Mette Frederiksen vil have øget overvågning i kampen mod kriminelle

Statsminister Mette Frederiksen lægger nu op til en "massivt" øget overvågning i kampen mod kriminelle.
Foto: Socialdemokratiet
Torsdag fremlægger regeringen en såkaldt "sikkerhedspakke" med en række initiativer, som skal gøre det nemmere for Politiet at opklare forbrydelser og øge strafferammen for besiddelse af eksplosiver.

Pakken er blandt andet en konsekvens af sommerens eksplosioner i København, hvor blandt andet Skattestyrelsen på Østerbro og en lokal politistation på Nørrebro blev ramt.

Det er de episoder, som ifølge statsministeren, gør de nye tiltag nødvendige.

”Vi går ret langt nu med en massiv udvidelse af overvågning, fordi det har vist sig at være et meget effektivt redskab. Det, der driver mig som statsminister, er et grundlæggende ønske om at passe på Danmark. Skal jeg have vished for, at jeg gør, hvad jeg kan for det, er vi nødt til at tage nogle ting i brug, som vi ikke tidligere har haft hverken behov for eller lyst til,” siger Mette Frederiksen til avisen.

Flere kameraer og flere muligheder

Ifølge Berlingske vil regeringen foreslå, at politiet skal opsætte ”markant mere TV-overvågning” i form af 300 flere kameraer, som politiet kan sætte op på eget initiativ overalt i landet, hvor det vurderes at være nødvendigt.

Regeringen vil også udvide mulighederne for at overvåge offentlige bygninger. I dag må man ikke overvåge de frit tilgængelige områder, hvor der er almindelig færdsel – såsom en parkeringsplads eller et strøg – men det skal der nu være mulighed for.

Regeringen foreslår desuden at udvide slettefristen – altså hvor længe man skal opbevare optagelserne – fra xx til 60 dage – uden forbehold. Og til sidst skal både Politiet i ”ekstraordinære situationer” have mulighed for at overtage al TV-overvågning i hele Danmark og overvåge i realtid.

Ingen har det fulde billede af, hvor mange overvågningskameraer der allerede findes i Danmark, men Sikkerhedsbranchen vurderede i 2016, at der var omkring halvanden million.

Støttepartier: Et fuldstændig vanvittigt skridt

Udmeldingen fra Mette Frederiksen får ikke nogen pæn modtagelse fra et par af regeringens støttepartier. De radikale mener, at mere overvågning skaber falsk tryghed, mens Enhedslisten mener, at retten til privatliv bliver indskrænket.

”Det virker som et fuldstændig vanvittigt skridt at lave massiv overvågning af danskerne og indskrænke så mange menneskers personlige frihed,” siger den radikale retsordfører Kristian Hegaard til Berlingske.

Heller ikke Enhedslistens retsordfører Rosa Lund er begejstret.

”Det er nogle meget store skridt at tage i forhold til overvågning. Jeg kan ikke se et behov for flere kameraer. Der er masser af kameraer, og der er i dag rig mulighed for at sætte et kamera op, hvis man får en dommerkendelse,” siger hun til avisen og fortsætter:

”Med en øget overvågning går man for meget på kompromis med retten til privatliv. Det hører ikke hjemme i et demokrati og i en retsstat at overvåge sine borgere.”

Heller ikke Liberal Alliance er tilhængere af mere overvågning.

placeholder

Støtte fra Venstre og DF

Regeringen vil torsdag løfte sløret for det konkrete indhold af pakken, men allerede nu kan statsministeren glæde sig ved, at der – trods støttepartiernes afvisning – tegner sig et solidt flertal for tiltagene.

Både Venstre og Dansk Folkeparti er nemlig ganske positive overfor Mette Frederiksens udmelding.

”Vi kender af gode grunde ikke regeringens udspil i detaljer, men vi er positivt stemt over for at se på muligheden for mere overvågning,” siger Venstres retsordfører, Inger Støjberg, i en skriftlig kommentar til Ritzau.

Og hos Dansk Folkeparti er melodien endnu mere positiv.

”I Dansk Folkeparti noterer vi os med tilfredshed, at statsministeren har kopieret vores politik på området. Det kan kun gå for langsomt med at få overvåget pladser og steder med meget kriminalitet,” skriver retsordfører Peter Skaarup på Twitter.

placeholder

David Troels Garby-Holm er redaktionssekretær, debat-redaktør og souschef på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Tja det kan jo blive løsningen når så mange skider på respekten for deres medborgere, politiet og retsvæsnet, og mener at de i frihedens og ytringsfriheden navn kan gøre hvad der passer dem lige her og nu!!!

Annonce