Annonce

Mette Frederiksen vil have produktion af coronavacciner

En dansk, privatejet vaccinefabrik skal gerne have de første coronavacciner klar i 2022, siger statsminister Mette Frederiksen.
Står det til regeringen, skal der nu etableres en ny vaccinefabrik på dansk jord.

Det skriver både DR NyhederTV 2 og Børsen.

"Der er ingen, som endnu ved, i hvor lang tid og hvor ofte vi har brug for at vaccinere," siger statsminister Mette Frederiksen (S) til DR Nyheder.

"Det, vi til gengæld ved er, at vaccinen er vores supervåben mod covid-19, og derfor har vi brug for at sikre, at der bliver produceret flere vacciner globalt, men i vores øjne også her i Danmark.

En aktiv spiller

"Vores tanke er at sikre en produktion i Danmark, der giver sikkerhed for forsyninger herhjemme, men som også bliver en aktiv spiller på den europæiske og globale scene."

Konkret vil regeringen nu igangsætte og invitere til en såkaldt markedshøring, der er en indledende mulighed for, at vaccineproducenter fra ind- og udland kan kommentere og diskutere produktionsidéen, forud for et udbud.

"Vi har en meget stærk life science-sektor i Danmark med en høj global troværdighed, og derfor tror vi som regering på, at Danmark kan komme til at spille en rolle i forhold til, at der kommer til at blive produceret vacciner nok," siger Mette Frederiksen.

Life science-virksomheder defineres som alle virksomheder, der arbejder i hele eller dele af værdikæden inden for lægemidler og bioteknologiske præparater samt medicoprodukter. Det vil sige virksomheder, der laver forskning, udvikling, rådgivning, produktion og/eller salg.

Kommerciel produktion

Ønsket er ikke, at der igen skal etableres en statsejet vaccinefabrik som den, der i 2016 blev solgt til en saudisk sheik for 15 millioner kroner.

Der skal i stedet være tale om en privatejet fabrik, der gennem et offentligt udbud kan producere vacciner til staten.

Hvor mange skattekroner, regeringen er villig til at kaste efter en dansk vaccineproduktion, ønsker statsministeren ikke at blive konkret omkring. Det kommer til at afhænge af den markedshøring, der først nu skal sættes i gang, fortæller Mette Frederiksen.

Her vil den danske stat ifølge statsministeren melde sig som køber af de vacciner, vinderen af udbuddet måtte producere.

Hvor mange vacciner, regeringen er villig til at aftage, og hvor længe en sådan aftale skal gælde, ønsker statsministeren heller ikke at komme nærmere på nuværende tidspunkt.

Støtte fra partier

Enhedslistens gruppeformand, Peder Hvelplund, mener, at forslaget kommer for sent, er for lidt - og for dyrt.

"Enhedslisten har over et år presset på for et større offentligt ansvar og investering i vaccineudvikling og produktion," skriver Peder Hvelplund på Twitter.

"Regeringen kommer langt om længe med et udspil. Men det er for slapt og uambitiøst."

placeholder

Umiddelbart ser Venstre positivt på forslaget.

"Vi er altid glade for et offentligt og privat samarbejde," siger erhvervsordfører Torsten Schack Pedersen til Jyllands-Posten.

Står ubesvaret hen

"Og det gælder også inden for dette område. Derfor er det fint at få undersøgt, hvad der er af muligheder. Men der er mange spørgsmål, der står ubesvaret hen."

Også De Konservative og Dansk Folkeparti har, ligesom Venstre, meldt ud, at de som udgangspunkt bakker op om idéen. Men at de også savner en række detaljer i projektet.

'Ikke realistisk i 2022'

Hos Lægemiddelindustriforeningen (LIF) får idéen om et udbud på dansk vaccineproduktion en positiv modtagelse.

"Det er en fornuftig idé at afprøve, om markedet kan levere det, hvis man mener, det skal foregå her i Danmark," siger koncernchef Ida Sofie Jensen til DR Nyheder.

Men det tager lang tid at nå til et sted, hvor Danmark rent faktisk ville kunne producere vacciner, mener koncernchefen.

Så virker det ikke realistisk

"Set fra vores side så virker det ikke realistisk, at man allerede fra 2022 kunne etablere sådan noget," siger Ida Sofie Jensen.

Årsagen skyldes, at covid-vacciner er særligt komplekse at producere.

Kigger man på Pfizer/BioNtech-vaccinen som eksempel, der er baseret på den nyeste teknologi, så er det en proces med mange faser at producere vaccinen, og den kræver i alt 280 forskellige ingredienser, der skal hentes hos 89 forskellige leverandører i 19 forskellige lande.

DI er begejstret

Dansk Industri (DI) hilses udmeldingerne velkommen.

"Vi har nogle af verdens førende virksomheder indenfor medicin, medicinsk udstyr og sundhedsteknologi, der kan være med til at sikre vacciner – ikke bare til Danmark – men hele Europa og resten af verden," siger Peder Søgaard-Pedersen, chef for DI Life Science.

Ifølge DI er det vigtigste ikke, at Danmark bliver selvforsynende lige fra tidlig forskning til udvikling og produktion. Det vigtigste er, at Danmark – dvs. virksomheder i Danmark, danske forskningsmiljøer og danske myndigheder – bliver en central del af en europæisk forsyningskæde.

Spille en central rolle

"Her skal danske virksomheder spille en central rolle," siger Peder Søgaard-Pedersen.

"Det vil i sig selv øge vores forsyningssikkerhed, at Danmark ikke er til at komme udenom i det europæiske vaccineberedskab." 

Chefen for DI Life Science henviser til, at EU har som ambition at blive verdens største vaccineproducent inden udgangen af i år, med over 50 fabrikker på tværs af kontinentet, der tilsammen skal producere to til tre milliarder doser årligt.

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet