Mettes lyttende socialdemokrati er på rette vej

Leder: Når Mette Frederiksen i dag går på talerstolen på Socialdemokratiets kongres, skal hun gøre det med selvsikkerhed og vished om, at hun er ved at have sat en værdibaseret, virkelighedsnær og overbevisende ærlig kurs for Socialdemokratiet. Mere af det – ja tak!
“Det kunne være, det var danskerne, der har ret, og at vi derfor er forpligtet til at overveje situationen og selvfølgelig også se, om der var noget, vi kunne gøre bedre og klogere.”

Sådan lød det for mere to år siden fra den daværende beskæftigelsesminister og altså den nuværende partiformand Mette Frederiksen. Hun ville gerne sende det signal, at hun var en politiker, der gerne ville lytte. "Vi skal lytte til vælgerne," lød budskabet dengang og det er den kurs hun har udstukket som formand for Socialdemokratiet.  Og den kurs har vist sig at være frugtbar, meningsmålingerne har rettet sig op og partiet har for første gang i årevis medlemsfremgang.

Når Mette Frederiksen indtager talerstolen Socialdemokratiets kongres, så kan hun forvente opbakning til den kurs, som hun har sat. Hun har givet medlemmerne noget at være stolte af, hun har sat de socialdemokratiske værdier frem i første række, og hun har ikke været bange for at tage ansvar, når det var nødvendigt.

Mette afblæser McKinseys storhedstid
Socialdemokratiet har under Mette Frederiksen sat en ny og langt mere virkelighedsnær kurs. Fokus er flyttet væk fra at øge udbuddet af arbejdskraft – det man kunne kalde kvantiteten – over på opkvalificering af arbejdskraften – det der handler om kvaliteten.

Det er et afgørende paradigmeskifte, at eventuelle kommende reformer skal handle om kvalitet frem for kvantitet. I stedet for at skrue blindt på incitamentsskruen, så er den nye linje med opkvalificering, jobskabelse og øget efterspørgsel i det private erhvervsliv den medicin som det danske samfund har brug for. Det er politik med små skridt, der måske ikke lyder så smart eller kan løse alle problemer med et snuptag, men politik som til gengæld har en kraftig positiv indflydelse på Danmark.

Opgør med New Public Management
Mette Frederiksen har inden kongressen også lagt op til et godt, gammeldags opgør med den måde, hvor på man styrer den offentlige sektor på. Som hun dels sagde 1. Maj, så skal vi tale langt mere respektfuld om de offentligt ansatte og dels så skal vi engang for alle have gjort op med den meningsløse kontroltyranni i den offentlige sektor, som bliver hendes omdrejningspunkt under weekendens kongres.

Årtiers meningsløs centralisering, som dem Lars Løkke Rasmussenm som Social- og Indenrigsminster stod i spidsen for, skal nu lægges i graven. Socialdemokratiet har altid dyrket nærheden, hvorfor den genfundne satsning på lokalisme udgør et væsentlig nybrud, som man kommer til at mærke meget tydeligt ude i kommunerne og den borgernære velfærd.

Socialdemokratiet vil trække den offentlige sektor væk fra de teoretiske udbudsmodeller, den meningsløse incitaments-fokus og flere dyre konsulentrapporter fra McKinsey.

Intet knæfald for moralisterne
Mette Frederiksen har både lyttet og hun har handlet. Der findes sikkert dem der ønsker at forandringerne skulle ske i et meget højere tempo, men det sker. Og sikker også dem der mener det hele går lidt for hurtigt. Det synes jeg hun skal fortsætte med – både at lytte og at få tingene til at ske.

De kultrurradikale typer, som der stadig kan findes så mange i venstrefløjspartierne og det storsnudede kommentatori har gjort det til deres hofsport at tilsvine Socialdemokratiet og kræve større humanisme. Deres villighed til at acceptere topskattelettelser og velfærdsnedskæringer for at kunne pudse deres egen moralske glorie, bør fortsat prelle af på Mette Frederiksen.

Socialdemokratiet bør ikke gøre knæfald for moralisternes abstrakte idealer, men fortsætte med at kæmpe for de små forandringer, der gør livet bedre for den danske befolkning hver eneste dag. Det er i forening af de små skridt og de klare værdier, at Socialdemokratiet står stærkst.

Velfærd, jobskabelse og tryghed er den rigtige kurs for Socialdemokratiet.


Jens Jonatan Steen
er chefredaktør på Netavisen Pio.

 

 

Jens Jonatan Steen er chefredaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook

Annonce