at der må ske noget drastisk for at få europæerne til at bakke op om et EU, som hun finder har ”svigtet”.

”Jeg er overbevist om, at europæerne savner handling på de tre områder. Vi må nu et spadestik dybere og fokusere på de områder, hvor EU ikke har været tunet godt nok ind på europæernes virkelighed,” siger hun til avisen.

”Når der er rigtigt store problemer, så skal de bare løses før noget andet. Så vi må sænke ambitionerne på andre områder og bruge energien, hvor det er vigtigst, for at EU kan genvinde folkets opbakning,” siger altså Mette Frederiksen.

DSU: EU-kritisk linje er foruroligende
Det er ikke alle Mette Frederiksens partifæller, der tager nyheden om den mere EU-kritiske position, lige positivt til sig. Den nyvalgte formand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom, Lasse Quvang Rasmussen, er forundret og kalder det ligefrem udmeldingen om at EU må sænke ambitioner på andre områder, for foruroligende.

”Jeg kunne ikke være mere enig i, at vi skal tage os af de tre områder. Men jeg er meget forundret over, at hun vil sænke ambitionerne andre steder. Jeg er foruroliget over, at klima og miljø ikke længere skal prioriteres højt i EU, når der i den grad er behov for en fælles løsning. Spørgsmålet om forbrugerbeskyttelse, uanset om det handler om kemikalier i vores dagligdagsprodukter eller databeskyttelse, er for mig at se et strengt nødvendigt EU-emne.

Og jeg forstår slet ikke, at kampen for at regulere de finansielle markeder ikke skal være et punkt på den socialdemokratiske dagsorden i vores EU-projekt. Det er eksempler på grænseoverskridende udfordringer, hvor den klassiske socialdemokratiske kamp for at sætte mennesket og miljøet før markedet er på spil, og jeg kan ikke se, hvordan vi kan kæmpe den kamp uden at gøre det på den europæiske platform, siger han til Berlingske.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce