Mette Frederiksen vil lukke mørkt kapitel: Godhavnsdrengene får undskyldning

Drengene fra børnehjemmet Godhavn skal som det første have en officiel undskyldning fra den danske stat, lyder det fra Mette Frederiksen.
I sin tale på Folkemødet på Bornholm afslørede Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen, hvad der vil være hendes første gerning, hvis det lykkedes hende at blive statsminister:

Drengene fra børnehjemmet Godhavn får en officiel undskyldning fra den danske stat.

”Det er et af de mørkeste kapitler i vores historie. Men vi kan stadig nå at give dem oprejsning,” sagde Mette Frederiksen.

I mange år har de såkaldte Godhavnsdrenge efterlyst en undskyldning fra den danske stat, fordi de i 1960’erne blev udsat for overgreb af både fysisk, psykisk og seksuel karakter samt for medicinske forsøg begået af de ansatte.

Det er et af de mørkeste kapitler i vores historie

Det ønske har skiftende regeringer afvist, men nu vil Mette Frederiksen give dem en undskyldning.

”I fællesskab har de kæmpet for at få en officiel undskyldning fra Danmark. Nogle mener, at vi ikke kan tage ansvar for det, der skete dengang. De siger, det var en anden tid. Og ja, det var det,” sagde hun.

”Mange af børnene fra dengang lever heldigvis stadig. De børn, vi svigtede dengang, har fået ar på krop og sjæl. Nogle af dem har levet et dårligt liv lige siden. Andre har kæmpet sig til et bedre”.

Opbakning fra SF og Ø

Det er ikke kun Godhavnsdrengene, som kan se frem til en officiel undskyldning, hvis Mette Frederiksen som ventet bliver statsminister. Også de grønlandske børnehjemsbørn og andre danske børn, som har været dårligt behandlet, kan se frem til en officiel undskyldning.

Med en officiel undskyldning tager staten dermed også ansvaret for overgrebene, og det åbner op for at Godhavnsdrengene kan søge om erstatning. Overfor DR melder Mette Frederiksen sig også klar til at tage den diskussion.

Udmeldingen fra Mette Frederiksens bakkes op af flere af de politikere, som hun lige nu sidder og forhandler med om at få opbakning til at danne en regering.

placeholder

placeholder

Støtter Vestager som kommissær

Undskyldningen til Godhavnsdrengene var ikke den eneste nyheds, som Mette Frederiksen havde med til Allinge.

I det efterfølgende interview med journalist Søren Lippert på TV2 News, sagde Mette Frederiksen, at hun bakker op om den nuværende konkurrencekommissær Margrethe Vestager som Danmarks bud på en ny formand for EU-kommissionen.

Det er formelt fungerende statsminister Lars Løkke Rasmussen, der på Danmarks vegne skal forhandle om topposter i den nye kommission, når EU-lederne mødes den 20. og 21. juni, men han har nu opbakning til at fremme Vestagers kandidatur fra Løkkes formentlige afløser.

”Hvis Margrethe Vestager er i nærheden af at kunne blive formand for kommissionen, så er det da i dansk interesse at bakke op om det,” sagde Mette Frederiksen.

David Troels Garby-Holm er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce