Mette mødte Macron, ny meningsmåling og mere om minimumsnormeringer

Nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang.
Så er weekenden overstået og det er igen tid til Netavisen Pios nyhedsoverblik, som samler en lille håndfuld af døgnets vigtigste, mest interessante og sjoveste nyheder fra dansk politik og omegn.

I dag med en statsminister på fransk visit, debat om finansloven, ny meningsmåling og en blomstrende kærlighed.

Velkommen til nyhedsoverblikket Aktuelt.

 

Mette Frederiksen drøftede asyl med Macron

Statsminister Mette Frederiksen (S) mødtes mandag med den franske præsident Emmanuel Macron i Paris. Hun havde på forhånd annonceret, at formålet med mødet var at drøfte, hvordan man på europæisk plan får skabt et mere retfærdigt og humant asylsystem.

”Vi er enige om, at det nuværende system for migration og asyl ikke fungerer. Jeg havde ikke nogle forventninger om, at vi blev enige om alt. Men vi er enige om, at vi bliver nødt til i fællesskab at få skabt et nyt system. Hvor det lander, tør jeg ikke sige noget om,” siger statsministeren til TV 2 efter mødet.

Også emner som grøn omstilling og NATO blev drøftet på mødet.

Læs hele historien her.

 

Finanslov 1: Socialdemokratiet angriber Venstre økonomiske politik

Socialdemokratiet kritiserer Venstres økonomiske planer. Regeringspartiet anklager Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen for med sit første udspil til en Venstre-finanslov at bruge af de penge, som Socialdemokratiet har reserveret til konkrete velfærdsområder, for at få de økonomiske ender til at nå sammen. Det skriver Berlingske.

”Venstres finanslovsudspil indeholder ikke nye finansieringskilder, men baserer sig alene på en idé om, at man kan finansiere hele dynen ved at bruge pengene fra forskellige reserver. Det er useriøst taget i betragtning, at vi står foran store usikkerheder rent økonomisk med Brexit som den største ubekendte, men også med en gryende handelskonflikt mellem USA og Kina,” siger Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen til avisen.

Venstres finansordfører Troels Lund Poulsen siger, at Venstres finanslovsudspil ”selvfølgelig hænger sammen og er fuldt finansieret”. Han erkender dog, at man inddrager penge fra reserverne.

Læs hele historien her.

 

Finanslov 2: Uenighed om opgørelse af minimumsnormeringer

Regeringen og de øvrige partier i rød blok der lige nu forhandler om en lov for minimumsnormeringer og en plan for, hvordan de praktisk skal indføres.

Kravet er, at der højst må være tre børn per voksen i vuggestuen og seks børn per voksen i børnehaven.

Men et afgørende konfliktpunkt i forhandlingerne er, om det skal opgøres som et gennemsnit af de enkelte kommuners daginstitutioner – eller gælde for hver enkelt vuggestue og børnehave. Det spørgsmål splitter Enhedslisten, SF og de radikale.

”Der skal være plads til det kommunale selvstyre. En kommune kan selv se, at der måske er mere behov for nogle flere pædagoger i et belastet boligområde end på velhaver-villavejen. Derfor mener vi, at det skal fordeles på kommunalt niveau,” siger de Radikales børneordfører, Anne Sophie Callesen til DR.

Omvendt mener Enhedslistens Pernille Skipper og SF’s Jakob Mark, at det kan betyde at den enkelte institution ikke oplever et løft.

Socialdemokratiets finansordfører Christian Rabjerg Madsen ønsker ikke at udtale sig.

Læs hele historien her.

 

Meningsmåling: Stort forspring til Mette Frederiksen

Mandag er der ny meningsmåling fra Voxmeter, og her trækker den røde blok – inklusive Alternativet yderligere fra. Socialdemokratiet og støttepartierne står til 54,1 procent mens blå blok står til 43,8 procent.

Hverken Nye Borgerlige eller Liberal Alliance står til at komme over spærregrænsen og det stemmespild, at rød blok står til 101 mandater, mens blå blok til 74. Det er en fremgang på fem mandater til rød blok siden valget.

Se hele målingen her.

Målingen er heller ikke ligefrem opløftende læsning for Simon Emil Ammitzbøll-Bille, der forleden lancerede endnu et nyt parti, Fremad. Partiet, der endnu ikke er opstillingsberettiget, står ifølge målingen til at få sølle 0,1 procent af stemmerne. Så det kan næsten kun gå … fremad.

Læs hele historien her.

 

Ingen modkandidater til Astrid Krag

Socialdemokratiet meddelte for en uge siden, at en enig kredsbestyrelse ville opstille Astrid Krag som folketingskandidat i Køgekredsen, For at blive folketingskandidat skulle man melde sig med mindst 25 stillere senest mandag klokken 12.

Og det var der kun social- og indenrigsminister Astrid Krag, der havde gjort.

”Der er 85 stillere, der har meldt Astrid Krag. Det viser, at det var den rigtige indstilling fra vores side, og at Astrid er et rigtig godt match til Køge/Lejre-kredsen. Så vi er rigtig glade,” siger kredsformand Jesper Hesselberg Andersen til Dagbladet Køge.

Dermed overtager hun Køgekredsen efter Henrik Sass Larsen.

Læs hele historien her.

 

Minister får ny kæreste

Og en kort nyhed af den mere kulørte slags. Klimaminister Dan Jørgensen (S) har fået en ny kæreste. Det skriver han på Facebook.

Den nye kæreste er litteraturanmelder mm. Katherine Diez, der forleden blev et fænomen på sociale medier, da hun i en klumme i Berlingske, efterspurgte dannede mennesker hun kunne date. Og det er nu lykkes, skriver hun i en opdatering på Instagram.

ilp

View this post on Instagram

Har man fulgt mig herinde, ved man, at jeg aldrig har holdt mig tilbage, når det kom til at dele ud af personlige – ikke private; der er forskel – fortællinger fra mit liv. Når jeg i den seneste tid har været mere SoMe-introvert end sædvanligt, findes der en ufattelig god grund: Jeg har mødt mit livs kærlighed. Og jeg har eksisteret kun i dén. I ham. Jeg har genlæst verdenslitteraturens største romantikere og først rigtigt fundet mening i dem nu; jeg har revideret min tro på meningen med livet, følt mig som Christopher Columbus i min opdagelse af det forjættede land og lært et nyt sprog. Hjertets. Flydende. Altopslugende. Med schwung, overgivelse og inderlig, inderlig stolthed og lykke. Jeg tænker: Det er sådan her, Zeus må have haft det, første gang han løftede tordenkilen. Se, det fede ved kærligheden er, at man kommer til at formulere ”simple truisme” eller fortærskede klichéer som de dybeste indsigter, når den i virkeligheden kan portrætteres så sårende ligetil som ”jeg elsker ham”; han, som nat og dag holder mig i sine stærke arme og i samme åndedrag holder min angst for døren. Han, som har viet sit liv til sin politik, sine drømme og ambitioner om en bedre verden. Han, som tager af sted tidlig morgen og kommer hjem sen aften og stadig har mandsmod og styrke nok til at tøjle mig, sin sarte mimose og hendes længselssuk. Neil Gaiman skrev i ’The Sandman: The Kindly Ones’, 1996: ”Have you ever been in love? Horrible, isn’t it? It makes you so vulnerable. It opens your chest and it opens up your heart and it means that someone can ge tinside you and mess you up.” Ja. Sådan er det. Men jeg har mødt mit livs kærlighed. Og jeg har mødt verdens kærligste, klogeste og mest idealistiske mand og menneske. @danj.klimaminister

A post shared by Katherine Diez (@katherine_diez) on

ilp

Tillykke til begge to. Må kærligheden blomstre vildt.

 

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

David Troels Garby-Holm er konstitueret chefredaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook